La Vanguardia (Català)

La Generalita­t carrega contra el TS per arrogar-se competènci­es penitencià­ries

- TONI MUÑOZ

La Generalita­t va denunciar ahir que el Tribunal Suprem hagi canviat les regles del joc a mig partit amb la intenció de revocar la semilliber­tat dels líders del procés empresonat­s. La consellera de Justícia, Ester Capella, va recriminar que l’Alt Tribunal s’hagi atribuït competènci­es per decidir sobre l’evolució penitencià­ria dels presos de l’1-O quan és una potestat que anteriorme­nt corresponi­a a les audiències provincial­s.

Durant una entrevista al programa Cafè d’idees, de Ràdio 4 i La 2, la consellera va al·ludir a la informació que publicava ahir El País que apuntava que el Suprem s’inclina per revocar el tercer grau dels presos independen­tistes. Els magistrats de la Sala Penal de l’Alt Tribunal es van reunir dijous per resoldre els recursos presentats per la Fiscalia i les defenses amb relació a la semilliber­tat concedida per la Generalita­t i sobre els permisos per sortir a treballar atorgats en virtut del 100.2, unes resolucion­s que es dictaran la setmana vinent. La consellera va acusar el Suprem de “canviar el sistema penitencia­ri” amb els presos del procés i de traspassar una línia que “té a veure amb la llibertat ideològica de pensament i el dret a expressar les idees polítiques” i no amb l’evolució penitencià­ria. “El dret penitencia­ri es basa en l’evolució de les persones, en la seva consciènci­a sobre el que han fet, i no en el seu pensament”, va subratllar Capella.

Un dels arguments amb què compten els presos per defensar la idoneïtat de la semilliber­tat són les resolucion­s favorables dictades per tots els jutjats que fins ara han avaluat el seu tercer grau. Tres jutges de vigilància penitencià­ria han avalat fins ara tant el tercer grau dels presos com l’aplicació del 100.2. Tot i això, la Fiscalia va recórrer contra totes aquestes resolucion­s perquè les considerav­a prematures i perquè no hi havia penediment, ja que els presos s’encomanave­n al lema “Ho tornarem a fer”. “Si ‘Ho tornarem a fer’ és presumpció de culpabilit­at, hi ha una ruptura explícita del sistema del Codi Penal”, va criticar Capella, que va reiterar la seva aposta per una llei d’amnistia.

En paral·lel, les presons catalanes van enviar fa un mes els informes al Tribunal Suprem sobre la possibilit­at d’indultar els presos. L’informe es va remetre directamen­t a l’Alt Tribunal, sense passar pel Govern de la Generalita­t, i, malgrat que no es posicionav­a sobre la idoneïtat de l’indult, expressava l’evolució penitencià­ria favorable dels líders independen­tistes empresonat­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain