La Vanguardia (Català)

Un moment de felicitat inadvertid­a

- Màrius Carol

Francesco Piccolo incorpora entre els moments d’inadvertid­a infelicita­t del seu llibre quan et fiques al llit i immediatam­ent et dones compte que els llençols no oposen resistènci­a, perquè el llit no està ben fet: “Així que et mous, els llençols s’enrosquen i els peus et surten. I no hi ha remei, llevat que vulguis desferho tot i tornar a fer el llit. Però això no et ve de gust”. Aquest país, d’un temps ençà, és el més semblant a un llit mal fet, on ens sentim incòmodes i, per més voltes que donem, no aconseguim acomodar-nos. Sens dubte, la política s’ha convertit en un altre moment d’inadvertid­a infelicita­t en les nostres vides, perquè costa de comprendre la incapacita­t dels seus dirigents d’entendre’s, fins i tot en moments tan crítics com els actuals.

És per això que una notícia que ha passat gairebé desaperceb­uda entre les xifres creixents del coronaviru­s i els números minvants de l’economia mereix que li posem el focus: dijous, la Diputació de Barcelona va aconseguir tirar endavant el seu pressupost de més de mil milions sense cap vot en

Cap partit no va votar en contra dels pressupost­os de la Diputació de Barcelona

contra dels partits que la integren. Núria Marín, presidenta de la institució, no es va poder estar de ressaltar que el consens és possible “si posem en comú allò que ens uneix”. Es tractava d’un pressupost per a la reconstruc­ció econòmica i social, que els municipis esperen amb candeletes. La Diputació barcelonin­a és l’única institució que de moment ha aconseguit aprovar els seus comptes, perquè el Govern català en funcions no pot fer-ho i el Govern central i el Consistori barceloní estan encara negociant.

Els catalans acostumem a ser gent prudent i al nostre refranyer figura la frase “una flor no fa estiu” davant una notícia com aquesta. Per cert, els japonesos, un altre poble caut, disposen de l’expressió “no pots escampar la boira amb un ventall”, que és tot un exercici de realisme. Però resulta estimulant veure que partits independen­tistes i d’altres que no ho són puguin posar-se d’acord sense excepcions com va passar al ple de la Diputació. Pitjor ho tenen els britànics, no només perquè en les seves institucio­ns participen polítics amb profundes diferèncie­s nacionals i ideològiqu­es, als quals s’ha sumat en els últims anys la divisió entre europeiste­s i brexiters. Ells tenen un refrany per explicar que no s’han de llançar les campanes al vol abans d’hora que diu: “Un lleopard no pot canviar les seves taques” (a leopard cannot change its spots). Molt més fatalista, sens dubte.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain