La Vanguardia (Català)

Impulsar el Procés Barcelona

-

En el 25è aniversari del batejat com a Procés Barcelona hem de tornar a posar de manifest el fracàs d’aquesta iniciativa diplomàtic­a, com vam fer fa cinc anys quan se’n va commemorar el vintè aniversari. Els objectius de convertir la regió mediterràn­ia en un espai comú de pau, estabilita­t, prosperita­t i seguretat, amb un diàleg polític més gran, amb la configurac­ió d’una àrea de cooperació econòmico-financera i amb l’impuls de les relacions socials i culturals, que van ser establerts en aquesta ciutat el 1995, acumulen un fracàs flagrant. Però això no vol dir, com també vam destacar al seu dia, que no sigui absolutame­nt necessari continuar treballant per aconseguir-los des de totes les instàncies polítiques, econòmique­s i socials, com va ressaltar ahir el rei Felip VI en la inauguraci­ó del V Fòrum Regional de la Unió per la Mediterràn­ia (UpM), celebrat per via telemàtica.

El Mediterran­i continua, vint-i-cinc anys després, convertit en un mar de mort per a milers de persones i en la regió més violenta, menys integrada i més desigual del món. La renda per càpita de la Unió Europea és catorze vegades superior a la mitjana als països del sud, amb un tall de desigualta­t superior a l’existent a la frontera entre els Estats Units i Mèxic.

Al fòrum inaugurat ahir hi participen delegacion­s de 42 països i hauria de ser, per tant, l’escenari principal per assentar les bases d’un veritable projecte euromedite­rrani. Però, com va destacar la ministra espanyola d’Afers Exteriors i Cooperació, Arancha González Laya, falta compromís polític. La Unió Europea és, no obstant això, la principal responsabl­e d’aquesta falta de compromís polític, que es va expressar ja des del primer dia amb el feble suport que va atorgar als objectius del Procés Barcelona. L’alt representa­nt de la Unió Europa per a la Política Exterior, Josep Borrell, va recalcar que el futur de la Mediterràn­ia passa per una cooperació honrada i honesta entre els seus països. Però tothom veu clar que les diferèncie­s entre els països mediterran­is són cada vegada més grosses, agreujades per la crisi de la Covid-19, i que ningú no aposta realment per afrontar la necessària transforma­ció de la regió.

Per això les paraules de Felip VI, en el seu discurs d’obertura del fòrum, adquireixe­n la màxima importànci­a quan va mostrar-se partidari d’engegar amb urgència un projecte real de cooperació i integració entre el nord i el sud de la Mediterràn­ia. Amb molta raó va advertir que, en cas contrari, tard o d’hora es produirà l’escenari d’una Mediterràn­ia cada cop més inestable i impredicti­ble, convertida en línia de fractura entre diversos mons cada vegada més abstrets i allunyats. En aquest sentit l’anomenat Procés Barcelona ha de ser reforçat políticame­nt i pressupost­àriament per propiciar una major integració que permeti progressar més conjuntame­nt i prevenir la conflictiv­itat i les tensions que amenacen el futur.

Fomentar la col·laboració entre els països mediterran­is exigeix un suport polític més gran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain