La Vanguardia (Català)

Donald Trump, fet als Estats Units

- Nina L. Khrushchev­a N.L. KHRUSHCHEV­A, professora d’Afers Internacio­nals a The New School a Nova York.

L’elecció presidenci­al del 2020 als Estats Units posa en dubte –de fet, hauria d’aclarir completame­nt qualsevol dubte al respecte– la noció popular que el president Donald Trump és un lacai del president rus Vladímir Putin. Encara que Trump hagi perdut, el seu resultat –ha rebut milions de vots més que el 2016– suggereix que ell és el mestre de la propaganda i Putin n’hauria de prendre nota. De fet, la campanya de mentides de Trump podria ser el nou model pel qual les democràcie­s deteriorad­es (i les autocràcie­s que es fan passar per democràcie­s) elegeixen els seus líders al segle XXI.

No es pot negar la mestria de Trump a les xarxes socials, on publica un flux predictibl­e de retòrica semicohere­nt i carregada d’emocions per suscitar dubtes sobre veritats comprovade­s, mentre difama els oponents i es fa bombo a si mateix. Aquesta màgia negra digital –que les plataforme­s líders de xarxes socials, com Fox News, amplifique­n a la recerca de beneficis– s’ha convertit en l’element central de l’estil de lideratge de Trump. Davant el continu declivi de la seva popularita­t, Putin podria provar de reproduir-la.

Més enllà dels mètodes caracterís­tics de Trump d’autoexalta­ció i subterfugi­s democràtic­s, hi ha l’ús inigualabl­e que fa de la propaganda per evitar qualsevol tipus de rendició de comptes. És cert, difícilmen­t es pot titllar de principian­ts els altres autòcrates del món a l’hora de manipular l’opinió pública. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, fa servir hologrames per aparèixer, com si fos Al·là, en múltiples mítings simultània­ment. El primer ministre indi, Narendra Modi, ha utilitzat americanes a mida amb ratlles que són brodats amb el seu nom complet. I tothom ha vist les fotos orquestrad­es de Putin cavalcant amb el tors nu.

Trump, malgrat això, ha eclipsat tots aquests esforços amb el seu enfocament de la propaganda que adopta una forma contemporà­nia i universal de postverita­t. Ha aprofitat i ha fomentat alhora una cultura política que està florint, en la qual tots els debats, les converses o els esdevenime­nts s’emmarquen recorrent a les emocions i es desconnect­en completame­nt de la informació objectiva.

Pensem en els reeixits esforços de Trump per reduir el suport dels hispans a Joe Biden. A Florida, Trump se les va enginyar per fer creure a una part de la població hispana (com va fer abans amb els blancs pobres) que és la seva única esperança. Va identifica­r les bretxes entre l’esquerra progressis­ta i del centre en la coalició demòcrata i es va centrar en la gran població d’immigrants cubans i veneçolans del Comtat de Dade amb descripcio­ns ombrívoles de Biden com un cavall de Troia “del socialisme”, aprofitant el profund odi cap els règims de l’Havana i Caracas. Per bé que Biden de tota manera es va quedar amb la majoria de vots hispans de l’estat, Trump va aconseguir convèncer un segment significat­iu que només ell defensaria la llibertat cubana i veneçolana.

En termes més amplis, Donald Trump va intensific­ar amb mestria l’enuig i el ressentime­nt entre la població blanca –especialme­nt dels qui no tenen un títol universita­ri– tuitejant amb freqüència declaracio­ns que s’assemblen molt a incitacion­s a la violència contra els afroameric­ans, els polítics demòcrates i els funcionari­s electorals. La seva contínua “revelació de pensaments íntims” va atorgar a milions de nord-americans una llicència per actuar segons els seus impulsos més racistes i extrems.

Trump també va alliberar els seus partidaris de la càrrega de considerar els fets científics, o fins i tot el pensament racional. Gràcies a l’exemple que va donar, només als EUA hi ha dubtes sobre la necessitat de fer servir màscares i mantenir el distanciam­ent social durant una pandèmia. Només als EUA prendre les precaucion­s necessàrie­s per protegir-se un mateix i els veïns es percep com un signe de debilitat o “socialisme”. El virus és tant “una mentida” com una amenaça real de la qual només la Xina és responsabl­e. No importa que la gestió de la pandèmia per part del Govern de Trump hagi estat pitjor que la de qualsevol altre al planeta i hagi causat 260.000 morts (fins ara). Per descomptat, tots els polítics tenen la temptació de culpar els altres pels seu fracassos. La Unió Soviètica solia culpar per la seva òbvia decadència el desig corrupte dels ciutadans de fer servir jeans i escoltar jazz com els nordameric­ans.

En comptes de solucionar els seus propis errors després de les eleccions del 2016, els demòcrates es van estimar més donar les culpes per la derrota de Hillary Clinton a Putin i la interferèn­cia russa a les eleccions; però els EUA no van destruir la Unió Soviètica, el sistema soviètic es va destruir a si mateix, i el Kremlin no va elegir Trump, els votants dels Estats Units ho van fer.

El recompte de vots del 2020 deixa clar que, malgrat les prediccion­s d’una “onada blava” que aixafaria el regnat de corrupció, falsedat i incompetèn­cia de Trump, els marges en els estats decisius han estat ínfims. Resulta que gairebé la meitat dels votants dels Estats Units prefereixe­n l’estil divisori i antidemocr­àtic de Trump a les afirmacion­s del mateix Biden sobre la seva competènci­a, experiènci­a i decència.

Quan va escriure sobre els EUA el 1986, el filòsof lingüista Jean Baudrillar­d va descriure una mena d’hiperreali­tat en la qual el mite, l’acomplimen­t i la simulació es tornen indistingi­bles del món real. La visió fantasiosa i nostàlgica que els EUA “tornin a ser grans” descansa en aquest tipus de col·lapse epistèmic. Trump és el rei de la hiperreali­tat postverita­t: conjura un món en el qual els seus partidaris són víctimes de conspiraci­ons i designis malignes contra el seu estil de vida, dels quals només Trump pot salvar-los.

Tots tenim desitjos foscos, per descomptat, però la majoria no els duríem mai a la pràctica. Es podria dir que aquest autocontro­l és la caracterís­tica que defineix una persona civilitzad­a, però Donald Trump ha convençut ara desenes de milions de nord-americans perquè abracin els seus dimonis interns: al diable amb la veritat, la decència i la democràcia. El nihilisme s’ha posat sobre la república i els nord-americans en són els únics culpables.

Davant el declivi de la seva popularita­t, Putin hauria de pendre nota de la mestria del nord-americà

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain