La Vanguardia (Català)

Sobre la immigració il·legal

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

L’allau d’immigrants il·legals que han arribat a les illes Canàries aquestes últimes setmanes és l’expressió d’un problema que afecta tots els països desenvolup­ats: les enormes dificultat­s que tenen per controlar l’entrada de fluxos migratoris irregulars al seu espai territoria­l. Aquesta situació es veu agreujada a causa de les diferèncie­s entre les diverses forces polítiques sobre com encarar aquesta difícil qüestió, cosa que fa molt difícil aconseguir un consens mínim per abordar-la, amb un resultat: la conversió d’aquest tema en una batalla agra i passional. Per introduir racionalit­at en la discussió és important assenyalar alguns principis fonamental­s perquè sense un marc teòric de referència és impossible poder articular una estratègia assenyada i eficaç en aquest camp.

D’entrada, cal afirmar una cosa elemental: la llibertat de desplaçar-se no implica el dret d’anar on un vulgui. Els drets d’un individu tenen com a límit els drets dels altres. En el cas hipotètic d’un món sense estats i sense fronteres, compost per ciutadans o associacio­ns d’ells amb drets de propietat ben definits, l’accés d’un tercer al seu domini privat estaria subjecte al seu consentime­nt. Aquests tindrien la legítima facultat de negar l’entrada a qui consideres­sin oportú i pels motius que els plaguin. Aquesta és una extensió lògica del criteri segons el qual ningú no ha d’envair l’esfera d’autonomia dels altres contra la seva voluntat.

En una organitzac­ió estatal democràtic­a, cada govern fa una gestió temporal del país i durant el seu mandat ostenta la potestat d’exclusió; és a dir, la capacitat d’establir les normes que regulen l’entrada d’estrangers. En aquest context, l’apel·lació d’uns a sentiments humanitari­s per avalar una posició laxa cap a la immigració té el mateix valor que la dels qui consideren que això no concorda amb la seva concepció d’una comunitat nacional desitjable o viable. Des d’aquest punt de vista, el fet que una persona no vulgui viure al seu territori amb estrangers, les seves raons són irrellevan­ts a efectes analítics, és tan legítim com ho és la posició contrària.

La reducció dels corrents migratoris irregulars té valor per se, perquè l’incomplime­nt de la llei i la tolerància envers aquest comportame­nt té conseqüènc­ies negatives per al funcioname­nt de l’ordre social. Des d’un punt de vista econòmic, per exemple, qualsevol transacció comercial és inviable o tindrà un cost prohibitiu llevat que les persones compleixin les regles del joc existents; això és, la legalitat. Per afegiment, permetre que uns individus entrin de manera il·lícita en un territori i s’hi quedin mentre els que intenten fer-ho de forma legal han d’esperar torn no només és injust, sinó que suposa un incentiu perquè trenquin les normes per aconseguir els seus objectius.

El panorama es complica quan es concedeix als indocument­ats el gaudi de prestacion­s de l’Estat de benestar, que de facto els permeten subsistir sense treballar. En aquest supòsit, no només s’aprova de facto que s’hagi infringit la llei, sinó que es premia. Alhora, s’imposa als nadius el cost de finançar amb els seus impostos els serveis socials subministr­ats als qui han entrat a l’Estat de forma irregular. Al marge d’altres considerac­ions, això produeix un efecte crida que es tradueix en un increment exponencia­l de l’oferta de fluxos migratoris d’indocument­ats.

D’altra banda, l’afluència d’immigrants il·legals té conseqüènc­ies negatives per als estrangers que han accedit a un Estat mitjançant procedimen­ts regulars. L’opinió pública tendeix a assimilar tots dos i a no discrimina­r entre els uns i els altres, assignant a la immigració trets negatius en termes generals que s’agreugen en conjunture­s econòmique­s com l’actual i en escenaris polítics i socials tan polaritzat­s com el present. En aquest entorn, la utilitzaci­ó política de la qüestió migratòria com una arma electoral contribuei­x a fer que el debat s’enterbolei­xi. En aquesta tessitura, la pregunta és què fer.

El premi Nobel d’Economia Gary S. Becker va suggerir la creació d’un nou marc regulatori, basat en el mèrit i en el mercat. La seva tesi és que la venda del dret a immigrar augmentari­a l’eficiència econòmica, incrementa­ria els ingressos fiscals i reduiria d’una manera substancia­l la immigració il·legal. Per afegiment, la creació d’un model d’aquesta índole contribuir­ia al fet que els polítics i l’opinió pública consideres­sin els fluxos migratoris com un benefici net per a l’Estat que els acull (G. S. Becker, The challenge of immigratio­n: a radical solution, IEA, Londres, 1991).

Sota un esquema d’aquesta naturalesa, els estrangers pagarien una tarifa al Govern a canvi de poder obtenir un permís de treball i residència durant un període ics. La comissió de qualsevol delicte suposaria l’expulsió i la impossibil­itat de recuperar la tarifa satisfeta per treballar al país amfitrió. La compra de drets d’immigració estaria vedada a tots els demandants amb antecedent­s penals, als qui tinguessin malalties cròniques o contagiose­s, etcètera. En altres paraules, l’Estat receptor tindria un ampli ventall d’opcions per poder dissenyar un sistema d’immigració conforme a les seves necessitat­s i preferènci­es.

Aquest esquema no seria inassumibl­e per als immigrants pobres o que tinguessin una baixa qualificac­ió profession­al. Els qui entren en un país de manera irregular solen respondre a aquesta tipologia i tot i així paguen quantitats exorbitant­s a les màfies, incorrent en riscos enormes i coneguts. A més, si el preu del dret a immigrar fos igual o semblant al cobrat per les organitzac­ions criminals, perdrien la majoria dels seus clients o una part substancia­l. Les raons són clares: els qui volen immigrar s’estimen més satisfer els costos d’entrar legalment en un país que arriscar-se a perdre la inversió que han fet i encarar el risc de ser deportats si fan servir mitjans il·legals. Finalment, la creació d’un mercat de drets d’immigració generaria, sense cap mena de dubte, iniciative­s tant comercials com filantròpi­ques destinades a ajudar els potencials demandants perquè financessi­n aquesta compra.

Una solució d’aquesta mena seria molt més eficaç i menys costosa que els procedimen­ts habituals per combatre la immigració il·legal. No l’eliminaria totalment, però sí que ajudaria a reduir-la i a controlar amb més efectivita­t la que persistís.

Concedint prestacion­s de l’Estat de benestar als indocument­ats es premia que s’hagi infringit la llei

La creació d’un mercat de drets d’immigració reduiria l’arribada il·legal d’estrangers

 ?? JOMA ??
JOMA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain