La Vanguardia (Català)

Quinze grups de vacunació, però no se’n sap l’ordre

L’EMA demana als laboratori­s que no corrin amb els assajos

- CELESTE LÓPEZ

Més grans de 64 anys, persones amb malalties de risc, docents, nens, joves, embarassad­es... Són alguns dels 15 grups (3 tenen un subgrup; per tant, 18) prioritari­s per rebre la vacuna de la Covid19 quan sigui autoritzad­a. L’ordre d’administra­ció del medicament, tot i això, encara no està definit, excepte per als que formen el primer grup, ja anunciat: residents i treballado­rs de geriàtrics, profession­als sanitaris i grans dependents no institucio­nalitzats. Aquests seran vacunats entre el gener i començamen­ts de març.

Ahir ho va indicar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va enumerar els grups fixats pels tècnics i que a la pràctica represente­n la totalitat de la població espanyola.

Una vegada determinat­s els prioritari­s, la divisió seria la següent: més grans de 64 anys, dependents, persones amb malalties de risc (obesitat, cardiopati­es, diabetis, hipertensi­ó...), persones que viuen o treballen en entorns tancats, persones vulnerable­s des del punt de vista socioeconò­mic i treballado­rs essencials, docents, nens, adolescent­s (a partir de 16 anys) i joves, adults, persones que visquin en una zona on hi hagi una alta incidència de casos o brots, embarassad­es i lactants i els que ja han passat la Covid-19.

El que encara no se sap és en quin ordre seran vacunats, si a la segona etapa (entre el març i el

Illa assegura que l’administra­ció es decidirà segons les caracterís­tiques del medicament

juny) o durant l’estiu i la tardor vinents, decisions que dependran, segons va explicar Illa, de les caracterís­tiques de les vacunes que siguin aprovades per l’Agència Europea del Medicament i de les dosis que vagin arribant. El que sí que sembla clar és que els últims seran els que ja hagin passat la Covid-19.

El ministre insisteix que l’inici de les vacunacion­s començarà al gener, i el calendari serà el que s’ha descrit. Els problemes que han sorgit les darreres hores amb la vacuna d’Oxford (se n’haurà de fer un altre estudi) no canviaran l’estratègia, va assegurar Illa. “Brussel·les està adquirint vacunes de fins a set companyies perquè no se sap quines són les que finalment s’aprovaran i cal tenirne un catàleg ampli”. Aquesta cartera de vacunes, va explicar Illa, podria augmentar el mes que ve, fins i tot durant el 2021.

El problema d’aquest pla de vacunació, que cada país europeu ja està dissenyant tal com va acordar la UE, és que encara no se sap quines vacunes rebran el vistiplau de l’Agència del Medicament, quines són les seves caracterís­tiques i per a quin grup de població són més efectives.

Tampoc les dosis que arribaran i amb quina periodicit­at. Per això el Ministeri de Sanitat no pot establir l’ordre de vacunació dels grups definits.

Els criteris per determinar els grups s’han fonamentat en quatre paràmetres: risc de mortalitat, d’exposició al coronaviru­s, d’impacte socioeconò­mic i de transmissi­ó. Espanya preveu rebre 140 milions de dosis que permetrien immunitzar 80 milions de persones.

Per la seva part, l’Agència Europea del Medicament (EMA) va esperonar ahir les diverses farmacèuti­ques i investigad­ors que treballen en el desenvolup­ament d’una vacuna per a la Covid-19 per “continuar amb els assajos” més enllà de qualsevol termini prèviament definit, a la recerca d’una “seguretat i eficàcia a més llarg termini”. En un comunicat, l’EMA va instar “totes les parts interessad­es”, incloent-hi investigad­ors de la vacuna, el món acadèmic, reguladors i la indústria farmacèuti­ca, a “continuar amb els assajos més enllà del temps en què s’hagin assolit els casos de Covid-19 predefinit­s per fer una anàlisi final d’un assaig”.

“Els terminis per a l’autoritzac­ió de vacunes són extremamen­t difícils de predir. L’EMA avaluarà les dades d’eficàcia emergents com a part de la revisió contínua tan bon punt l’empresa les proporcion­i. Però a hores d’ara encara no hem rebut ni avaluat aquestes dades, i no podem especular sobre cap cronograma”, van afegir des de l’EMA.

 ?? FERNANDO CALVO / EP ?? El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va visitar ahir l’hospital La Paz, a Madrid
FERNANDO CALVO / EP El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va visitar ahir l’hospital La Paz, a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain