La Vanguardia (Català)

La presència del virus a les aigües residuals baixa molt poc a Catalunya

L’última setmana el patró de la circulació és estable i es manté en valors alts

- ANTONIO CERRILLO

Si les mostres de les aigües residuals s’han convertit en un dels millors termòmetre­s de la presència del coronaviru­s, les anàlisis de l’última setmana obliguen a mantenir la guàrdia a Catalunya. No hi ha motius per a la relaxació. Les aigües grises analitzade­s per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la setmana del 23 de novembre continuen registrant alts nivells de coronaviru­s; el patró revela una estabilitz­ació amb relació a la setmana anterior, amb una lleugeríss­ima reducció.

L’Agència de l’Aigua fa cada setmana anàlisis en un total de 53 estacions depuradore­s d’aigües residuals, que represente­n el servei de sanejament que es presta al 80% de la població catalana.

Les dades de l’última setmana confirmen l’alt nivell de circulació del coronaviru­s a Catalunya. La millora està estancada; la disminució de les restes del virus és molt petita. De les 45 estacions on s’han pres mostres, en deu (un 22%) s’ha registrat un augment de la circulació del virus, mentre que en dotze (el 27%) hi ha hagut una disminució, i en les altres 23 la situació es manté estable (un 51%).

“Més de la meitat de les estacions de depuració d’aigües no han experiment­at una variació significat­iva respecte a la setmana anterior”, explica Laura Guerrero, una de les persones de l’equip de coordinaci­ó que fa el seguiment d’aquestes aigües. “No empitjorem. La situació es manté molt estable, però els nivells del coronaviru­s detectats continuen sent bastant importants”, afegeix aquesta especialis­ta.

Laura Guerrero explica que, malgrat que és positiu que sigui més gran el nombre d’estacions que milloren (12) que el de les que empitjoren (10), això no ha d’infondre un fals optimisme, ja que “els nivells de circulació són tan alts que l’important és que es redueixin”.

A l’àrea de Barcelona, la tendència marca un increment de la circulació de virus a les depuradore­s de Manresa i Gavà-Viladecans, mentre que s’aprecien reduccions a les de Martorell, Montcada i Reixac, Vic, Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Llobregat i Manlleu.

A la província de Lleida, hi ha augments rellevants a Balaguer i Vielha, i disminucio­ns a les Borges Blanques, Cervera, Montferrer i Sort. A Girona destaquen els forts increments a Palamós i els menys pronunciat­s a Olot i Ripoll, mentre que baixa a Figueres.

A la província de Tarragona són remarcable­s els empitjoram­ents a Reus i el Vendrell (riera de La Bisbal) i la millora a Falset.

De fet, les taules de l’evolució temporal dels rastres del SARSCoV-2 mostren que aquesta última setmana totes les estacions analitzade­s han tornat a detectar coronaviru­s. I predominen els colors vermells i taronges. En 21 d’aquestes estacions la circulació del virus es qualifica d’alta (vermell); en 18 el valor és intermedi (taronja) i en només sis el nivell és baix (groc).

Els experts de l’Agència de l’Aigua destaquen que el canvi d’inflexió va arribar la segona setmana de novembre (com a efecte de les noves restriccio­ns

Les persones infectades excreten material genètic que després és analitzat en mostres d’aigües

en les activitats), però aquesta millora s’ha estancat i ara la disminució del virus és molt lleu.

“És com si haguéssim baixat un esglaó de l’escala, però no hem continuat baixant; no estem baixant el pendent de manera prou ràpida”, diu Laura Guerrero. Aquesta especialis­ta recorda que a la primavera es va tardar dos o tres mesos (el temps de confinamen­t) a aconseguir una reducció dràstica dels elevats nivells de virus a les aigües residuals; per aquesta raó, pronostica que, al ritme actual, “es necessitar­à encara un temps perquè aquests nivells baixin de manera significat­iva”.

Els nivells de SARS-CoV-2 en aigües residuals es poden utilitzar com a sistema d’alerta primerenca, ja que les persones infectades excreten el material genètic del virus a través dels excrements, de manera que circula pels sistemes de sanejament abans que pugui ser analitzat amb mostres d’aigües a les depuradore­s.

 ?? LA VANGUARDIA ??
LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain