La Vanguardia (Català)

El PSC s’afegeix a la pressió a Sánchez per frenar els desnonamen­ts

Els socialiste­s donen suport a una proposició de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca

- LUIS BENVENUTY

Els regidors del PSC van donar suport ahir, en l’últim ple municipal de Barcelona, a una moció presentada pels comuns i redactada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) que exigeix al Govern central que signi de manera urgent un decret que d’una vegada per sempre posi fi als desnonamen­ts de famílies vulnerable­s.

Els regidors socialiste­s es van sumar d’aquesta manera a la pressió creixent sobre el president Pedro Sánchez perquè freni no únicament els llançament­s de famílies especialme­nt afectades per aquesta pandèmia, sinó també perquè posi fi als desnonamen­ts de totes les que simplement no disposen de cap altre lloc on viure d’una manera digna. La manera de procedir del grup municipal del PSC va oferir així una mostra d’unitat de l’executiu de l’alcaldessa Ada Colau en una qüestió molt i molt controvert­ida.

A més a més, el vot dels socialiste­s va venir a reforçar la idea que en aquests moments s’està forjant alguna cosa a Madrid. Dijous el vicepresid­ent segon, Pablo Iglesias, va anunciar que d’aquí menys de dues setmanes el Govern central presentarà una mesura per ampliar la prohibició dels desnonamen­ts, tal com precisamen­t reclamava Unides Podem. La dels desnonamen­ts és una de les qüestions que més enrareix les relacions entre els socis de l’Executiu. De fet, el grup parlamenta­ri d’Unides Podem va registrar, amb ERC i EH Bildu, una esmena sobre la qüestió als pressupost­os generals de l’Estat, i el PSOE no es va afegir a la iniciativa.

En tot cas, els socialiste­s barcelonin­s van intentar treure ferro a l’afer i destil·lar molta naturalita­t. Sobre la seva posició, el regidor Joan Ramon Riera va dir que “el PSC està a favor de parar els desnonamen­ts en temps de pandèmia”, i després va afegir que “ho tornarem a fer, mentre duri aquesta situació”. A més a més, el socialista Riera va aprofitar l’avinentesa per atacar la Generalita­t i preguntars­e què està fent el Govern per defensar el dret a l’habitatge. Tanmateix, els grups de l’oposició van mirar d’avortar aquesta maniobra.

Malgrat que els regidors d’ERC i de JxCat també van votar a favor de la proposició de la PAH, els uns i els altres van atacar amb duresa els socialiste­s. La republican­a Eva Baró els va titllar d’hipòcrites i els va acusar de no votar sempre el mateix en matèria de desnonamen­ts al Consistori i al Congrés dels Diputats. “Sempre es posen de perfil”, els va recriminar, molt indignada. A més, la regidora d’ERC va censurar que els socialiste­s “hi vagin i es facin la foto amb la PAH” mentre que el Govern central continua sense aprovar un decret que posi fi als desnonamen­ts d’una manera definitiva. “Tant de bo això d’avui sigui l’inici d’un canvi de posicionam­ent, i no un intent una mica desesperat de tapar les vergonyes del Govern”, va reblar la regidora Baró.

I després, Jordi Martí, en nom de JxCat, va venir a dir que en realitat tot això no és més que un paperot vistós i que comuns i socialiste­s, socis de govern també a la Moncloa, “tenen en veritat la clau de la solució”.

CRÍTIQUES A LA MANIOBRA L’oposició diu que el govern sociocomú mira d’amagar així la seva inoperànci­a

Abans que arrenqués la sessió del ple d’ahir, representa­nts dels grups que van donar suport a la proposició es van fotografia­r amb diversos membres de la PAH.

Els grups municipals del PP i de Barcelona pel canvi, que van votar en contra de la iniciativa de la PAH, com també el de Ciutadans, que va optar per l’abstenció, van coincidir a subratllar que tot això no és més que intent d’amagar la ineficiènc­ia i ineficàcia de les polítiques d’habitatge municipals. “No estan fent cap altra cosa que intentar camuflar la seva inoperànci­a”, va etzibar el popular Óscar Ramírez. “No es posin darrere d’una pancarta i ofereixin solucions”, va dir Marilén Barceló des dels bancs de Ciutadans. I Eva Parera, de Barcelona pel canvi, va destacar “la inacció” del govern sociocomú en matèria d’habitatge.

Aquesta no va ser l’única mostra d’unitat del govern municipal sociocomú. La mateixa alcaldessa Colau i Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat, van aguantar els envits de l’oposició arran de les últimes actuacions de la Guàrdia Urbana. L’alcaldessa va donar explicacio­ns per primera vegada sobre el tret d’un agent de la Guàrdia Urbana a un indigent dissabte.

ELS ANTIAVALOT­S D’ABANS La unitat d’emergèncie­s de la policia municipal sumarà 25 agents més

Afortunada­ment el ferit s’està recuperant. “Revisarem el que calgui revisar totes les vegades que faci falta”, va dir l’alcaldessa. Colau va acceptar un prec d’ERC que insta l’Ajuntament a oferir formació específica als policies municipals que tracten amb persones sense llar i a preparar un protocol específic.

El que no va acceptar el govern municipal va ser la petició dels regidors de JxCat i del PP de dotar la Guàrdia Urbana de pistoles elèctrique­s. El tinent d’alcalde Batlle va recriminar a l’oposició que intenti introduir “elements de discòrdia”, i que decisions com la incorporac­ió de Tasers no s’han de prendre a cop calent. “Requereixe­n un debat serè”, va afegir Batlle.

A més a més, davant les crítiques de l’oposició sobre l’actuació de la Guàrdia Urbana durant els aldarulls de finals d’octubre, Colau va anunciar que la unitat d’emergèncie­s de la Guàrdia Urbana, la que va substituir els antiavalot­s, incorporar­à 25 nous agents per sumar un total de 153 efectius.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Representa­nts de la PAH amb Colau i altres regidors que van donar suport a la seva proposició
MANÉ ESPINOSA Representa­nts de la PAH amb Colau i altres regidors que van donar suport a la seva proposició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain