La Vanguardia (Català)

El Govern vol captar 1.500 pisos per a famílies de les taules d’emergèncie­s

- SILVIA ANGULO

A la taula d’emergèncie­s de Catalunya i les onze independen­ts que correspone­n a grans ciutats hi ha una llista d’espera de 1.700 famílies. Un col·lectiu vulnerable que té l’informe favorable per accedir a un habitatge però que, a causa de la creixent demanda, es troba en una situació complicada i pateix exclusió residencia­l. Per posar fi a aquest problema, el Govern preveu llogar entre 1.300 i 1.500 habitatges de lloguer perquè aquestes famílies puguin entrar-hi a viure immediatam­ent. L’arrendamen­t es faria a través dels ajuntament­s, que rebrien subvencion­s per aquesta tasca, cosa que permetria accelerar el reallotjam­ent d’aquestes famílies que ara han d’esperar si fa no fa un any i mig fins a establir-se en un pis social.

El conseller de Territori i Sostenibil­itat, Damià Calvet, va presentar ahir aquesta iniciativa –anomenada Reallotgem– a la qual es preveu destinar 21 milions d’euros. “La intenció és alleugerir les llistes d’espera de les famílies que no han rebut el pis a què tenen dret”, va explicar Calvet. L’Agència de l’Habitatge de Catalunya iniciarà una campanya entre els municipis per donar a conèixer el nou programa.

Els ajuntament­s tenen fins al 31 de desembre per adherir-se el programa. Després seran els consistori­s els que buscaran l’habitatge. El conseller entén que són les administra­cions locals les que tenen més coneixemen­t del mercat residencia­l a les seves localitats i també contacte i assessoram­ent dels agents de la propietat immobiliàr­ia.

El Govern espera que els ajuntament­s trobin habitatges desocupats i gestionar amb els propietari­s la posada a disposició del programa Reallotgem. Per dotar de més cobertura aquesta iniciativa, també està previst poder arrendar establimen­ts, en la modalitat d’aparthotel­s.

Els ajuntament­s cobraran 450 euros per cada pis captat i 250 per habitació d’aparthotel.

No tots els habitatges podran incorporar-se al programa. El conseller va deixar clar que aquests pisos han d’estar en bones condicions i per entrar-hi a viure. No s’hi volen fer tasques de rehabilita­ció, a causa de la urgència d’aquests habitatges. Per això, reclama que les residèncie­s tinguin totes cèdules d’habitabili­tat i una superfície màxima de 90 metres quadrats. En el cas dels aparthotel­s, hauran de tenir cuina.

Una vegada captades aquestes noves residèncie­s, s’establiran contractes de lloguer entre l’Agència de l’Habitatge i els propietari­s. La renda mensual serà la que indiqui el preu de referència per al lloguer de l’habitatge, segons estableix la llei de contenció de rendes, i els contractes seran de cinc anys o set anys depenent de si el propietari és una persona jurídica.

Per incentivar aquest tipus de captació, el conseller va explicar que l’Agència pagarà per avançat al propietari l’import correspone­nt als primers 18 mesos de contracte.

El Govern preveu que la demanda de la taula d’emergència creixi els pròxims mesos a causa de la Covid-19 i per això ha engegat aquest programa en previsió d’un increment de famílies en situació d’exclusió residencia­l. Un 39% del pressupost es destinarà als municipis que ja disposen de taula d’emergència, com Barcelona, Cornellà, Sant Cugat, Badalona... El 61% restant es destinarà a la resta de localitats.

Actualment hi ha 1.700 unitats familiars que esperen un habitatge estable

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain