La Vanguardia (Català)

Temps, també, per emprendre

Tres projectes que veuen la llum la setmana que a Catalunya es permet obrir la restauraci­ó: el Chickoa, amb el segell de Paco Pérez; el restaurant L’Avenir, i la recuperaci­ó del bar Yeti

- CRISTINA JOLONCH

Abans dilluns en general era el dia de descans per als negocis de restauraci­ó, i quan les cares més conegudes del sector coincidien en presentaci­ons de llibres propis i aliens o obertures de locals seus o dels seus col·legues. Fins que van canviar les coses. Ara, després del segon tancament de bars i restaurant­s obligat a Catalunya i de dies tristos, hi ha dilluns de resurrecci­ó o d’acció de gràcies. Com el d’aquesta setmana, que alguns apujaven la persiana celebrant continuar allà, frescos com una rosa i estar oberts, encara que sigui a mitges. La il·lusió era compartida pels clients, ansiosos per prendre alguna cosa a la terrassa o als interiors, com si fes mil anys que no sortien. I encara més feliços els que se sorprenien estrenant local i felicitave­n els valents que, remant contra corrent, emprenen.

Malgrat tota la situació, aquesta setmana ha estat, a Barcelona, una setmana d’alguna estrena: la del primer Chickoa (Comte Borrell, 85) dels germans Jover (de La Burguesa). Es tracta d’un local ampli que aquest mes va posar en marxa el rodatge amb la venda per emportarse i on ara ja es pot dinar o sopar d’hora, amb la tendència del pollastre com a protagonis­ta. En aquest cas amb una carta que signa ni més ni menys que Paco Pérez. “Era una idea que va sorgir fa gairebé tres anys i que ara es materialit­za”, explica Andrés Jover, quan s’assenyala l’existència d’ofertes semblants. Peces senceres cuites lentament al forn amb carbó i maceració prèvia amb herbes de l’Empordà (mig pollastre a 7,95 euros), o pollastró a la brasa (9,75 euros). El xef de Miramar (Llançà) explica que no volen recórrer a les espècies sinó buscar aquell gust mediterran­i de les herbes d’una zona on el pollastre a l’ast “va ser el nostre primer take away ”. I que de cada part, explica Paco Pérez, fan alguna elaboració: les aletes picants; les cuixetes a la brasa; les croquetes, molt bones; la contracuix­a dins d’un saborós mollete que anomenen “el chickoa” i que també porta ruca, mozzarella i cacauet. Tenen prevista una segona obertura a l’Eixample, i més endavant en un centre comercial de la ciutat.

El local que va ocupar el Menja’t el Món ara és L’Avenir (L’Avenir, 72), on dilluns va encendre els fogons Roger Viñas (mà dreta de Jordi Herrera a Manairó des que va obrir fins fa un parell d’anys). Ha obert amb Chesco Salrach (qui va ser propietari del Chesco Sal i Sucre). Tots dos es van conèixer al Fort Pienc, l’escola dels seus fills, on comparteix­en activitats (i àpats suculents) que organitzen des de l’Ampa. Allà va ser on el xef va animar el seu amic a obrir el negoci. “No hauria fet mai el pas si no haués estat per la pandèmia, però ara qualsevol troba feina i hem fet una inversió modesta”. Platets saborosos, algun en homenatge al seu admirat amic i mestre Herrera, com el bunyol líquid de pollastre trufat. Preus moderats i preparacio­ns encertades com el capipota rostit, els musclos amb salsa verda, la cua de vedella o els ravioli farcits de calamar .

Aquesta setmana no ha estat fàcil trobar un lloc al renascut bar Yeti (plaça Bonanova, 6), ara a les encertades mans dels germans del restaurant veí Bonanova. Boníssims platerets com la ventresca amb tomàquet, el fetge de bacallà, les braves, els entrepans calents de coppa Joselito o de mandonguil­les... El xef, Carlos Herrero, ha fet una carta atractiva que convida a tornar-hi per provar-ho tot. Al seu costat la brasilera Bruna Ces a la cuina i el seu amic de l’ànima, Alex Aznar, a la barra. Bones notícies per no pensar en la incertesa.

Els pollastres estan macerats amb herbes de l’Empordà i es rosteixen lentament al forn de carbó

 ?? XAVI JURIO ??
XAVI JURIO
 ?? XAVI JURIO ??
XAVI JURIO
 ?? XAVI JURIO ??
XAVI JURIO
 ??  ?? Yeti (Plaça Bonanova, 6) Carlos Herrero (esquerra) amb la cuinera Bruna Ces i l’encarregat de la barra, Alex Aznar
Yeti (Plaça Bonanova, 6) Carlos Herrero (esquerra) amb la cuinera Bruna Ces i l’encarregat de la barra, Alex Aznar
 ??  ?? L’Avenir (Avenir, 72) Chesco Salrach i el xef Roger Viñas (ex-Manairó) ofereixen platets i un menú degustació per 28 euros
L’Avenir (Avenir, 72) Chesco Salrach i el xef Roger Viñas (ex-Manairó) ofereixen platets i un menú degustació per 28 euros
 ??  ?? Chickoa. (Comte Borrell, 85). El pollastre és protagonis­ta del Chickoa dels germans Jover (Andrés a la foto, amb Paco Pérez)
Chickoa. (Comte Borrell, 85). El pollastre és protagonis­ta del Chickoa dels germans Jover (Andrés a la foto, amb Paco Pérez)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain