La Vanguardia (Català)

La filla predilecta

- Mariángel Alcázar

La infanta Elena caminava per l’aeroport de Dubai com una passatgera qualsevol, amb l’única companyia d’una persona del servei de seguretat, quan un viatger espanyol la va reconèixer en el moment de treure’s la mascareta, abans de passar pel control de seguretat. Quedava clar que la presència de la filla gran del rei Joan Carles es devia a l’estada d’aquest últim a la Unió dels Emirats Àrabs. Va ser, com dimarts va publicar en exclusiva el web de La Vanguardia, la primera vegada que es va tenir constància d’una visita familiar al pare del Rei, que va sortir d’Espanya el 3 d’agost i que, pel que es veu, encara no té bitllet de tornada.

Elena de Borbó i Grècia sempre ha estat la filla predilecta del seu pare, no només perquè és la primogènit­a, sinó també perquè sempre ha estat qui més ha protegit i qui se li assembla més. És una

Borbó en estat pur, mentre que la seva germana, Cristina, és una versió moderna de la família i el seu germà, Felip, ara el Rei, té més de Grècia, malgrat que, de fet, aquest cognom no té arrels, ni significat, ja que la família grega actual, en realitat, prové d’una estirp que barreja orígens alemanys, anglesos i danesos. La reina Sofia tota la vida de Déu ha dit que el seu fill és igual que el seu pare, Pau de Grècia, rei entre el 1947 i el 1964, home prudent i bo a qui es recorda per haver esquivat totes les crisis que va viure el seu país, incloent-hi Guerra Mundial, guerra civil, pobresa i aïllament, gràcies al seu bon instint. Quan, després de la seva mort prematura, amb només 62 anys, el va succeir el seu fill, Constantí, un mocós de 23 anys que navegava per mar, i també per terra, la tasca de l’avi de Felip VI es va anar esvaint.

El rei Pau només va tenir temps de conèixer la primera dels seus nets. La infanta Elena va néixer el 20 de desembre del 1963, i el seu avi matern va morir el 6 de març de l’any següent.

A punt de fer 57 anys, que ja són anys, no se li coneix relació més duradora que la que manté amb el seu pare. Divorciada de Jaime de Marichalar des del 2010, malgrat que la separació de fet, el cessament oficial de la convivènci­a conjugal, data de tres anys abans. El rei Joan Carles va ser el primer que va demanar a la seva filla que es divorciés, contra l’opinió de la reina Sofia, després que un dia a la Zarzuela veiés com el seu gendre discutia en mal to amb la infanta. La va protegir, la va tutelar com va fer amb els seus fills, Felip (abans conegut com a Froilà )i Victòria Frederica, que, ara, per a malson de la Zarzuela, tenen vida pròpia.

Després de la seva abdicació, abans i després que Joan Carles recuperés d’alguna manera la seva relació amb la reina Sofia, Elena ha estat la fidel escudera del seu pare, i l’ha acompanyat sobretot en les activitats privades que els encanten a tots dos: caçar, menjar i riure’s de tot. De tot i de tots els que el rei Joan Carles troba a faltar, pot ser que l’absència al seu costat de la infanta Elena sigui la que li dolgui més, això i sentir que ha deixat desprotegi­ts, també, la infanta Cristina i els seus nets Marichalar i Urdangarin. Amb alguns espera passar algun dia de les festes de Nadal o de Cap d’Any. A Abu Dhabi, esclar.

La infanta Elena és la més Borbó, Cristina és una versió moderna de la família i Felip s’assembla més al seu avi Pau

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain