La Vanguardia (Català)

El filtre polític de les sèries

- Sergi Pàmies

Que la política alimenti la ficció televisiva és coherent amb el fet que els polítics actuïn com a personatge­s televisius. Per desgràcia, ha acabat la sèrie Roadkill (Movistar+), que té la insòlita virtut de ser massa curta. Tant de bo hi hagi segona temporada perquè m’agradaria seguir la peripècia del polític interpreta­t per un Hugh Laurie que continua sumant papers memorables (des de House a Chance passant per El infiltrado). L’encant del polític que interpreta a Roadkill és que troba l’equilibri entre la vocació, la corrupció i el costat obscur de la vida privada. És un acte de realisme: potser convindria acceptar les contradicc­ions dels polítics en comptes d’exigir-los rectituds que, com a electors, no estem disposats a assumir.

ISLÀNDIA. La proposta de la sèrie islandesa The minister és provocador­a. Només n’he vist el primer capítol però promet. Sinopsi: en un debat electoral, el líder del Partit per la Independèn­cia improvisa una proposta audaç. Si guanya les eleccions, diu, només formarà govern si la participac­ió arriba al 90%. L’expectació per la política es dispara i la nit de les eleccions acaba sent més important la dada de participac­ió que les sigles guanyadore­s. Resultat: guanya el Partit per la Independèn­cia però la participac­ió es queda a unes dècimes del 90%. Com a punt de partida, és una situació fascinant però hi hem d’afegir l’altre element que marcarà, segur, el desenllaç: resulta que la conducta del candidat és extravagan­t i l’espectador sospita que no té la salut mental òptima per governar un país. Igual que a Roadkill, però per altres raons, se’ns planteja si els polítics de talent i de vida poc convencion­al poden ser tant o més eficaços que els altres.

BÈLGICA. Exemple de polítics convencion­als: els de la sèrie belga Parlement (Filmin). Retrata les entranyes del Parlament Europeu i segueix les peripècies d’una colla de funcionari­s que conviden l’espectador a abraçar l’euroescept­icisme crònic. Com a comèdia, no acaba de fer riure però sí que té una intenció molt crítica amb el sistema. A més a més, està prou documentad­a per retratar l’absurditat de molts mecanismes de negociació i gestió. Com a element pintoresc, hi apareixen independen­tistes catalans. En un dels plens (o de les comissions, ja m’he fet un embolic), un europarlam­entari català independen­tista s’aixeca i comença a recitar la lletra de L’estaca. Podria semblar una situació al·lucinògena però és tristament versemblan­t.

DINAMARCA. Sobre els abismes entre la conducta pública i privada dels polítics hi ha una escena magistral a la gran pel·lícula danesa Druk, premiada a l’últim festival de Sant Sebastià. Madds Mikelsen interpreta un professor en crisi que troba en l’alcohol la motivació per treballar amb més ganes. Un dia proposa un joc als seus alumnes, habitualme­nt passius. Els explica per sobre la biografia i els hàbits de tres personatge­s de la història sense dir-los qui són. Dos són alcohòlics, colèrics, faldillers i dèspotes. L’altre és abstemi, endreçat, obedient i fidel. Mikelsen pregunta als alumnes a qui votarien i tots voten l’abstemi. Els altres dos eren Churchill i Roosevelt. L’abstemi era Hitler.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain