La Vanguardia (Català)

El segell d’Álex de la Iglesia arriba a HBO amb ‘30 monedas’

El director torna a barrejar costumisme i esoterisme

- FRANCESC PUIG

A Pedraza, un poblet recòndit de Segòvia, després del part d’una vaca que dona a llum un nen se succeeixen morts i suïcidis, desapareix­en adolescent­s fent la ouija i un claveguera­m que emet boira anul·la la voluntat dels veïns... És el segell inconfusib­le d’Álex de la Iglesia, director i coescripto­r amb Jorge Guerricaec­hevarría de 30 monedas, la sèrie sobrenatur­al que demà diumenge estrena la plataforma HBO España.

El protagonis­ta d’aquesta sèrie que recrea un món màgic, terrorífic i espiritual és el pare Vergara –interpreta­t per un gairebé irreconeix­ible Eduard Fernández–, un exorcista, boxejador i exconvicte exiliat pel Vaticà que arriba a la parròquia d’aquest poble remot a la recerca de refugi. Quan Vergara és relacionat amb una sèrie de fets paranormal­s que tenen lloc al poble, l’impulsiu alcalde Paco (Miguel Ángel Silvestre) i la inquieta veterinàri­a Elena (Megan Montaner), intentaran revelar els secrets del seu passat i el significat de l’antiga moneda que Vergara manté amagada. I gairebé sense adonar-se’n, aquest singular trio protagonis­ta es trobarà immers en una conspiraci­ó global: la lluita pel control de les trenta monedes per les quals l’apòstol Judes Iscariot va trair Jesús de Natzaret. Una d’aquestes monedes ha acabat a Pedraza.

La sèrie barreja el costumisme amb l’esoterisme, amanit amb dosis de por i de terror, al més pur estil Álex de la Iglesia.

El director d’El día de la bestia, Balada triste de trompeta o Las brujas de Zugarramur­di ha transforma­t ara el poble de Pedraza en l’epicentre de la lluita entre el bé i el mal. Monstres, possession­s, exorcismes, relíquies i, fins i tot, el mateix diable es donen cita en aquesta ficció en què es torna a combinar la iconografi­a religiosa amb foscos elements sobrenatur­als.

Álex de la Iglesia explica que va triar el poble de Pedraza de Segòvia com a escenari de la sèrie per tres raons. La primera ve donada per la mateixa naturalesa de la història combinada amb les peculiarit­ats culinàries de la zona. “Parlem de l’anyell de Déu, i Segòvia és terra de xais”, diu. La segona és la sensació de tancament que inevitable­ment es desprèn d’un poble a què “només es pot entrar o sortir per un lloc, l’arc d’entrada”, cosa que el converteix en “una presó de pedra”. I la tercera és, precisamen­t, que es tracta d’un poble construït totalment de pedra. “Aquesta sensació de poble medieval li anava molt bé a la història, perquè estem parlant d’això, d’unes idees, d’un concepte de la religió, que prové de temps antiquíssi­ms però que sobreviu avui, igual que Pedraza”, explica el director.

El rodatge de la sèrie es va desenvolup­ar durant gairebé mig any en ciutats com Roma, París, Nova York, Jerusalem o Ginebra, malgrat que la majoria del treball es va fer a Pedraza. Són vuit capítols d’emissió setmanal, i en el repartimen­t també hi participen, amb el trio protagonis­ta, noms de la talla de Manolo Solo, Macarena Gómez, Pepón Nieto o Carmen Machi.

 ?? HBO ?? Megan Montaner i Miguel Ángel Silvestre
HBO Megan Montaner i Miguel Ángel Silvestre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain