La Vanguardia (Català)

Farmàcies amb finestreta

Els farmacèuti­cs de Roma ja han començat a fer proves d’antígens i serològiqu­es

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

En Marco fa poc que s’ha separat, i se n’ha tornat a viure a casa dels seus pares. Cobra l’ajuda de l’Estat italià, semblant a l’ERTO, perquè el restaurant on treballava li ha suspès la feina, i de moment no li arriba per pagar un lloguer. Al xoc que suposa tornar al domicili parental passats els quaranta s’hi afegeix el patiment de poder-los contagiar. Així que va decidir, dimecres, fer-se una prova de coronaviru­s a la farmàcia de la plaça Viminale, al centre de Roma, per estar segur que no és positiu de Covid i que els seus pares no s’han de preocupar per res.

“Ja era hora que ho fessin. Ho haurien d’haver fet des del principi”, assegura després que li introduïss­in el bastonet pel nas. Resultat negatiu. Pot tornar a casa tranquil.

Des d’aquesta setmana les farmàcies de la regió del Laci poden fer de manera autònoma tant tests serològics com proves d’antígens ràpides, com les que fan els aeroports quan s’arriba a Itàlia. Tenen un cost fix de 22 euros per a les proves d’antígens i de 20 per a les serològiqu­es. En tota la regió ja se n’han fet gairebé 15.000.

“Aquest matí he fet 40 proves i he ensopegat amb sis positius”, explica Mariagrazi­a Mediati, dins de la direcció de la Federació de Farmàcies del Laci. “Facilitem molt les coses a gent que vol veure els seus pares o que necessita les proves per qualsevol altra raó”, continua.

A Roma ja són unes 70 les farmàcies que fan proves d’aquest tipus. Una és la cèntrica farmàcia de Via del Corso, on la doctora Padrono diu que normalment treballen amb cita prèvia, però que, si hi ha un forat, fan la prova serològica igualment. No en fan dins dels establimen­ts, sinó que col·loquen una finestreta al carrer perquè els usuaris estiguin separats per un vidre del farmacèuti­c que punxa el dit amb una agulla per saber si ha generat anticossos. En aquest carrer, una de les artèries comercials de la capital, s’estan preparant per fer les proves d’antígens, però per això necessiten trobar un biòleg.

“Si ets positiva, ho he de comunicar a l’autoritat regional”, explica la doctora Padrono. Els usuaris estan obligats a firmar un document amb les seves dades de contacte, carnet d’identitat i targeta sanitària perquè l’establimen­t l’inclogui en un fitxer digital que enviarà directamen­t a les autoritats regionals.

Aquests tipus de proves en farmàcies es fan sense recepta mèdica, i, segons Mediati, si el resultat és positiu, la persona ha de posar-se automàtica­ment en aïllament durant deu dies i contactar amb el metge de capçalera perquè decideixi si receptar-li una PCR diagnòstic­a als centres establerts. “La regió sap que has d’estar en quarantena; si no ho estàs i et para la policia, podries incórrer en un delicte”, assegura.

En menys de 15 minuts la doctora Padrono lliura el resultat del test serològic a un altre home que treballa de cara al públic. “És meravellós per evitar les cues per a les PCR als drive in”, explica Mariachiar­a, referint-se a les proves des del cotxe que fan els hospitals de Milà. Una altra noia preferia pagar per la prova al barri de Prati abans d’anar a veure els seus avis. “El mal és que no ho fessin a l’estiu”.

Les proves d’antígens tenen un cost fix de 22 euros i les serològiqu­es valen 20 euros

 ?? MASSIMO PERCOSSI / EFE ?? Les proves no es fan a dins de les farmàcies, sinó en casetes que es col·loquen al carrer
MASSIMO PERCOSSI / EFE Les proves no es fan a dins de les farmàcies, sinó en casetes que es col·loquen al carrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain