La Vanguardia (Català)

El cas de la mort de l’ós Cachou s’amplia amb més investigat­s

- JOAQUIM ELCACHO

La investigac­ió per la mort de l’ós Cachou s’ampliarà la setmana vinent amb la declaració davant la jutgessa encarregad­a del cas de diverses persones presumptam­ent implicades en el possible enveriname­nt.

La detenció el dia 18 d’A.M.D., agent auxiliar del Cos d’Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran, seria –com va avançar La Vanguardia el dia 21– la primera actuació directa en una investigac­ió que està provocant una notable preocupaci­ó a la Val d’Aran i que ja s’ha convertit en una de les actuacions judicials més atrevides que s’han dut a terme a Espanya en matèria de defensa de la fauna salvatge.

A part del detingut el dia 18 –posat en llibertat amb càrrecs l’endemà–, la titular del jutjat de primera instància i instrucció única de Vielha hauria cridat a declarar la setmana entrant un mínim de dues persones en qualitat d’investigat­s, segons fonts consultade­s per aquest diari.

La jutgessa encarregad­a del cas, no obstant això, manté el secret de totes les actuacions amb l’objectiu evident d’evitar que les persones possibleme­nt implicades en la mort de l’animal amaguin indicis de la seva actuació delictiva.

Entre les dades que es mantenen sota secret de sumari hi ha els materials i equips intervingu­ts al domicili familiar del detingut. Fonts no oficials han apuntat que, a més de diversos equips informàtic­s i de telefonia, el grup policial encarregat d’aquesta actuació hauria confiscat algunes ampolles amb líquid anticongel­ant.

Una de les hipòtesis que es podrien estar estudiant en aquest cas seria que l’ós Cachou, el cadàver del qual va ser localitzat el 9 d’abril en un bosc de la localitat aranesa de Les, va morir a conseqüènc­ia d’un enveriname­nt per etilenglic­ol, compost químic habitual en líquids anticongel­ants utilitzats per protegir el circuit de refrigerac­ió d’automòbils, furgonetes i camions.

Una hipòtesi oberta és que l’animal fos enverinat amb una combinació d’etilenglic­ol i mel

L’etilenglic­ol és un producte químic incolor, inodor i amb gust dolç, molt verinós si és ingerit. L’autor o autors del suposat enveriname­nt podrien haver intensific­at l’atractiu dolç d’aquest producte tòxic afegint-hi mel, un dels aliments preferits de l’ós bru.

Com es recordarà, abans que es decretés el secret de sumari, el cos de l’ós Cachou va ser sotmès a una primera anàlisi (necròpsia) al servei d’ecopatolog­ia de fauna salvatge de la Universita­t Autònoma de Barcelona. De manera paral·lela, un centre oficial especialit­zat en toxicologi­a de fauna silvestre va dur a terme diverses anàlisis en òrgans i teixits de l’animal.

Els resultats de toxicologi­a haurien confirmat la sospita que en Cachou hauria mort enverinat i no de manera accidental, per una baralla amb un altre ós o per la caiguda per un pendent, com va apuntar en principi el Conselh Generau d’Aran, òrgan de govern de la Val d’Aran, amb competènci­es plenes en matèria de protecció de la fauna, incloent-hi el seguiment de la població d’óssos en aquesta comarca.

La persona detinguda el dia 18 és veí de Les, va formar part d’una de les llistes en les últimes eleccions municipals i ha treballat durant els darrers anys –amb contractes de funcionari interí– al Cos d’Agents de Medi Ambient, de manera que podria haver tingut accés a la localitzac­ió en temps real de l’ós Cachou (a través de les dades del collar de l’animal).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain