La Vanguardia (Català)

Castells negarà la condició d’universita­t a les que no facin recerca

El Govern central elabora un decret per ordenar i elevar la qualitat dels campus

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

El 1983 Espanya disposava de 33 universita­ts públiques i 4 de privades, unes xifres que han crescut fins als a 50 centres públics i 37 de privats que hi ha a hores d’ara. El panorama ha canviat substancia­lment, especialme­nt respecte a la multiplica­ció dels campus privats, i el Govern espanyol establirà nous requisits per preservar la qualitat de la formació superior tant a les universita­ts existents com en les de nova creació. L’esborrany del reial decret de creació, reconeixem­ent, autoritzac­ió i acreditaci­ó d’universita­ts i centres universita­ris estableix que aquestes institucio­ns no s’han de limitar a fer docència, sinó que entre les seves funcions també hi ha de figurar la recerca i la transferèn­cia de coneixemen­t.

El Ministeri d’Universita­ts dirigit per Manuel Castells entén que el reial decret, en fase avançada de discussió, pot entrar en vigor en un termini de sis mesos. Els centres tindran cinc anys per adaptar-se als nous requisits. Els que renunciïn a la recerca, encara que continuïn oferint títols, s’hauran d’anomenar d’una altra manera. L’esborrany defineix universita­t com “una institució que ofereix títols oficials de grau, màster i doctorat i que desenvolup­a activitats docents, d’investigac­ió, de transferèn­cia de coneixemen­t i d’innovació en diversos àmbits de coneixemen­t”. En aquest sentit, les universita­ts –amb l’excepció de les politècniq­ues– estaran obligades a fer un mínim de deu graus de tres de les cinc àrees de coneixemen­t (Arts i Humanitats, Ciències, Ciències de la Salut, Ciències Socials i Jurídiques, i Enginyeria i Arquitectu­ra).

Hauran de dedicar almenys un 5% del pressupost a programes propis d’investigac­ió i s’estableix una quota mínima de publicacio­ns científiqu­es i l’obligatori­etat de presentar-se anualment a cinc projectes de recerca competitiu­s d’àmbit regional, nacional i internacio­nal”. Aquests requisits van associats a una millora de les instal·lacions per investigar.

En el nou model les universita­ts garantiran que com a mínim un 60% del seu personal docent i investigad­or treballi a temps complet. Els ensenyamen­ts de grau tindran com a docents un mínim d’un 50% de doctors, i els màsters, un 70%.

El nombre total de membres del personal docent i investigad­or no serà inferior a la relació de 25 estudiants matriculat­s en ensenyamen­ts universita­ris de caràcter oficial per professor.

Els centres de nova creació hauran de complir els requisits; els que ja hi ha tindran 5 anys per adaptar-s’hi

El que fa el text és “aclarir la situació, de manera que concreta i estableix clarament quins són els criteris mínims que una institució ha de tenir tant en docència com en recerca per poder tenir el nom d’universita­t”, va explicar el director general d’Universita­ts, José Manuel Pingarrón. La proposta és ben acollida per la Conferènci­a de Rectors, el president de la qual, José Carlos Gómez Villamando­s, considera encertada la introducci­ó de criteris de qualitat acadèmica acceptats a escala internacio­nal. “No es tracta de tancar universita­ts ni tampoc de frenar la creació de noves, sinó que totes disposin d’uns requisits mínims”, va manifestar.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Investigad­ors en un laboratori de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya
CÉSAR RANGEL Investigad­ors en un laboratori de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain