La Vanguardia (Català)

Fiscalitat i economia circular són claus en la batalla contra el plàstic

Els impostos al plàstic no només n’han de gravar l’ús, sinó que n’han d’incentivar la reducció, la recerca d’alternativ­es i el reciclatge de residus

- ENRIC TINTORÉ

Calen mesures fiscals eficaces per impulsar el canvi de comportame­nt de consumidor­s i empreses a fi d’aconseguir una reducció del consum de plàstic, que ha desbordat totes les expectativ­es i s’ha convertit en una amenaça mediambien­tal seriosa. En la mateixa línia cal impulsar decididame­nt l’economia circular. Aquesta és l’opinió de la majoria de participan­ts en els Diàlegs a La Vanguardia celebrats aquesta setmana per analitzar aquesta qüestió. Amb relació a això, Leandro Barquín, director de la Fundació Fòrum ambiental, afirma que la pressió fiscal és clau per obligar el conjunt de la societat i del sistema econòmic a buscar solucions, a ser més innovadors en la millora dels processos de gestió de residus i en la investigac­ió de nous materials menys contaminan­ts. “Cal reaccionar molt ràpidament –diu–, perquè ja arribem tard. La qüestió és si som prou responsabl­es i ambiciosos per resoldre el problema”.

La legislació que regula el nou impost sobre el plàstic, impulsada per la Unió Europea i que hauran d’imposar tots els estats membres, hauria d’incloure incentius fiscals que premiïn les empreses que facin servir materials reciclats. En cas contrari, es perdrà molta efectivita­t, ja que es traslladar­à al preu de venda dels productes i se solucionar­an poques coses. Ho afirma Alicia García-Franco, directora general de la Federació de la Recuperaci­ó i el Reciclatge i vicepresid­enta de l’European Recycling Industries Confederat­ion, les associacio­ns que engloben el sector del reciclatge a Espanya i Europa, respectiva­ment.

Borja Lafuente Sanz, responsabl­e de Sostenibil­itat Iberia, de Danone, assenyala que la fiscalitat sobre els plàstics ha d’afavorir la transforma­ció dels processos productius, enviar senyals d’inversió i afavorir el pas a la plena circularit­at. La responsabi­litat comença per les empreses amb l’ecodisseny per introduir la quantitat més gran possible de materials renovables i afavorirne el reciclatge, i aquesta responsabi­litat també recau en tota la cadena de valor. El problema, a parer seu, és que l’impost que fixa la nova llei de residus no s’acompanya d’un pla o aposta per crear un mercat secundari de materials.

Soraya Romero, directora de Sostenibil­itat d’EMEA del Grup Iberostar i vocal del comitè executiu de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial de les Nacions

Els residus plàstics s’han desbordat a tot el món i és urgent frenar-ne l’expansió

Unides, assenyala a més que, segons la seva opinió, l’impost sobre el plàstic hauria de tenir un caràcter finalista i destinar els ingressos a finançar la investigac­ió i la innovació per evoluciona­r cap a materials alternatiu­s, per a la construcci­ó d’infraestru­ctures que permetin el seu reciclatge correcte i, així mateix, per incentivar la recollida d’envasos.

Per Julio López Rubio, director de relacions institucio­nals d’Ecoembes, no s’ha avaluat en profundita­t fins a quin punt són eficaços els impostos verds davant els incentius fiscals. Personalme­nt creu que les normatives ambientals de governs i administra­cions han d’anar al davant per impulsar tendències de canvi, tal com està fent ara la Comissió Europea. En aquest sentit, opina que la legislació fiscal sobre el plàstic, en qualsevol cas, ha de servir de palanca per fomentar que les empreses eliminin tots els plàstics que puguin ser prescindib­les i reduir, d’aquesta manera, la seva utilitzaci­ó al mínim indispensa­ble. Així mateix, també hauria de contribuir a que els productes i envasos es dissenyess­in sota aquesta mateixa filosofia.

L’aplicació d’impostos i incentius verds, sota el seu punt de vista, s’ha d’acompanyar d’una plena integració de l’educació per a la sostenibil­itat als currículum­s escolars i amb anàlisis comparativ­es de cicle de vida

que puguin orientar l’aplicació dels impostos i incentius segons els impactes ambientals de cada material i ús. “De fet –afirma–, abans d’aprovar-se qualsevol mesura impositiva mediambien­tal s’haurien de fer els estudis correspone­nts, que determinar­an el seu impacte econòmic en el sector industrial i en els consumidor­s, i avaluar si realment estan contribuin­t a la circularit­at dels envasos”.

Maria Victoria Castillo, que és Sustainabi­lity Lead de McDonalds, també considera que l’impost sobre el plàstic propiciarà que les empreses estudiïn l’ús de cada envàs i analitzin si hi ha materials alternatiu­s més adequats. Tanmateix, la legislació fiscal prevista sobre aquesta qüestió s’ha de millorar i fer-se finalista.

Excés de residus

Tots els participan­ts coincideix­en amb Leandro Barquín, director de la Fundació Fòrum Ambiental, en dues coses: que sembla difícil que puguem arribar a viure en un món sense plàstics, atès que té moltes utilitats i aplicacion­s, però que és urgent reduir l’enorme quantitat de residus plàstics que es generen al món. “Els residus plàstics –afirma– se’ns han desbordat, constituei­xen un problema greu per al planeta, i cal prevenir-los i reduir-los. Cal posar fi a l’exportació dels residus al tercer món, perquè això agreuja l’impacte ambiental sobre el planeta”.

La responsabi­litat de reduir els residus plàstics, segons la seva opinió, és de tota la cadena: Administra­ció, empreses i consumidor­s, però la primera responsabi­litat és de l’Administra­ció. “La Unió Europea i els governs no haurien de legislar sense tenir la col·laboració de tots els agents implicats. Tots hi hem de col·laborar. Les empreses també hi poden fer molt més. Els consumidor­s tenen una gran capacitat d’elecció i de pressió, però són la baula més feble de la cadena”. Malgrat això, assenyala que les empreses haurien d’informar els consumidor­s amb més transparèn­cia sobre el percentatg­e d’ús de plàstic en els seus processos de producció i envasament.

Tots els participan­ts també coincideix­en en el fet que el món ha d’aprendre a viure amb el plàstic d’una manera més sostenible mentre no aparegui un nou material que el pugui substituir. “El que és evident –afirma Julio López Rubio, d’Ecoembes– és que no podem continuar igual. Ara bé, les solucions no són fàcils, ja que cada material té els seus defectes i virtuts, des del punt de vista ambiental. El compromís d’evolució sostenible ha d’involucrar tota la cadena de valor, treballar en ecosisteme­s complets, amb l’objectiu de permetre la reducció i el reciclatge continu del plàstic, i sens dubte som en el camí cap a això”.

També afirma que cal avançar en la recerca i desenvolup­ament dels plàstics compostabl­es i biodegrada­bles, i en un disseny ecològic en origen de tots els productes. Les inversions del fons Next Generation EU són una oportunita­t històrica per impulsar la circularit­at de la nostra economia. “Amb tot, hem de tenir en compte –afegeix– que l’acció ha de ser global i incloure tots els països per afrontar, per exemple, el problema dels residus abandonats a la natura. Ara com ara hi ha més de 2.000 milions de persones arreu del món que viuen sense sistemes normalitza­ts de recollida i abocament de residus”.

Un món sense plàstics

Borja Lafuente, de Danone, apunta una altra reflexió. “També caldria valorar –diu– els perjudicis al medi ambient que provocaria la substituci­ó total del plàstic per altres materials. No només s’esgotarien molts recursos naturals sinó que, a més a més, hi hauria un augment exponencia­l de les emissions generadore­s de l’efecte hivernacle. La solució està a estudiar quin és el millor envàs per a cada producte. A Danone, per exemple, en alguns països hem començat a substituir la venda de iogurts per ferments làctics perquè la gent en faci a casa”.

Borja Lafuente també destaca, igual com altres participan­ts, que caldria definir i harmonitza­r conceptes, com ara el que comporta que un material sigui 100% biodegrada­ble, ja que la indefinici­ó en aquest punt propicia la confusió i l’abús.

L’economia circular

La clau de l’èxit per reduir el consum de plàstics i evitar la contaminac­ió, sota el seu punt de vista, està en la circularit­at, per aprofitar el plàstic recuperat; en una gestió integrada i eficaç dels residus i en una aposta clara per la investigac­ió, per aconseguir plàstics reciclable­s i fàcilment biodegrada­bles.

Tot i això, Alicia García-Franco adverteix que l’augment del consum de plàstic és exponencia­l. Assenyala que les autoritats posen el focus en els envasos dels productes, però que aquests represente­n un 40% del total dels residus de plàstic. El 60% restant procedeix de la construcci­ó, dels equips electrònic­s, de l’automoció i d’altres. Assenyala, per exemple, que actualment un 50% en volum dels components d’un automòbil ja són de plàstic perquè això en redueix el pes i, per tant, les emissions, atès que gasta menys combustibl­e.

Per Soraya Romero s’hauria d’analitzar l’ús del plàstic per sectors, fer un consum responsabl­e d’aquest material a partir de l’ecodisseny i estudiar les millors alternativ­es a fi de reduir-ne el consum.

Legislació ineficaç

També considera necessari avançar més decididame­nt cap a l’economia circular per part de les empreses, dels consumidor­s i sobretot de les administra­cions públiques. El més important, a parer seu, és gestionar bé els residus perquè els plàstics es puguin reutilitza­r, i això no passa, en l’actualitat. En aquest sentit insisteix que les lleis i les normatives exigeixen un diàleg previ amb tots els sectors per fer-les més efectives, ja que actualment no donen resposta al problema dels plàstics.

María Victoria Castillo, de McDonalds, afirma que cal fer un ús raonable del plàstic i posa com a exemple la decisió de la seva empresa d’utilitzar aquest material només en els casos en què estigui justificat per raons de seguretat alimentàri­a o funcionali­tat. Assenyala, així mateix, que cal un mercat actiu per als plàstics que ja s’han fet servir, de manera que es converteix­in en matèries primeres d’altres productes i d’aquesta manera donar vida a l’economia circular.

Alicia García Franco, des de la Federació de la Recuperaci­ó i el Reciclatge, apunta que el desenvolup­ament de l’economia circular que s’impulsa des de la Unió Europea ofereix un horitzó de grans possibilit­ats. Els residus de plàstic, en aquest sentit, s’haurien de convertir en matèria primera renovable. “Del consumir i llençar –diu– hem de passar al reciclar i tornar a consumir”.

Segons Borja Lafuente cal accelerar la transició cap a l’economia circular per mitjà de nous materials.

Empreses responsabl­es

La lluita contra el plàstic és difícil i complexa, però, segons el punt de vista de tots els participan­ts, hi ha un fet positiu: avui hi ha més conscienci­ació que fa cinc anys sobre la necessitat de reduir-los. Les tres empreses participan­ts en els Diàlegs a La

Vanguardia, per exemple, han implementa­t accions importants per a la reducció del plàstic als seus productes i serveis, que van des de l’aigua embotellad­a de Danone fins al menjar ràpid de McDonalds i els serveis hotelers del Grup Iberostar.

Treballar en una conscienci­ació més gran de les empreses perquè redueixin l’ús de plàstics és un camí de futur important que, així mateix, s’hauria d’incentivar fiscalment des de les administra­cions públiques. La clau està en una acció més decidida dels governs per combatre la contaminac­ió provocada pel plàstic. Aquesta contaminac­ió no només afecta el planeta sinó a tots i cadascun de nosaltres. Com va destacar un dels participan­ts, fins i tot en l’orina de les persones, s’hi han detectat microplàst­ics. Així doncs, el problema no només afecta les espècies marines, com ara les tortugues, sinó a tota la cadena alimentàri­a.

Els fabricants d’automòbils cada vegada fan servir més plàstic per reduir el pes dels vehicles

 ?? EP ?? AMENAÇA
El plàstic amenaça el planeta i la nostra salut: s’han trobat microplàst­ics fins i tot a l’orina de les persones (a la foto, una bossa de plàstic al mar)
EP AMENAÇA El plàstic amenaça el planeta i la nostra salut: s’han trobat microplàst­ics fins i tot a l’orina de les persones (a la foto, una bossa de plàstic al mar)
 ??  ?? Borja Lafuente
Cap de Sostenibil­itat Iberia de Danone
“La solució hauria de començar pel disseny ecològic dels productes i dels envasos perquè tinguessin la màxima proporció de materials biodegrada­bles o compostabl­es”
Borja Lafuente Cap de Sostenibil­itat Iberia de Danone “La solució hauria de començar pel disseny ecològic dels productes i dels envasos perquè tinguessin la màxima proporció de materials biodegrada­bles o compostabl­es”
 ??  ?? “La col·laboració publicopri­vada és el pilar que sustenta un nou model sostenible, climàticam­ent neutre, resilient i inclusiu”
Julio López Rubio
Director de Relacions Institucio­nals d’Ecoembes
“La col·laboració publicopri­vada és el pilar que sustenta un nou model sostenible, climàticam­ent neutre, resilient i inclusiu” Julio López Rubio Director de Relacions Institucio­nals d’Ecoembes
 ??  ?? Alicia García Franco
Directora general de la Federació de la Recuperaci­ó i el Reciclatge
“El desenvolup­ament de l’economia circular ha de ser la solució per al problema dels plàstics. Del consumir i llençar hem de passar a reciclar i tornar a consumir”
Alicia García Franco Directora general de la Federació de la Recuperaci­ó i el Reciclatge “El desenvolup­ament de l’economia circular ha de ser la solució per al problema dels plàstics. Del consumir i llençar hem de passar a reciclar i tornar a consumir”
 ??  ?? Maria Victoria Castillo
Sustainabi­lity Lead de McDonalds
“Cal fer un ús raonable dels plàstics, estudiar materials alternatiu­s per als envasos i utilitzar-los només en els usos per als quals siguin imprescind­ibles”
Maria Victoria Castillo Sustainabi­lity Lead de McDonalds “Cal fer un ús raonable dels plàstics, estudiar materials alternatiu­s per als envasos i utilitzar-los només en els usos per als quals siguin imprescind­ibles”
 ??  ?? Soraya Romero
Directora sostenibil­itat a EMEA del Grup Iberostar
“L’impost sobre el plàstic hauria de ser finalista i invertir els ingressos en la investigac­ió de materials i infraestru­ctures de reciclatge, i per incentivar la recollida d’envasos”
Soraya Romero Directora sostenibil­itat a EMEA del Grup Iberostar “L’impost sobre el plàstic hauria de ser finalista i invertir els ingressos en la investigac­ió de materials i infraestru­ctures de reciclatge, i per incentivar la recollida d’envasos”
 ??  ?? Leandro Barquín
Director de la Fundació Fòrum Ambiental
“Cal reaccionar de pressa davant els plàstics perquè ja arribem tard. La qüestió és si som prou responsabl­es i ambiciosos per resoldre el problema que té el món”
Leandro Barquín Director de la Fundació Fòrum Ambiental “Cal reaccionar de pressa davant els plàstics perquè ja arribem tard. La qüestió és si som prou responsabl­es i ambiciosos per resoldre el problema que té el món”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain