La Vanguardia (Català)

EL REPTE Quin músic va dir que preferiria morir en un Mini i la va encertar?

- ESTEBAN LINÉS

Va ser una peça fonamental que explica la brillantor i la versatilit­at de la música britànica dels anys seixanta i posteriors. Explica i situa l’emergència de noms com David Bowie o de moviments com el glam, després de tastar l’undergroun­d, el hippisme o el mod. La qüestió és que per molts Marc Bolan –Mark Feld era el seu nom civil– ha passat a la història del rock amb menys valoració, menys focus, menys aura d’immortalit­at de la que es mereix. I, com sol passar quan el nom i el cognom o el nom artístic no ens diuen gran cosa, quan escoltem algunes de les seves cançons és quan s’encén la llum del reconeixem­ent.

Nascut al barri londinenc de Hackney, Bolan (1947-1977) estava dotat d’un innegable ganxo compositor, imaginació bastant desbordant i un glamur personal que el va portar fins i tot a exercir de model. Es va iniciar en l’escena prepunk i mod, va entrar en constructi­va complicita­t amb el productor Tony Visconti i va començar a ser àmpliament conegut quan va formar a finals dels seixanta l’insòlit grup Tyrannosau­rus Rex amb el percussion­ista Steve Took: a mitjans de la dècada següent, es va treure de sobre Took i el va substituir per Mickey Finn i va escurçar el nom del projecte, que es va passar a dir T. Rex. Va ser sota aquest segell quan va saltar a la posteritat amb cançons himne com Ride a white swan , Children of the revolution, Hot love, Get it on o Jeepster.

De la mateixa manera que sabia que es convertiri­a en una pop star, Bolan temia de sempre una mort prematura, i aquesta va ser una de les raons per les quals no es va treure mai el carnet de conduir, malgrat que era tot un fan dels bons cotxes. Al documental Marc Bolan: cosmic dancer, que la BBC va realitzar pel 40è aniversari de la seva mort, en un moment apareix el que va ser el seu mànager Simon Napier-Bell, que va explicar: “Chet Baker era un heroi per a ell, i James Dean. I jo li vaig dir: ‘Ves alerta si tens James Dean d’heroi, perquè pots acabar morint en un Porsche’. I ell va dir: ‘Soc diminut. Preferiria morir en un Mini’”.

A les quatre de la matinada del 16 de setembre del 1977 Marc Bolan tornava d’una festa en un restaurant/cocteleria londinenc amb la seva nòvia, la cantant Gloria Jones. En un moment donat, ella va perdre el control del cotxe que conduïa i es va estavellar contra un arbre. Ell va morint a l’instant. Tenia 29 anys i el cotxe era un Mini.

I DEMÀ... Quina famosa actriu va demanar matrimoni a Al Pacino i ell va dir que no estava preparat?

 ?? IMDB ?? Va morir als 29 anys
IMDB Va morir als 29 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain