La Vanguardia (Català)

Maradona és un imant

El caos del funeral i la investigac­ió per la mort centren les primeres hores sense l’ídol

- ROBERT MUR Buenos Aires Correspons­al

Maradona se n’ha anat d’aquest planeta, però el mite continuarà creixent. El caòtic funeral, la polèmica per les circumstàn­cies de la mort o el repartimen­t de l’herència faran que es continuï parlant terrenalme­nt de Diego. Un ídol trencat que necessitav­a dues persones per caminar amb dificultat, com es veu en el vídeo gravat per una veïna; fins ara, les seves últimes imatges en vida. Un mite violat pels operaris de la funerària, que ahir van demanar perdó després de fer-se amb el Pelusa mort la foto que no van poder tenir quan era viu.

La història recent argentina està farcida d’episodis amb cadàvers robats o amputats i de moments necròfils. La idea imaginària del taüt de Diego tret a pes de braços de la Casa Rosada pels seguidors va sobrevolar els periodiste­s que dijous cobríem les exèquies i de molts argentins que veien per la televisió com la multitud superava l’alta tanca del palau presidenci­al. Aquest risc va existir durant almenys dues hores, just després que la policia tallés la quilomètri­ca cua per entrar a la capella ardent, cosa que va provocar una batalla campal.

Dins de la Casa Rosada, amb les portes tancades, la situació també es va descontrol­ar. El fèretre va haver de ser canviat de sala per seguretat després que els seguidors que encara eren a l’interior s’escampessi­n per l’edifici i acostant-se a l’oficina del president Alberto Fernández. La multitud va irrompre al Salón de los Bustos, on hi ha escultures de tots els mandataris, i va tirar a terra l’efígie del president Hipólito Yrigoyen, mentre al contigu Patio de las Palmeras els barras bravas vociferave­n.

El cadàver de Maradona és un imant. Quan la situació es va controlar dins del palau, la prioritat era treure’n la caixa. Es va descartar allargar la vetlla o fer que la comitiva recorregué­s el centre de Buenos Aires, com s’havia anunciat. El cotxe de morts, fortament escortat, va sortir per la porta del darrere i, a mesura que enfilava cap a l’autopista que el portaria a un cementiri privat als afores de la capital, la plaça de Mayo es descomprim­ia, mentre la gent es ficava en la via ràpida per acomiadars­e fugaçment de l’ídol.

En arribar al cementiri els antiavalot­s ja havien dispersat de la porta desenes d’aficionats. Ahir dos centenars de policies custodiave­n el cementiri on el crac va ser sepultat dijous a última hora amb els seus pares i amb la presència de dues dotzenes de familiars i íntims.

Molts argentins es pregunten si no hi havia cap més lloc per homenatjar Diego que la Casa Rosada, al centre de Buenos Aires, tenint en compte la pandèmia i els previsible­s riscos de seguretat. A més, inicialmen­t el govern estimava que un milió de persones passaria per la capella ardent, que havia d’estar oberta fins avui dissabte. Un funeral a la bombonera o en un altre recinte més espaiós a cel obert hauria resultat més segur.

“Hauríem d’haver previst la presència de barras bravas”, va declarar ahir Fernández. El president no va fer gaire autocrític­a i va encolomar la culpa dels greus aldarulls a la policia autònoma de la capital –governada per l’oposició–, malgrat que el dispositiu de seguretat de les exèquies estava coordinat pel Ministeri de l’Interior.

El que era previsible per a tothom menys per a Fernández va ser el que va passar: durant un dia sencer la plaça de Mayo es va convertir en l’escenari imaginari d’un partit de futbol on, a més d’una majoria d’aficionats pacífics, es van concentrar les violentes barras

PRESIDENT ARGENTÍ “Hauríem d’haver previst la presència de ‘barras bravas’”, diu Alberto Fernández

ALS AFORES DE BUENOS AIRES Uns 200 policies custodien el cementiri on està enterrat Diego Armando Maradona

bravas de tots els clubs de l’Argentina. De fet, la barra del Gimnasia y Esgrima de La Plata, el club que entrenava Maradona, va arribar a entrar en massa a la Casa Rosada.

D’altra banda, continua embolicant-se la investigac­ió per aclarir si el futbolista estava ben cuidat a la casa on va morir dimecres i on seguia un protocol postoperat­ori, després de la neurocirur­gia, amb guàrdia d’infermeria permanent. Després de les primeres declaracio­ns judicials dels qui assistien Maradona, ja es detecten contradicc­ions, i la infermera que estava de guàrdia quan es va constatar la mort va assegurar que va ser obligada a assenyalar en un informe que havia fet un control al pacient, malgrat que en realitat el va deixar dormir a l’habitació.

El serial Maradona tot just acaba de començar. La seva filla Dalma va publicar ahir un text a Instagram en què promet al seu pare defensar-lo tota la vida, acompanyat d’una foto d’ella de petita ficant-li margarides a les mitgetes. “La vida és una estoneta, de manera que ens veiem aviat! Et porto margarides per decorar-te les mitgetes de jugador i, sisplau, torna’m a mirar amb l’amor que es veu a la foto!”, va escriure.

 ?? ENRIQUE GARCIA MEDINA / EFE ?? Desenes de seguidors caminen darrere del seguici fúnebre que trasllada les restes de Maradona des de la plaça de Mayo fins al cementiri
ENRIQUE GARCIA MEDINA / EFE Desenes de seguidors caminen darrere del seguici fúnebre que trasllada les restes de Maradona des de la plaça de Mayo fins al cementiri
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain