La Vanguardia (Català)

Juan de Dios Román, en estat crític

L’exseleccio­nador espanyol lluita contra un vessament cerebral

-

L’extremeny Juan de Dios Román, que dimarts va patir un vessament cerebral, manté la seva lluita vital a l’hospital La Paz, on estava ingressat al tancament d’aquesta edició.

Román, de 77 anys, va començar el 1964 la seva carrera com a entrenador d’handbol i el 1971 es va fer càrrec de l’Atlètic de Madrid, al qual va conduir amb mestratge a guanyar cinc vegades la lliga i cinc més la copa, convertit en un equip dominador de l’handbol espanyol.

El 1985 va ser cridat per fer-se càrrec de la selecció espanyola, una responsabi­litat que va ocupar fins al 1988. Dos anys més tard va tornar a l’Atlètic, per dirigir el quadre matalasser fins al 1992 en aquesta nova etapa.

El 1995 va ser nomenat altre cop selecciona­dor espanyol, en una etapa de més èxits en què va dirigir l’equip cap a la conquesta de cinc medalles: dos de plata als Europeus d’Espanya (1996) i Itàlia (1998) i tres bronzes al Campionat d’Europa de Croàcia (2000) i els Jocs Olímpics d’Atlanta (1996) i Sydney (2000).

En aquell moment, després de Sydney 2000, va deixar el càrrec i es va reconverti­r en un encertat comentaris­ta de televisió per als partits d’handbol. Tot i això, encara tindria una nova tornada a les banquetes, aquesta vegada amb el potent Ciudad Real. Va aconseguir guanyar la lliga Asobal, però el seu equip es va quedar a les portes del ceptre europeu i va perdre la final de la Copa d’Europa contra el Barça.

El desembre del 2008 Juan de Dios Román va assumir el càrrec de president de la Federació Espanyola d’Handbol, després de guanyar les eleccions, i va situar Valero Rivera com a encarregat de la selecció espanyola. Román es va mantenir al capdavant de la nau de l’handbol espanyol fins al 2013, just l’any que el combinat espanyol va aconseguir el seu segon títol mundial, precisamen­t en un torneig que es va celebrar a Espanya.

Davant la greu situació per la qual està passant, són molts els jugadors que van passar per les seves mans que han fet referèncie­s a la tasca de Juan de Dios Román, ja sigui a les banquetes o a la seu federativa. Així, Juan Andreu, que milita al Llemotges de la Starligue francesa, ha manifestat a Efe que Román era el president de la Federació quan l’entrenador Valero Ribera “em va fer debutar amb la selecció”. “L’handbol a Espanya és Juan de Dios Román. Em vaig criar quan ell era el selecciona­dor, seguint les seves gestes esportives”.

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Una imatge de Juan de Dios Román
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Una imatge de Juan de Dios Román

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain