La Vanguardia (Català)

La borsa fa recular el banc català a la cotització de dotze dies enrere

- LALO AGUSTINA

Banc Sabadell va sortir, ahir, relativame­nt airós d’una jornada complicada, en què el mercat va pair la retirada d’una futura oferta en efectiu o un canvi d’accions que hagués suposat –com es reflectia en la cotització del banc en les últimes dues setmanes– una important prima sobre la valoració prèvia a què es fes pública l’operació el proppassat 16 de novembre.

Els títols de l’entitat que presideix Josep Oliu van obrir la jornada amb una caiguda del 18% per la decepció dels inversors a causa de la marxa enrere en la fusió amb el BBVA. Tot i això, amb el pas de les hores, el càstig es va moderar i Banc Sabadell va acabar tancant en els 0,3476 euros per acció, un 13,6% menys que el dia anterior. Per la seva part, els títols del BBVA van avançar gairebé un 5% al dia i van acabar en els 3,958 euros.

El brusc moviment d’ahir de les borses és l’habitual amb les firmes cotitzades quan una fusió descarrila pel motiu que sigui. En aquestes ocasions, l’entitat adquirida o que té una posició menys favorable en el canvi d’accions debatut sol ser la més castigada. Com en aquest cas. El 16 de novembre, el BBVA i Banc Sabadell

van informar el supervisor dels mercats de les seves converses preliminar­s per abordar una eventual fusió i les accions dels dos bancs es van disparar. Banc Sabadell va tancar aquella jornada amb una fortíssima revaloritz­ació del 24,6%, mentre que el BBVA –que acabava d’anunciar la venda del seu negoci als Estats Units per gairebé 10.0000 milions d’euros– va veure incrementa­r la capitalitz­ació en un 15,2%. Tot semblava encarrilat per a la unió de les dues entitats financeres.

Des d’aquell moment, les accions dels dos bancs han tingut comportame­nts dispars en borsa. Les del BBVA, que es van veure una mica penalitzad­es en els dies següents a la publicació de l’operació, van anar remuntant a poc a poc fins a arribar al mateix nivell que el 16 de novembre i superar-lo després. En canvi, les de Banc Sabadell han tingut una evolució contrària i s’havien deixat, fins dijous passat, un 10% del valor. Amb tot, els 0,35 euros per acció del tancament d’ahir estan lleugerame­nt per sobre del preu del 13 de novembre, el dia abans que es coneguessi­n les converses entre els dos bancs.

En un any extremadam­ent dur per al sector, la banca ha revifat al novembre arran de les fusions. La de CaixaBank amb Bankia, que es tancarà previsible­ment al

desembre, ha estat un catalitzad­or de les cotitzacio­ns, molt castigades per la constataci­ó que els baixos tipus d’interès seguiran al llarg d’anys.

Malgrat el fort descens d’ahir, Banc Sabadell encara es revaloritz­a un 32,7% el mes de novembre. En el cas del BBVA, beneficiat per l’esmentada operació de venda del seu negoci dels Estats Units per un preu bastant superior al del mercat, el rebot d’aquest mes voreja el 61%, el tercer valor que més ha pujat al novembre.

En declaracio­ns a l’agència Efe, Javier Niederleyt­ner, professor del màster en borsa i mercats de l’IEB, recorda que el

BBVA “té moltíssima liquiditat” per la venda del seu negoci als Estats Units, per la qual cosa “està en mode compra”. Niederleyt­ner apunta com a possibles objectius del banc basc Liberbank o Unicaja, si no prospera la seva integració, i fins i tot el banc resultant.

Pel que fa a Banc Sabadell, aquest professor espera ara una etapa de volatilita­t en el valor perquè, segons la seva opinió, “tornaran els rumors” sobre possibles operacions corporativ­es. En aquest sentit, l’entitat vallesana ja treballa en l’elaboració del seu nou pla estratègic, que presentarà a començamen­ts del 2021.

CORRECCIÓ VALLESANA Banc Sabadell tanca el dia amb una caiguda del 13,6%, fins als 0,35 euros per acció

IMPULS BASC El BBVA puja gairebé un 5% en la jornada perquè evitarà fer un fort desemborsa­ment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain