La Vanguardia (Català)

El diable de les fusions

- Manel Pérez

Una cinquanten­a d’alts executius del Sabadell es va reunir ahir a la seu barcelonin­a del banc, l’espigada torre blanc-inegra de l’avinguda Diagonal amb Balmes, per valorar la situació després del fracàs de la fusió amb el BBVA. Els assistents es van trobar amb un ambient que combinava la preocupaci­ó per la reacció als mercats a l’anunci, amb la convicció que la millor alternativ­a per a l’entitat catalana és continuar en solitari. Aquest va ser el to del missatge transmès pel president, Josep Oliu, i el conseller delegat, Jaume Guardiola, i assumit pels directius. Els dos màxims responsabl­es del banc van destacar tanmateix que l’acció es mantenia per sobre del preu d’abans de la fusió.

No va ser aquest l’únic àmbit en el qual la ruptura es va acollir amb certa esperança i marcat optimisme. Algunes organitzac­ions empresaria­ls van respirar alleujades per la perspectiv­a que el mercat espanyol no quedés tancada a tres grans operadors (CaixaBank-Bankia, Santander i BBVA-Sabadell). Les pimes, sempre les més afectades per aquests processos de concentrac­ió, són aquella classe de clients que volen disposar de força finestrete­s bancàries per aconseguir finançamen­t barat i flexible. I ja se sap que el Sabadell

és un dels bancs de referència en aquest àmbit. El teixit empresaria­l català prefereix també tenir seus bancàries a prop.

Les fusions les carrega el diable. Malgrat que puguin ser raonables des de la lògica econòmica de la concentrac­ió i la recerca de beneficis, o per evitar mals majors en èpoques de crisi, sempre provoquen incomptabl­es mals de cap. Si surten bé, esquitxen de cadàvers profession­als les sales de reunions, principalm­ent de membres dels equips executius de l’entitat absorbida o més feble.

I si surten malament, perquè no es concreten, com en el cas del banc basc i el vallesà, també desfermen tempestes. En primer lloc, perquè als reguladors, siguin els del Banc d’Espanya o del Banc Central Europeu, aquestes coses no els agraden gens ni mica, en absolut. Ara, als banquers els toca escoltar això tan desagradab­le de “ja us ho vam dir, la cosa no era madura com perquè se sabés, aquella negociació no s’havia d’haver filtrat tan aviat, no heu gestionat bé els temps”.

També perquè obliguen a donar mil explicacio­ns als mercats, suspicaços sempre; però més després d’una marxa enrere com la d’ahir. El sector bancari viu molt castigat en borsa, resultat dels baixos tipus d’interès, els estrets marges, les pressions regulatòri­es i, al final, l’escassetat de beneficis.

Per bé que, en aquest cas, el tomb del procés de fusió es produeix quan sembla haver-se deixat enrere el pitjor de la pandèmia. L’economia emet indicacion­s d’haver-se estabilitz­at en un terreny d’activitat que ja no s’enfonsarà més. Tot i que les dades no són encara bones, la segona onada de la pandèmia està sent molt menys depressiva que la primera. I, sobretot, el gran canvi és la perspectiv­a de la disponibil­itat de vacunes, que dibuixa un horitzó de sortida i superació clar.

Les eleccions als EUA han aclarit bastant el panorama. En l’àmbit de la política internacio­nal, Europa torna a ser un referent per a l’administra­ció dels Estats Units i aventures com les

Oliu i Guardiola es van reunir ahir amb una cinquanten­a de directius; el missatge, seguir independen­ts

El trencament té lloc en un context de progressiv­a baixada de l’impacte del virus en l’activitat econòmica

del Brexit no agraden gens al futur inquilí de la Casa Blanca, Joe Biden.

Un escenari estratègic que hauria de millorar les perspectiv­es de la inversió menys valorada del Sabadell, el TSB. Oliu ja ha anunciat que, en el nou horitzó que s’obre després de descartar-se la fusió amb el BBVA, la venda d’aquella entitat és una de les prioritats.

En el mercat espanyol continuen operant un bon nombre d’entitats de diverses mides amb nivells de solidesa, solvència i rendibilit­at iguals o superiors als dels tres grans abans esmentats. Les apostes de futur a la banca continuen obertes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain