La Vanguardia (Català)

El Sabadell es vendrà la filial britànica TSB i vol créixer a Espanya

L’entitat sospesa desprendre’s també del seu negoci a Mèxic

- CONCHI LAFRAYA

Després del trencament de les negociacio­ns per a una fusió amb el BBVA, Banc Sabadell no va voler perdre ni un minut i va comunicar al mercat que desenvolup­arà un nou pla estratègic per créixer a Espanya. El seu nou full de ruta passa per vendre la seva filial britànica TSB i centrar-se en el mercat domèstic creant valor amb els negocis en els quals té més experiènci­a de forma històrica: el sector de pimes i la banca personal, davant el negoci de particular­s.

Al consell d’administra­ció del Sabadell que es va celebrar dijous passat, a més de veure que l’operació amb el BBVA no fructifica­va, es va optar per buscar sortida a la seva filial britànica, TSB. Aquesta divisió, comprada el 2015 per més de 2.300 milions d’euros, l’any passat li va plantejar seriosos problemes per la integració tecnològic­a. Però l’any vinent, amb el tancament de 164 sucursals i l’ajust de plantilla de 900 persones, serà més eficient. Aquest any encara podria causar pèrdues d’uns 60 milions d’euros, però a partir del 2021 la previsió és que comenci a generar beneficis.

Ahir mateix es va saber que el banc català ha donat l’ordre de venda al banc d’inversió Goldman Sachs per buscar comprador. I no només, com fins ara, d’“explorar i avaluar noves estratègie­s de creixement”, sinó d’executar la desinversi­ó.

A més, el Sabadell ha sospesat desinverti­r a Mèxic, mercat on està centrat principalm­ent en empreses, encara que també opera amb particular­s a través d’un model de banca mòbil. Segons les últimes dades disponible­s, les correspone­nts al tercer trimestre del 2020, el Sabadell va registrar a Mèxic un benefici net de 14 milions, i sumava una inversió creditícia viva de 3.543 milions fins al setembre, així com recursos de clients en balanç per valor de 1.629 milions.

El nou pla estratègic del Sabadell es farà públic en el primer trimestre del 2021, però ahir ja va avançar que, entre altres mesures, té prevista “l’ampliació del programa d’eficiència i transforma­ció en el mercat retail a Espanya, amb impacte neutre en el capital”. En el comunicat fet públic ahir també s’anunciava que “s’analitzarà amb els assessors alternativ­es estratègiq­ues de creació de valor respecte als actius internacio­nals del grup, incloenthi el TSB”.

Per la seva part, el BBVA en la conferènci­a amb els analistes el dia de la desinversi­ó als Estats Units va deixar entreveure que tenia diverses opcions damunt la taula. La primera era una recompra d’accions del mateix banc, ja que amb els actuals preus de mercat podia ser una oportunita­t rellevant. Des de començamen­t d’any, les accions del BBVA acumulen un descens del 16,05%.

Una altra opció que el BBVA no descarta és guanyar pes en la seva filial turca Garanti, en què actualment controla un 49,85% del capital. Des del banc asseguren estar “còmodes” amb aquesta participac­ió, però alguns analistes consideren que és una de les peces que el conseller delegat Onur Genç hauria posat sobre la taula com a alternativ­a al Sabadell. I la tercera opció seria que el BBVA es llancés a comprar un banc europeu per iniciar la consolidac­ió europea.

Sigui com sigui, pocs dies després d’anunciar les converses amb el Sabadell, Genç va refredar l’operació amb l’argument que només arribaria a bon port “si generava valor per als accioniste­s”. A més, va defensar que s’espera que el Banc Central Europeu aixequi el veto per poder pagar dividends als seus accioniste­s.

El banc català se centrarà en el negoci de pimes i banca personal en el mercat nacional

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Banc Sabadell continuarà amb el seu creixement orgànic després de la ruptura amb el BBVA
ÀLEX GARCIA Banc Sabadell continuarà amb el seu creixement orgànic després de la ruptura amb el BBVA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain