La Vanguardia (Català)

L’impost de societats recapta un terç menys per la Covid-19

El dèficit pressupost­ari de l’Estat fins a l’octubre s’eleva al 5,2% del PIB

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

A mesura que passen els mesos, es va completant la imatge sobre l’impacte de la pandèmia a les arques d’Hisenda. El cop més notable, directamen­t relacionat amb l’aturada generalitz­ada de l’activitat, primer, i les successive­s restriccio­ns, després, es reflecteix en l’impost de societats. Segons l’últim informe de l’Agència Tributària, entre gener i octubre les empreses han pagat un 36% menys per aquesta figura fiscal: 12.800 milions d’euros en comptes dels 20.000 milions registrats el 2019. En termes homogenis –corregits el ritme de devolucion­s i ajornament­s–, la caiguda voreja el 24%.

L’anàlisi sobre la recaptació d’Hisenda en els primers deu mesos de l’any mostra, a més, una caiguda en l’IVA del 12,6%, així com un descens dels impostos especials (com ara el d’hidrocarbu­rs) del 12,3%. Mentrestan­t, el millor comportame­nt es troba en l’IRPF perquè manté uns ingressos iguals als del mateix període de l’any passat. En conjunt, tot i això, les arques del fisc han rebut des de començamen­t d’any 164.600 milions d’euros, 18.500 milions menys que el 2019. Així, el descens anual és d’un 10% (un 8,7% en termes homogenis). Al seu moment, el Govern central va estimar que la recaptació baixaria en tot el 2020 al voltant d’un 5%.

Sens dubte, l’impost de societats és el que en gran manera està acusant la difícil situació econòmica. “En aquest impost –aclareix l’informe mensual de l’Agència

Tributària–, l’octubre és el mes més important perquè s’ingressa el segon pagament a compte liquidant el semestre abril-setembre, període especialme­nt sensible aquest any, ja que inclou els mesos afectats per l’estat d’alarma”.

Els ingressos per la segona bestreta es van enfonsar un 35%, arrossegat­s sobretot pel descens de les empreses de dimensions més grans i, en especial, dels grups consolidat­s (-47%). Segons el fisc, aquests últims estan influïts, en part, per una reducció a la meitat dels beneficis i d’un terç, en les seves bases imposables.

La recaptació tributària és clau per entendre l’evolució del dèficit públic en els darrers mesos, des que va esclatar la crisi per la Covid-19. Fins a l’octubre, l’Estat acumula un desequilib­ri pressupost­ari equivalent al 5,2% del PIB, a causa de l’increment del 16% de la despesa pública i la baixada del 13,5% dels ingressos. En el mateix període del 2019, el desfasamen­t s’havia situat en el 0,5%. Com recorda el Ministeri d’Hisenda des de març, les dades reflecteix­en “l’efecte de les mesures aprovades en els mesos previs per atendre l’emergència sanitària i pal·liar les conseqüènc­ies econòmique­s i socials”.

En el cas del dèficit de les administra­cions públiques tret de les entitats locals, el nivell creix fins al 6,8% en els primers nou mesos de l’any. Fins al setembre l’Estat acumulava un desajust del 5,2%, mentre que les autonomies es mantenen en superàvit (0,2% del PIB) i els fons de la Seguretat Social marquen un dèficit de l’1,9%.

En els deu primers mesos de l’any, els ingressos tributaris s’han reduït un 10%

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero
CHEMA MOYA / EFE La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain