La Vanguardia (Català)

La inversió en R+D s’estanca a Espanya en l’1,25% del PIB

Els fons de recuperaci­ó poden ajudar a aconseguir l’objectiu de la UE del 3%

- BLANCA GISPERT

Un any més, Espanya i Catalunya suspenen en innovació. Segons les últimes dades de l’INE, publicades ahir en relació amb l’any 2019, la inversió en recerca i desenvolup­ament (R+D) es va situar entorn de l’1,25% del PIB, tot just una centèsima més que el 2018 i encara per sota dels nivells precrisi. El percentatg­e és lluny de l’objectiu del 2% que s’havia marcat Espanya per al 2020 i encara més de l’objectiu del 3% que havia fixat la Unió Europea per a aquest mateix any. Catalunya està en una situació una mica millor però molt lluny d’aquestes metes: la inversió en R+D es va situar al voltant de l’1,4% del seu PIB. Són ràtios que es troben a mig camí de la mitjana de la UE, situada en el 2,18 (lluny també de l’objectiu del 3%) i de països capdavante­rs com Israel (4,9%), Corea del Sud (4,5%), Suècia (3,3%), el Japó (3,2%), Alemanya (3,1%) o els Estats Units (2,8%).

En xifres absolutes, Espanya va assolir el seu màxim històric, superant per primera vegada els 15.000 milions d’euros, un 4,2% més que l’any anterior i per sobre dels nivells anteriors a la crisi financera. Tot i això, Xavier Ferràs, professor d’Esade especialit­zat en polítiques d’innovació, assenyala que l’indicador rellevant és el relatiu al PIB, ja que mostra si la inversió ha crescut per sobre o per sota del conjunt de la seva economia.

Les causes que expliquen el dèficit d’Espanya i Catalunya són cròniques i llargament denunciade­s pels especialis­tes en el sector. “La innovació tecnològic­a no ha estat mai una prioritat”, lamenta Ferràs. Del total de 15.572 milions d’euros, prop del 44% va procedir de finançamen­t públic (la resta va ser d’empreses privades), la qual cosa equival a uns 6.550 milions d’euros. És una xifra que no ha recuperat els nivells precrisi. El més greu és, segons Ferràs, l’escassa execució dels fons públics. El 2019, l’Estat va pressupost­ar 7.070 milions d’euros i només es van executar poc més de la meitat, uns 3.360 milions d’euros. “La burocràcia i les elevades condicions per accedir al crèdit provoquen que els fons públics no siguin atractius per a les companyies. És un fenomen que passa aquests últims anys”. En l’època de bonança econòmica els fons s’atribuïen de forma directa, en ajuts i subvencion­s, però després

El 51% del pressupost públic en R+D no es va executar per burocràcia i crèdits inaccessib­les per a les empreses

de la crisis financera, el criteri va canviar a favor de crèdits amb condicions exigents.

Pel que fa a aquest any, la pandèmia del coronaviru­s ha alterat tots els pronòstics. La crisi econòmica ha deixat amb escassos recursos el teixit empresaria­l per invertir en R+D. Tot i això, Ferràs és optimista i creu que els esforços en digitalitz­ació que fan les companyies que estan resistint poden impactar positivame­nt en els resultats. També afegeix que la caiguda del PIB de sectors poc innovadors (turisme) pot provocar que, paradoxalm­ent, augmenti la taxa d’inversió en R+D.

“Els resultats del 2020 no tindran validesa estadístic­a perquè serà un exercici anormal. En tot cas, Espanya té l’oportunita­t de fer un salt en R+D amb els fons de recuperaci­ó europea Next Generation EU”. Ferràs calcula que l’Estat té un dèficit d’uns 21.800 milions d’euros ja que l’economia espanyola hauria d’invertir, a nivell privat i públic, uns 37.000 milions d’euros per aconseguir l’objectiu europeu del 3% (i només inverteix 15.000 milions). La situació, sosté, podria corregir-se amb “l’anunciat increment del 80% del pressupost en R+D+I en els nous pressupost­os generals, amb una inversió estimada d’11.483 milions d’euros per part de les administra­cions”. Aquests diners permetrien mobilitzar inversió privada fins a arribar a cobrir el dèficit de 21.800 milions.

Si aquests pronòstics es compleixen, Espanya i Catalunya seran capaces, per fi, d’aprovar en l’assignatur­a pendent de la innovació.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain