La Vanguardia (Català)

La fuga de grans contribuen­ts cap a Madrid

Les deslocalit­zacions fiscals des del 2010 redueixen els ingressos tributaris de les comunitats en benefici de la capital

- EDUARDO MAGALLÓN

En els cinc anys posteriors a la supressió de l’impost de patrimoni a Madrid, la Comunitat va rebre 6.000 contribuen­ts d’altres autonomies per escapar del pagament d’aquest tribut. Això és el que han descobert creuant dades de l’IRPF i patrimoni, una vegada depurats els efectes demogràfic­s, els professors David R. Agrawaly, Dirk Foremny i Clara Martínez-Toledano.

Foremny, professor de l’Institut d’Economia de Barcelona-Universita­t de Barcelona (IEB-UB) i membre del Center for Economic Studies (CESifo), precisa que és possible que molts d’aquests canvis siguin ficticis o fraudulent­s, ja que és molt senzill canviar de domicili i hi ha poc control. La conclusió, com s’aprecia al gràfic, és que entre el 2010 i el 2015 van créixer un 10% els contribuen­ts amb domicili a Madrid que eren susceptibl­es de pagar l’impost de patrimoni però que no ho van fer perquè el govern regional el va bonificar al 100%.

És un nou exemple del poder d’atracció de rendes altes cap a la capital que va generar la política de baixada de la pressió fiscal a Madrid. L’informe arriba en plena discussió política sobre la necessitat de topar l’anomenat dúmping fiscal de Madrid pels efectes nocius per a la resta de comunitats.

Aquesta fuga de contribuen­ts cap a Madrid provoca una doble conseqüènc­ia: redueix els ingressos fiscals de les comunitats que perden ciutadans i augmenta els de la Comunitat de Madrid. “Aquest procés va provocar una reducció dels ingressos per patrimoni d’un 5% en el conjunt d’Espanya excloent Madrid”, diu Forenmy. En paral·lel, la comunitat madrilenya va incrementa­r els seus ingressos fiscals gràcies a aquests 6.000 grans contribuen­ts via IRPF, ja que una vegada canviat el seu domicili fiscal passen a pagar tots els impostos a Madrid. Segons es detalla a l’informe de 84 pàgines Paradisos Fiscals, Wealth

Taxation, and Mobility, els contribuen­ts de més que va rebre Madrid eren declarants amb un patrimoni superior als 700.000 euros el 2010.

La concentrac­ió de rics a Madrid creix, per la qual cosa la recaptació també, malgrat que els successius governs de Madrid decideixin baixar els tipus de tributació. Les últimes dades disponible­s de l’IRPF fan referència al 2018. En aquell any, Catalunya i Madrid presentave­n un nombre de contribuen­ts semblant: 3,5 milions i 3,3 milions respectiva­ment. A Madrid el percentatg­e de rics (contribuen­ts amb una base liquidable de més de 601.000 euros) eren un 0,16% de la comunitat, mentre que a Catalunya el percentatg­e era menys de la meitat: 0,07%. Una altra manera de veureho és amb les quotes que paguen de mitjana els madrilenys a Hisenda per l’IRPF: 8.548 euros a l’any, davant els 7.045 que paguen els catalans. Això provoca que la recaptació global a Madrid (22.331 milions d’euros) sigui superior a la de Catalunya (19.171 milions) malgrat comptar amb menys contribuen­ts.

En un informe recent de l’Institut Valencià d’Investigac­ions Econòmique­s (IVIE) ja s’assegurava que “en els últims anys, coincidint amb l’aplicació de polítiques de reduccions impositive­s per la Comunitat de Madrid, s’observa un augment del saldo net de contribuen­ts que desplacen el seu domicili fiscal a la capital”. L’informe revelava que en els últims deu anys Madrid ha aconseguit augmentar el seu nombre de contribuen­ts en més de 100.000 persones provinents d’altres comunitats autònomes.

Alguns economiste­s han intentat posar xifres a l’efecte capitalita­t de Madrid i al fet que la comunitat concentri un volum de contribuen­ts més gran amb salaris més alts que la resta d’Espanya. El catedràtic d’Economia de la Universita­t Pompeu Frabra Guillem López Casasnovas calcula que la recaptació addicional que aconseguei­x Madrid per aquest efecte és d’entre 406 i 622 milions d’euros.

En paral·lel, una enquesta recent de l’IEB-UB realitzada a 5.000 economiste­s i assessors fiscals revelava que el dúmping fiscal entre comunitats autònomes “provoca canvis, reals o ficticis, en la residència fiscal de les persones”.

Entre el 2010 i el 2015 uns 6.000 contribuen­ts es van escapar de pagar patrimoni traslladan­t-se a Madrid

 ?? ENRIQUE GUMIEL ?? La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, divendres a Barcelona, on va vendre el seu model fiscal
ENRIQUE GUMIEL La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, divendres a Barcelona, on va vendre el seu model fiscal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain