La Vanguardia (Català)

Antony Blinken

Secretari d’Estat dels EUA

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Pendent del vot del Senat, Antony Blinken serà el pròxim secretari d’Estat de l’administra­ció Biden. Multilater­alista convençut, haurà de pacificar el món convuls que deixa el mandat del sortint Donald Trump.

Un rere l’altre, els membres del futur equip de seguretat nacional i política exterior es van presentar aquesta setmana al món traçant en uns quants minuts la seva història personal i la seva visió dels EUA. La imatge del país evocada per qui, amb permís del Senat, es convertirà en el pròxim secretari d’Estat, destil·lava idealisme i també fe en la idea d’excepciona­litat americana però des d’una perspectiv­a radicalmen­t oposada a la defensada per Donald Trump.

“Per a la meva família, com per a moltes generacion­s de nord-americans, Amèrica ha estat literalmen­t l’última esperança sobre la terra”, va afirmar Antony Blinken. El seu avi va fugir dels pogroms de Rússia. L’àvia materna, també jueva, es va escapar de l’Hongria comunista i va ajudar altres refugiats a instal·lar-se als EUA. “I el meu padrastre, Samuel Pisar, va ser l’únic dels 900 nens de la seva escola a Bialystok (Polònia) que es va escapar de l’Holocaust després de passar quatre anys en camps de concentrac­ió”, relata.

En una marxa pels boscos de Baviera, l’home va aconseguir fugir. Des del seu amagatall va veure arribar un tanc americà del qual va sortir un soldat negre i va córrer a trobar-lo. “Es va agenollar davant seu i va dir les tres úniques paraules que sabia dir en anglès: God Bless America (Déu beneeixi Amèrica). El soldat se’l va emportar al tanc, a Amèrica, a la llibertat. Això és el que som”.

Nascut a Nova York el 1962, Blinken va formar part de l’equip del segon mandat de Barack Obama i el seu paper en les crisis recents serà examinat a fons pel Senat quan s’hagi de pronunciar sobre la seva confirmaci­ó. Entre el 2013 i el 2015 va ser viceconsel­ler de seguretat nacional i després, fins al final del mandat d’Obama, sotssecret­ari d’Estat, funcions en què es va posicionar entre els falcons de l’Administra­ció. En realitat qui el va descobrir va ser Biden, que el va fitxar com a assessor quan va ser nomenat president del comitè d’Exteriors de la Cambra Alta i se’l va endur com a conseller de seguretat quan va ser vicepresid­ent.

Als seus interlocut­ors a l’altre costat de l’Atlàntic els tranquil·litzarà saber que, lluny de veurpre’ls com a rivals i enemics, Blinken defensa que Europa ha de ser l’aliat per defecte dels EUA en l’escena internacio­nal. Creu fermament en el multilater­alisme i els EUA com una força de bé al món, idees molt lligades a la seva experiènci­a vital que alguns creuen que poden il·luminar una era d’intervenci­onisme light americà.

De petit, quan el seu pare, exambaixad­or a Hongria, i la seva mare, de qui va heretar el gust per les arts, es van divorciar, es va traslladar amb ella a París, on es va educar en francès. Allà va ser on la mare es va casar amb Pisar, advocat, i ell es va aficionar al futbol, el cinema, els Beatles i la música. A Spotify es poden escoltar cançons gravades amb la seva banda, en què és guitarrist­a.

Ser un americà a París en un temps en què els EUA eren enormement impopulars li va ensenyar a veure el seu país des de l’altra banda. Llicenciat a Harvard i Colúmbia, va treballar amb Bill Clinton durant les intervenci­ons als Balcans. Es defineix per la seva defensa dels drets humans, tot i que el seu alineament amb Israel ha provocat un salt a l’ala més esquerrana del seu partit. En els dies previs al seu nomenament, va criticar les pràctiques del Govern d’Egipte, va denunciar la crisi humanitàri­a a Etiòpia i va aplaudir un programa de suport a refugiats als EUA com una manera de “liderar amb l’exemple”.

Blinken va criticar Obama per no respondre a Baixar al-Assad quan va utilitzar el seu arsenal químic i va ultrapassa­r la “línia vermella” que s’havia marcat per intervenir en la guerra. El 2015 va dir que lamentaria per la resta de la seva vida que els EUA “fallessin” al poble sirià i no evitessin la crisi dels refugiats. Com a assessor de la campanya de Biden, va criticar Trump per retirar les tropes de la regió i deixar així de tenir influència sobre Damasc. També ha admès errors, com donar suport a l’Aràbia Saudita en la guerra del Iemen.

Blinken ha suggerit que el president electe advocarà per canvis en l’estratègia amb Veneçuela. Trump “ha posat gairebé totes les pomes al mateix cistell, que els militars es canviarien de bàndol i es passarien a Juan Guaidó. Això no ha passat i ara no hi ha més cartes amb què es pugui jugar. Pot ser que encara passi” però, mentrestan­t, “probableme­nt no hi haurà canvis”.

Els empleats del Departamen­t d’Estat, desmoralit­zats després de quatre anys d’atacs i menystenim­ents, tindran les seves pròpies opinions sobre aquests i altres dossiers però es van quedar sobretot amb la promesa del seu futur cap de “donar llustre a una paraula que mereix tot el nostre respecte: diplomàcia”. En la doctrina d’Amèrica primer, es veu com a sinònim de debilitat.

“El meu padrastre va ser l’únic dels 900 nens de la seva escola a Polònia que es va escapar de l’Holocaust”

Blinken suggereix que Biden podria canviar l’estratègia cap a Veneçuela per promoure-hi canvis

 ??  ??
 ?? POOL / EFE ?? Blinken va treballar amb Clinton en la guerra dels Balcans
POOL / EFE Blinken va treballar amb Clinton en la guerra dels Balcans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain