La Vanguardia (Català)

Anwar Zibaoui

Coordinado­r general d’Ascame

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

L’Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterràn­ia (Ascame) ha impulsat a Barcelona la MedWeek, un fòrum de trobada empresaria­l que aspira a fomentar les relacions entre les dues ribes del Mare Nostrum.

En aquest mateix espai el gener del 2003 Anwar Zibaoui, ara coordinado­r general d’Ascame (Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterràn­ia) defensava a La Vanguardia la necessitat de crear una marca “Mediterran­i” per competir en el veïnatge universal. Han passat gairebé vint anys d’aquesta entrevista: hi va haver la Gran Recessió, l’explosió econòmica de la Xina i ara la depressió de la pandèmia. Zibaoui, nascut al Líban i profund coneixedor de l’àrea, al llarg d’aquests anys va treballar amb Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i fins i tot amb Joan Carles I en el repte de construir una autèntica àrea mediterràn­ia de desenvolup­ament econòmic.

Però l’assignatur­a, per molt increïble que sembli, continua pendent. Europa continua sense aprofitar l’economia a l’altra banda del Mare Nostrum, que acostuma a sortir a les notícies més pels seus problemes migratoris que pel seu potencial d’inversió i comerç.

La setmana passada es va celebrar a Barcelona la 14a edició de la MedaWeek, l’anomenada Davos del Mediterran­i, que reuneix 23 països de tres continents, representa­nts de 200 ciutats, 300 cambres de comerç, 40 organitzac­ions i 1.500 homes de negocis d’aquest espai geogràfic per abordar aquests problemes.

Zibaoui enumera el que ha fallat perquè Europa aconseguís capitalitz­ar, en aquesta zona geogràfica amb tants vincles comuns des dels temps de l’imperi romà, la seva posició privilegia­da. “No hi ha hagut lideratge polític, com quan Alemanya va carregar a la seva esquena l’annexió dels països de l’Est a la UE als anys noranta. El nord d’Europa no ha vist mai la Mediterràn­ia com a una cosa prioritàri­a”, denuncia.

Una estretor de mires quan la Xina, amb el llançament de la seva ruta de la seda, també aspira a una desembocad­ura final al mirall del mar. Si la UE fa comerç essencialm­ent dins de les seves fronteres (un 75% del total), la possibilit­at natural d’expansió és dirigir-se cap al sud, ara que la pandèmia, segons Zibaoui, ha demostrat que cal posar en marxa cadenes de valor més curtes. Més que globalitza­ció desenfrena­da, s’està imposant una regionalit­zació. “Si aquests anys en lloc d’anar-se’n a la Xina les empreses haguessin apostat pel sud de la Mediterràn­ia, s’hauria evitat una dependènci­a logística d’Àsia i a més s’hauria reduït la immigració”, comenta Zibaoui. “Entenc que les empreses tinguin recels, però el sector privat no només ha de ser espectador, sinó actor. En aquesta àrea hi haurà pròximamen­t una classe mitjana de 300 milions de persones. A més hi ha un creixement de startups, tot i que la majoria fracassin per falta de finançamen­t”. Pel coordinado­r d’Ascame, “no és normal que només un 2% de les inversions europees arribin a aquesta zona quan la Xina i els Estats Units hi destinen en proporció deu vegades més. Per a Europa aquesta seria l’oportunita­t també de posar fi al monocultiu de l’economia de serveis”.

Per Zibaoui, “encara que sigui per un motiu demogràfic, no hi ha cap altra opció: Europa s’està convertint en un espai de gent cada vegada més gran i no pot tancar-se en si mateixa”. Hi ha sectors que demanen a crits més presència inversora estrangera al sud de la Mediterràn­ia, com ara les renovables (al nord de l’Àfrica les hores de sol són nombroses), tot allò relacionat amb l’economia blava (la nàutica, la pesca, el transport marítim), les fàbriques tèxtils, etcètera.

En una òptica més local, Zibaoui llança un últim missatge pensant en Barcelona. Després dels Jocs Olímpics, la ciutat té a les mans la possibilit­at de convertir-se en la capital i centre de referència de l’economia mediterràn­ia. Una nova il·lusió quan la Unió per a la Mediterràn­ia (UpM), que té la seu a la ciutat, fins ara no ha pogut complir totes les expectativ­es, per controvèrs­ies polítiques. També Catalunya –assegura Zibaoui–, per la seva vocació històrica amb els consolats de mar, disposa de l’oportunita­t de tenir-hi un paper.

Entre les iniciative­s, diu, es podria apostar per una marca regional per al turisme, com el Carib. “En el seu cas, els turistes no van a una destinació, sinó a un mar. Doncs bé, els estats mediterran­is en lloc de competir entre ells podrien dur a terme una estratègia conjunta de promoció, des de la ruta de les olives fins a la del cuscús... un model sostenible i respectuós amb el territori”. Els temps ara són favorables per a un tomb inesperat. Com quan de sobte descobreix­es que amb aquell veí amb qui durant anys no t’havies dirigit ni una paraula tens més coses en comú de les que t’imaginaves.

Fa vint anys que lluita per millorar les relacions entre les dues bandes del Mare Nostrum

 ??  ??
 ?? GUSI BEJER ?? ANWAR ZIBAOUI COORDINADO­R GENERAL D’ASCAME L’Ascame és l’Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterràn­ia. Fa uns dies va impulsar a Barcelona la MedaWeek, un fòrum de trobada empresaria­l de la Mediterràn­ia
GUSI BEJER ANWAR ZIBAOUI COORDINADO­R GENERAL D’ASCAME L’Ascame és l’Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterràn­ia. Fa uns dies va impulsar a Barcelona la MedaWeek, un fòrum de trobada empresaria­l de la Mediterràn­ia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain