La Vanguardia (Català)

Milers de persones a França contra la llei de seguretat de Macron

Imatges de guerrilla urbana a París i gairebé 40 ferits entre els agents

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Les principals ciutats franceses van ser escenari ahir de manifestac­ions de protesta contra la violència policial i contra un projecte de llei que vol prohibir en molts casos fotografia­r o enregistra­r les forces de l’ordre. A París hi va haver greus aldarulls, amb vehicles i mobiliari urbà cremats, un conat d’incendi en un edifici del Banc de França, a la plaça de la Bastilla, aparadors trencats i nombroses destrosses. Com a mínim 23 policies van resultar ferits a la capital –i 14 més a la resta del país– i es van fer unes cinquanta detencions.

Les mobilitzac­ions van ser la resposta a les brutals agressions de la policia de fa poc. Una va ser per desmantell­ar una acampada d’immigrants al centre de la capital. L’altra es va adreçar contra un productor musical, un home de color, que va rebre una pallissa quan va ser detingut sense cap motiu justificat.

Els aldarulls d’ahir a París, en què van participar grups de black blocks (agitadors anarquiste­s i anticapita­listes), van tenir lloc just el dia que els comerços de productes no essencials, com ara les botigues de roba i d’articles de regal, i les llibreries, van poder per fi obrir les portes després d’un mes de tancament forçós a causa de la pandèmia. Els propietari­s de negocis a la capital s’han passat uns quants anys de malson, amb enormes pèrdues, pels disturbis causats per les armilles grogues, les manifestac­ions violentes de tota mena, les vagues, l’absència de turistes per la Covid-19 i dos greus confinamen­ts.

A més de París, ciutats com ara Lió, Bordeus, Estrasburg, Marsella, Grenoble, Lilla o ClermontFe­rrand van veure desfilar manifestan­ts,

Macron demana “forces de l’ordre exemplars” i admet que les imatges dels abusos els fan vergonya

majoritàri­ament pacífics. Els incidents més seriosos van ser a París i Lió. A la capital hi va haver escenes d’autèntica guerrilla urbana, com en els pitjors moments de la revolta de les armilles grogues. Segons Linda Kebbab, dirigent sindical de la policia, uns quants antiavalot­s van acabar ferits greus al cap i van perdre el coneixemen­t. D’altres van tenir cremades per còctels molotov i potents petards.

Enfront de la pressió política dels últims dies, Emmanuel Macron va decidir pronunciar-se divendres a la nit, tot i que no ho va fer directamen­t, en persona, sinó a través d’un comentari de l’Elisi i, més tard, amb la publicació d’un missatge a Facebook i Twitter.

El president es va referir a la pallissa que va rebre Michel Zecler, el productor musical, i va afirmar que les imatges “ens fan vergonya”. Segons el cap d’Estat, “França no ha de deixar mai que prosperi l’odi i el racisme”, i va demanar “forces de l’ordre exemplars”, com també ciutadans “francesos exemplars amb les forces de l’ordre”.

Enfront de les acusacions que, amb la nova llei “sobre seguretat global” que està en tràmit parlamenta­ri, afirmen que es vol retallar la llibertat d’expressió, Macron va assegurar que ell sempre defensarà el principi de la llibertat de premsa. “No acceptaré mai que aquestes llibertats es puguin negar”, va dir. “França és un país d’ordre i de llibertat, no de violència gratuïta i arbitrària –va afegir el president d’aquest Estat–. Els valors de la República no són negociable­s. La nostra responsabi­litat col·lectiva és defensar-les i promoure-les”.

 ?? ALAIN JOCARD / AFP ?? Una imatge dels enfrontame­nts al final de la manifestac­ió de París
ALAIN JOCARD / AFP Una imatge dels enfrontame­nts al final de la manifestac­ió de París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain