La Vanguardia (Català)

El diàleg comença per la butxaca

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

Dos anys i mig ha tardat ERC a assumir que el camí que va emprendre donant suport a la moció de censura de Pedro Sánchez implicava un compromís amb la continuïta­t del Govern d’esquerres a Espanya. Els alts i baixos durant aquest temps han estat constants, incloent-hi una repetició de les eleccions. Tot i que la relació no serà un camí de roses, l’aprovació del pressupost amb el suport dels independen­tistes d’Oriol Junqueras marca un abans i un després en la política espanyola i també en el convuls panorama català.

Esquerra ha volgut que el seu suport als comptes arribés com més aviat millor per allunyar de les eleccions tant com fos possible el gest a favor del Govern central. Junts ho utilitzarà per acusar els republican­s de vendre’s per un plat de llenties, de tornar a l’autonomism­e després de tota “la repressió” soferta. Quim Torra ja va tuitejar aquesta setmana que un dels “honors més grans” d’haver estat president va consistir a “tombar” els pressupost­os anteriors. Per a Junts l’enfrontame­nt amb l’Estat s’ha convertit en un certificat d’autenticit­at independen­tista. I a ERC no li és fàcil neutralitz­ar aquest relat.

És cert que l’acord pressupost­ari millora poc les xifres d’inversions i transferèn­cies dels comptes que ERC va rebutjar i que van precipitar la repetició electoral del 2019. Malgrat que no volen que el pacte marqui la campanya electoral, sí que esperen disposar com més aviat millor de les partides concretes a fi de posar en marxa la maquinària territoria­l del partit i pregonar inversions per pobles i ciutats.

La pandèmia situa la gent davant necessitat­s més apressants. Les enquestes de què disposen els republican­s indiquen que la població és molt conscient que ERC té un paper rellevant en àrees de govern crítiques, com ara salut, educació, residèncie­s i ajuts socials. Per bé i per mal. I, sense recursos, sempre serà per mal. La sortida de Torra de la presidènci­a va deixar Junts sense un referent clar a l’Executiu, de manera que els electors poden identifica­r més ERC com a partit de govern, però també com a responsabl­e d’espifiades i mancances. Aquest va ser l’objectiu, precisamen­t, de Carles Puigdemont quan va apostar per allargar al màxim la legislatur­a: deixar que ERC es cogués al foc lent de la pandèmia i la crisi econòmica.

Per això hi ha gent a Junts que confia que el virus endarrerei­xi encara més la data electoral del 14 de febrer. Els de Puigdemont elegeixen avui el seu candidat a les primàries entre el conseller Damià Calvet i la diputada Laura Borràs. El primer, amb un perfil més tecnocràti­c, podria competir amb el de Pere Aragonès ,ila segona gaudeix de més popularita­t, amb una aposta pel xoc amb l’Estat. Sigui quin sigui el candidat –fins i tot més si és Borràs–, ERC haurà de combinar el pragmatism­e amb una certa inflamació de la reivindica­ció independen­tista. I per a això també espera gaudir de la presència de Junqueras gràcies als permisos penitencia­ris. Els possibles indults queden per després de les eleccions, atès que perjudique­n tant Esquerra com els socialiste­s, ja que apareixeri­en com a contrapart­ida a l’aprovació dels pressupost­os.

D’aquí a les eleccions els republican­s accentuara­n el discurs independen­tista per combatre Junts, però el cert és que l’acord amb el Govern de Sánchez obre una dinàmica molt diferent per part d’ERC, que fins i tot està disposada a obrir el meló del model fiscal entre autonomies, una cosa semblant al que al seu dia va fer CiU amb l’IRPF. Els republican­s han passat d’absentar-se o enviar representa­cions tècniques als òrgans multilater­als entre el Govern central i les autonomies a implicar-se en l’harmonitza­ció d’impostos a fi d’evitar la “competènci­a deslleial de Madrid”. Un pas que no es podrà fer sense entrar també a discutir el finançamen­t autonòmic. Es tracta de l’admissió implícita del fet que la independèn­cia no és a tocar i que, fins aleshores, cal governar una autonomia.

Part de l’independen­tisme entra així en una fase nova. Primer va explotar el discurs de l’“Espanya ens roba” per convèncer votants menys seduïts per la identitat nacional. Després van arribar els anys de la bandera com a argument primordial. I ara torna la butxaca, en un retret del tipus “el PP de Madrid ens roba; no només a Catalunya, sinó també a altres autonomies”. Si el procés va fer eclosió per la butxaca, el gir cap a l’economia ara obre una oportunita­t per dialogar. Els sentiments d’identitat són un material poc propens a la negociació, mentre que el repartimen­t de recursos sí que ho és, per més que susciti baralles irades. Les eleccions aclariran en quin punt entre la bandera i la butxaca s’ubica l’electorat independen­tista.

ERC marca una fita en la seva implicació en la governabil­itat espanyola. Pels pressupost­os i pel debat fiscal. La independèn­cia queda a l’horitzó, però ara urgeix la butxaca. El 14-F dirà en quin punt està el votant.

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? Rufián conversant amb Carolina Telechea en el debat de pressupost­os
BALLESTERO­S / EFE Rufián conversant amb Carolina Telechea en el debat de pressupost­os
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain