La Vanguardia (Català)

Harmonitza­ció fiscal com a solució

-

L’harmonitza­ció fiscal és necessària a la Unió Europea, sobretot a la zona euro, i es persegueix sense èxit des de fa anys. A Espanya també és necessària i s’ha intentat articular des de fa anys amb un resultat semblant. Tot i això, la competènci­a deslleial que fa la Comunitat de Madrid a la resta de territoris aprofitant l’efecte capitalita­t, amb constants rebaixes d’impostos, ha accelerat la necessitat d’una reforma fiscal que equilibri la situació. La gran novetat d’aquesta setmana és que ERC s’ha convertit en el principal altaveu d’aquesta reforma necessària a través dels acords amb el Govern espanyol per donar suport parlamenta­ri als pressupost­os generals de l’Estat. Això ha desencaden­at una batalla política i econòmica entre la Comunitat de Madrid i el Partit Popular –que no volen restriccio­ns fiscals– davant el Govern espanyol, els seus aliats i bona part de la resta d’autonomies que no ha fet més que començar.

La proposta per avançar en l’harmonitza­ció fiscal ve de lluny, però no del mateix origen. Va ser el 2014 quan l’informe de la comissió d’experts per a la Reforma del Sistema Tributari Espanyol –en què participav­a l’actual governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos– ja va plantejar eliminar l’impost de patrimoni i harmonitza­r el de succession­s. El juliol del 2017 un altre informe de la comissió d’experts per a la Revisió del Model de Finançamen­t Autonòmic també va proposar harmonitza­r les bases imposables i liquidable­s dels tributs cedits totalment o parcialmen­t, restringir la capacitat normativa autonòmica i introduir topalls de gravamen efectiu en patrimoni i succession­s. El mateix es preveia en el pacte entre el PSOE i Ciutadans el 2016, en el seu intent fallit de formar govern, per eliminar la competènci­a fiscal entre comunitats autònomes.

Hi ha, doncs, un ampli consens sobre la necessitat de l’harmonitza­ció fiscal autonòmica. El Govern espanyol s’ha compromès a abordar una reforma del model de sistema de finançamen­t autonòmic, en paral·lel a la reforma fiscal en profundita­t que es preveu al Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a. La intenció inicial de la ministra d’Hisenda és establir uns tipus mínims –i possibleme­nt també màxims– en els impostos cedits a les comunitats autònomes, com succession­s, patrimoni, donacions i transmissi­ons patrimonia­ls. Si aquesta reforma fructifiqu­és, obligaria a la pràctica que la Comunitat de Madrid hagués d’apujar impostos per posar fi a l’actual dúmping fiscal. La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ja ha advertit que serà el “pitjor malson” dels que vulguin “robar” als madrilenys i que farà el que “faci falta” per frenar-ho, fins i tot anar als tribunals.

Però Díaz Ayuso, tot i això, no té en compte que Madrid –tant la comunitat com la capital– absorbeix riquesa i talent de la resta d’autonomies. Madrid es beneficia de l’efecte capitalita­t i de la concentrac­ió de poder polític i econòmic que això suposa en reunir els organismes estatals i les seus de les principals empreses i els alts directius, que tributen allà. Això facilita que pugui disposar d’una recaptació fiscal més elevada que la resta de comunitats, la qual cosa li facilita abaixar impostos. Aquestes rebaixes fiscals, al seu torn, atreuen noves empreses, així com la residència dels ciutadans amb més poder adquisitiu del país i del talent consegüent, en un procés que es retroalime­nta i buida la resta d’autonomies. Això perjudica els territoris més febles, però també els que tenen més a perdre, com és el cas de Catalunya, per la fuga de grans empreses i grans contribuen­ts cap a la capital.

És evident que Madrid no pot fer servir la seva capitalita­t per créixer a costa de la resta de l’Estat sobre la base d’una fiscalitat que és deslleial, i per això, seguint el camí europeu, la idea d’avançar cap a l’harmonitza­ció dels impostos autonòmics pot ser la via per intentar lluitar contra les desigualta­ts.

La competènci­a deslleial de Madrid amb la rebaixa d’impostos perjudica el conjunt d’autonomies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain