La Vanguardia (Català)

AfD, en hores baixes

-

Alternativ­a per a Alemanya (AfD), el partit antieurope­ista i d’extrema dreta fundat el 2013, passa per hores baixes. Si al 2015 l’arribada a Alemanya d’un milió de refugiats, molts d’ells fugint de la crisi siriana, va donar ales al seu discurs antiimmigr­ació, i si en les últimes eleccions va esdevenir, amb 89 diputats, el primer partit de l’oposició al Bundestag, des del 2019 ha anat perdent suports. Les causes són diverses: des de les baralles internes recurrents fins al refredamen­t del debat migratori, passant pels excessos d’alguns dels seus representa­nts –com el portaveu que va parlar de gasar els immigrants, i el van expulsar– o una sèrie d’incidents violents, amb víctimes mortals, causats per ultradreta­ns que van ser relacionat­s amb l’AfD.

Aquest cap de setmana, la formació ultradreta­na celebra de manera presencial el congrés anual, en un moment en què altres formacions han posposat els seus, a causa de la crisi de la Covid-19. Ho fa, com dèiem, en hores baixes, després que en un any el seu suport als lands de l’Est –els de l’antiga República Democràtic­a Alemanya– ha minvat del 24% al 18%, segons revela un sondeig recent.

Aquesta dada coincideix en el temps amb altres notícies adverses per al populisme, a escala planetària. La principal, sens dubte, és la derrota del republicà Donald Trump, que el proper 20 de gener serà rellevat formalment pel demòcrata Joe Biden en la presidènci­a dels Estats Units. Aquesta és la principal mala notícia per al populisme. Però no l’única. Matteo Salvini i Silvio Berlusconi competeixe­n ara per un espai polític, el del populisme, que es fa més petit a Itàlia. I a Espanya Vox va quedar aïllat al Parlament arran de la fallida moció de censura que va presentar recentment contra el Govern central.

Aquests fets els han interpreta­t diferents analistes com un signe del declivi del populisme. Però potser és aviat per afirmar-ho. En el cas dels Estats Units, la mera existència de 74 milions de votants que van apostar per Trump en les eleccions del 3 de novembre ens indica que el populisme té un públic molt ampli. I, també, que el Partit Republicà tindrà dificultat­s per evitar que aquesta massa de votants acabi desnatural­itzant les seves essències i la seva tradició institucio­nal.

Ara bé, les causes que alimenten el populisme continuen, dissortada­ment, vigents. Malgrat els esforços realitzats i els avenços registrats, el repartimen­t desequilib­rat de la riquesa i els limitats horitzons a què s’enfronten les noves generacion­s l’abonen. Només reduint aquests factors a una dimensió molt inferior a l’actual, en una societat més justa, es podrà aspirar a erradicar el populisme.

Hi ha signes de retrocés del populisme a escala global, però algunes causes que l’alimenten persisteix­en

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain