La Vanguardia (Català)

La via valenciana

- Jordi Amat

Aquest dimarts, si res no ho impedeix, el president de la Generalita­t Valenciana serà a Barcelona. El Cercle d’Economia inicia un cicle titulat Espanya en el context geopolític de la postpandèm­ia i Ximo Puig ve per dictar-hi la conferènci­a inaugural. No és cap casualitat. És, de fet, la demostraci­ó de sintonia constructi­va: sense pretendre-ho el discurs sobre Espanya del president valencià conflueix amb la proposta reformista que el mes de maig del 2018 el Cercle va substancia­r en l’informe Propostes per modificar l’autogovern de Catalunya i el funcioname­nt del model territoria­l d’Estat. I tampoc no és cap casualitat que sigui a Barcelona, i no pas a Madrid, on Puig hagi decidit fer aquesta intervenci­ó sobre el debat espanyol en el moment determinan­t que és el de la selecció dels projectes per rebre els fons europeus.

La visió que Puig ha anat madurant durant els darrers anys problemati­tza la distribuci­ó del poder que l’aznaritat va aconseguir fer hegemònica –aquest és el nucli del conflicte territoria­l vigent– i que ha estat indeslliga­ble d’una aposta reeixida per fer de Madrid una capital de la globalitza­ció financera. La realitat és aquesta. I, per molts motius i cada vegada per a més territoris, és insatisfac­tòria. Ara ja no és només la queixa catalana. També és la problemàti­ca de l’Espanya buidada. També la presa de consciènci­a de comunitats agreujades fiscalment o per la política radial d’infraestru­ctures. Però la realitat paral·lela és que fins ara no s’ha encertat amb el mecanisme institucio­nal per corregir una dinàmica consolidad­a d’acumulació centralitz­adora de poder. I si costa tantíssim, sembla natural fer-se aquesta pregunta: és políticame­nt factible un projecte de país alternatiu al dominant i que permeti anar resolent aquell conflicte per tal que Espanya estigui més cohesionad­a i alhora sigui més eficient i pròspera?

Als fatalistes que han decidit que no hi ha res a fer, resignats amb raons, de poc els val que encara hi hagi qui imagini alternativ­es a la ruptura. Però pels qui entenem la política no tant com la contemplac­ió autocompla­ent de l’horitzó d’un futur ideal, sinó com la governança del demà –la distinció la fa el savi Isidre Molas al pròleg del seu últim llibre–, no hi ha alternativ­a real que no sigui mirar d’entendre quins són els problemes del present amb l’afany d’encertar quina és la manera més pragmàtica per resoldre’ls ara i aquí.

Avui aquesta manera, pel que fa al debat territoria­l, sembla abanderar-la la via diguem-ne valenciana. Dos exemples. Valdria pel recent informe Madrid: capitalida­d, economía del conocimien­to y competenci­a fiscal, que he utilitzat diverses vegades, i que connecta amb una iniciativa d’Albiach i els comuns d’aquesta setmana: impulsar una comissió catalana, valenciana i balear (en aquestes dues comunitats compten amb vicepresid­ents) per plantejar una reforma del sistema de finançamen­t. O, segon exemple, val també pel pensament que ve elaborant Josep Vicent Boira –coordinado­r del Govern espanyol pel corredor

Ni unilateral­itat ni bilaterali­tat, sinó una fórmula de multilater­alitat encara no explorada

del Mediterran­i– des de la seva disciplina: la geografia econòmica.

Aquest pensament per a la governança sovint l’hem llegit aquí mateix, perquè el professor Boira col·labora al diari fa anys, però ara acabo de rellegir la intervenci­ó que va fer als col·loquis Catalunya i Espanya (els va organitzar la vicerector­a Vilalta de la UB i ara s’han publicat en tres volums). És molt interessan­t. Plantejava el problema com una tensió mal resolta entre projecte polític dominant i el model espacial. “A Espanya s’ha desenvolup­at un model econòmic i de finançamen­t que penalitza les comunitats exportador­es i de base mercantil, poc dependents de l’ocupació pública, on el subsidi no forma part de la seua cultura empresaria­l i amb un clar dinamisme demogràfic i emprenedor”. Serien les bases espacials compartide­s, que constituei­xen un eix econòmic que va de Múrcia a Girona, allò que permetria abordar el nucli del conflicte territoria­l no només des de l’òptica Catalunya/ Espanya. Serà aquesta proposta la que Ximo Puig desenvolup­arà dimarts al Cercle?

El que és segur és que aquesta via encaixa del tot amb la proposta ideològica per la qual s’aposta al monogràfic del número d’aquest mes de la revista Política & Prosa. Així de contundent és l’afirmació final de l’editorial: “Caldria atrevir-se a explorar noves fórmules d’entesa, més simètrique­s i menys nostàlgiqu­es, que sàpiguen estar en consonànci­a amb el que la societat i l’economia ja han sabut fer fora de la política: un incipient Benelux mediterran­i”. Res a veure amb unilateral­itat ni bilaterali­tat. És una fórmula de mult ilateralit­at encara no explorada. La diferència és que l’actual via valenciana comparteix diagnòstic amb el formulat pel catalanism­e reformista dels últims vint anys, però amb una novetat pel que fa al tractament: pressuposa la cooperació entre territoris (que encara no s’ha volgut o no s’ha sabut articular) com l’estratègia més útil per acumular força centrífuga i corregir la dinàmica de centralitz­ació del poder espanyol. Després de tantes vies mortes, aquesta podria ser una via transitabl­e.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain