La Vanguardia (Català)

Una nit a Buckingham Palace

- Mariángel Alcázar

Entrar al palau de Buckingham no és fàcil, encara que l’obrer a l’atur Michael Fagan ho va fer el 1982 i fins i tot va accedir a l’habitació de la reina per exposar-li les seves penúries. A aquesta que subscriu li va fer falta una invitació que li va permetre ser present en el sopar que la reina Elisabet II va oferir als reis Felip i Letícia, el 12 de juliol del 2017, amb motiu del seu viatge d’Estat. Va ser com entrar en una caseta de Gal·les, amb moqueta a les escales i fundes de ganxet per al paper de vàter incloses, comparat amb la magnificèn­cia del Palau Reial de Madrid. Això sí, les aiguamarin­es que la sobirana britànica va lluir aquella nit li feien ombra a tot el mar oceà.

Veient The crown he tornat a la nit que vaig trepitjar la mateixa galeria en la qual lady Diana Spencer, ja princesa de Gal·les, es va fer fotos després del seu casament amb el príncep Carles i a recordar la mirada múrria del duc d’Edimburg, qui als seus llavors 96 anys no perdia detall de les convidades. La frugalitat va marcar el convit, en el qual tot era fred, menys el xampany que era calent. Com que ja havia vist Pretty woman, no em vaig confondre amb els coberts, però l’il·lustre empresari espanyol que tenia assegut a la meva dreta va introduir la fruita al bol que, a les postres, van situar al costat del plat, mentre el cambrer, vestit amb uniforme victorià, li xiuxiuejav­a que l’aigua era per esbandir-se les mans; la fruita ja venia neta de les cuines. Jo anava divina de la mort amb el meu vestit llarg de Rosa Clará, mentre que una coneguda banquera espanyola, sens dubte perquè no se li notessin els milers de milions que els bancs guanyen amb les comissions dels nostres comptes i els interessos de les nostres hipoteques, s’havia posat el primer que havia trobat a l’armari.

De tots els royals presents, inclosos Carles i Camil·la, Guillerm i Caterina, la princesa Anna va ser l’única que, després del sopar, mentre servien cafè i bombons en un altre saló, va confratern­itzar amb els convidats. La reina Elisabet, diminuta per talla i edat, es va retirar a les seves estances després de mirar amb cara d’embadalime­nt el rei Felip, tan alt i tan guapo. Letícia estava més reina que mai, vestida de vermell espanyol i suportant el pes de la tiara de la Flor de Lis, una de les joies de la Corona que Alfons XIII va regalar a la reina Victòria Eugènia, cosina del besavi d’Elisabet II. No sé si The crown sumarà temporades i arribarà a l’època d’aquell sopar; fins aleshores no podré dir si la sèrie s’ajusta a la realitat, però em fa l’efecte que té molt de conte.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain