La Vanguardia (Català)

Sols i espantats

- Glòria Serra

El monstruós dol global per la mort de Maradona amaga algunes reflexions sobre com som i com ens sentim, sobretot a la cultura occidental i sobretot en aquest 2020, un any com per a plantejar-se fer algun exorcisme. Per estadístic­a, per edat i, a més a més, per la pandèmia, aquest any han mort moltes persones que han estat referents, locals i mundials. De Rosa M. Sardà a Kirk Douglas, de Pau Donés i Luis Eduardo Aute a José Luis Cuerda o Juan Marsé. I, en el món de l’esport, de Kobe Bryant a Michael Robinson fins a arribar a Diego Armando Maradona. I és un resum microscòpi­c de tants i tantes que han desaparegu­t aquest 2020 deixantnos orfes a tots per un costat o per un altre. En tots aquests casos, més enllà de les excel·lències de les seves respective­s carreres profession­als, s’ha parlat molt dels la seva autoritat moral, educativa o exemplar. S’ha posat de manifest la identifica­ció social amb el seu lideratge, acceptant en tots els casos les imperfecci­ons dels personatge­s, fossin les seves caigudes i recaigudes, per ser malcarats o

Aquest any han mort moltes persones que han estat referents, locals i mundials

maleducats o pels seus errors manifestos. El cas més clar i extrem el representa l’estrella del futbol argentí.

L’emotivitat exagerada i un punt histèrica que envolta la seva mort i algunes altres té a veure amb un sentiment extrem d’orfandat que senten els ciutadans de societats on els vells lideratges i referèncie­s han mort o estan en procés de decadència. Som en una època de descrèdit de les religions més clàssiques, i només cal veure com els errors de la jerarquia catòlica al nostre país, començant per la criminal ocultació sistemàtic­a dels abusos a menors, ha allunyat molts ciutadans, no de la fe, però sí de la creença en els seus pastors. Tampoc no cal ni insistir en el descrèdit de la política, tant dels governants com dels partits o d’organitzac­ions com els sindicats. Les corrupcion­s, els tacticisme­s i l’egoisme interessat dels dirigents d’aquestes organitzac­ions han suscitat escepticis­me i rebuig: se’ls pot votar, però pocs s’identifiqu­en amb líders abans idealitzat­s.

Aquesta orfandat, sumada a l’emotivitat, l’exhibicion­isme i la necessitat de seguidisme que les xarxes socials han extremat i posat sota els focus a tota hora, genera aquests moviments extrems d’histèria col·lectiva, d’enlairamen­t fins als cels o fins i tot de ganes de destruir per part d’altres. Una manifestac­ió més de la lenta conversió de les nostres societats des de conjunts de ciutadans fins a tribus de hooligans dividides en clans.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain