La Vanguardia (Català)

L’esquí se salva de limitar l’aforament als remuntador­s perquè és mitjà de transport

El sector de la neu defensa que el risc de contagi, amb mascareta, és mínim

- JAVIER RICOU

Quan les estacions d’esquí van tancar d’un dia per l’altre la primavera passada amb el primer decret d’estat d’alarma, el negoci de la neu –una activitat a l’aire lliure– va acceptar sense queixar-se aquella ordre. Van considerar llavors que aquelles pèrdues econòmique­s es podien assumir, ja que l’obligat tancament de les estacions va arribar quan aquests complexos estaven ja a punt d’abaixar persiana, després de viure una de les millors temporades dels últims anys.

El que no podien ni imaginar fa nou mesos aquells empresaris de la neu és que el coronaviru­s trastocari­a també la temporada 2020/21. I molt menys que per culpa de la Covid-19 no podrien obrir les pistes durant el pont de la Constituci­ó. Alguns complexos poden arribar a ingressar durant aquesta primera setmana de desembre, quan es donen les condicions òptimes per a la pràctica de l’esquí, entre un 5% i un 10% del que guanyen en tota la temporada.

Després d’aquest inesperat contratemp­s, que també passa una cara factura al sector turístic del Pirineu, el negoci de l’esquí confia poder arrencar (Baqueira ha anunciat la seva intenció d’obrir l’11 de desembre) a mitjans del proper mes. Tot està preparat en aquestes estacions –l’únic que fa falta en aquests moments és la neu– per estrenar temporada. I quan arribi el moment aquests complexos, amb estudiats protocols per prevenir contagis, podran arrencar sense limitacion­s d’aforament als seus remuntador­s. I és que les estacions d’esquí estan catalogade­s com a empreses de transport de viatgers per cable i la norma que regeix en aquests telecadire­s i cabines que transporte­n persones fins al cim de les muntanyes és la mateixa que s’aplica, per exemple, en un autobús o al metro. Així ho recalca Joaquim Alsina, director de la l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Muntanya (ACEM). “És una norma comuna a tot Europa i per tant aquests remuntador­s poden funcionar al cent per cent de la seva capacitat”. L’ús de mascareta, com en qualsevol altre transport, serà obligatori.

Ricard Font, president de Ferrocarri­ls de la Generalita­t, que gestiona les estacions de La Molina, Vall de Núria, Espot Esquí, Port Ainé, Vallter 2000 i Boí Taüll, confirma que en aquests moments no es preveu aplicar mesures de limitació d’aforament en les àrees delimitade­s per les estacions d’esquí. Alsina i Font es refereixen a l’accés i descensos per les pistes i ús de remuntador­s, ja que als locals d’aquests complexos (bars, restaurant­s, lloguer de material, oficines...) sí que s’hi aplicaran les limitacion­s que marquin les autoritats sanitàries, com en qualsevol altre negoci obert al públic. Tots dos coincideix­en que diferents estudis realitzats a Europa referits al negoci de la neu confirmen que el risc de contagi en un telecadira “és mínim, per no dir nul”. Com que bufa el vent en contra de la direcció del remuntador, “els aerosols surten expulsats per darrere dels caps i no arriben a la cadira que hi ha més enrere, a gairebé deu metres de distància”, apunta Ricard Font.

En el cas de les cabines, el risc seria el mateix que en un autobús, però amb moltes menys persones i trajectes molt més curts. “Baqueira, per exemple, s’ha decidit, sense que ningú l’obligui, a reduir l’aforament en aquests habitacles de nou a sis persones”, revela Alsina. “El que hem fet –insisteix Font– és valorar les condicions objectives de contagi i els remuntador­s seran molt segurs”.

L’esforç de les estacions per crear un espai lliure de Covid-19 se centrarà a les cues que es formen en els accessos a aquests telecadire­s o telecabine­s. Allà serà també

ESPAIS TANCATS Als bars, als restaurant­s i per als lloguers regiran les normes dels negocis oberts al públic

obligatori l’ús de mascareta i s’haurà de mantenir la distància de seguretat”, apunta Joaquim Alsina. Per reduir aquestes cues s’ha demanat ja a la Direcció General de Transports d’augmentar la velocitat d’aquests mitjans de transport de sis a set metres per segon.

Per als descensos per pistes, com passa amb les activitats a l’aire lliure, no s’exigirà la mascareta, “malgrat que aventurem que molts esquiadors ja no se la trauran, per la incomodita­t que suposa treure-sela per esquiar i tornar a posar-se-la quan s’agafa una altra vegada un remuntador”, apunta Alsina.

Font i Alsina consideren que l’engegada de l’esquí resulta clau per salvar una part molt important de l’economia de les zones de muntanya. I tots dos estan convençuts que, si les coses es fan bé, aquesta activitat podrà fer-se, almenys en pistes i establimen­ts ubicats en aquests complexos, sense posar en risc la salut dels aficionats, que a més passen la major part del temps a l’aire lliure. Una altra cosa és com es gestioni l’après ski.

 ?? MERCÈ GILI ?? Estàtua d’un esquiador als accessos de Baqueira després d’una de les primeres nevades a la Val d’Aran d’aquesta tardor
MERCÈ GILI Estàtua d’un esquiador als accessos de Baqueira després d’una de les primeres nevades a la Val d’Aran d’aquesta tardor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain