La Vanguardia (Català)

Europa es prepara per a la temporada de neu més incerta

-

El debat està obert en totes les zones de muntanya d’Europa amb estacions d’esquí. Quan encara no se sap com seran les festes de Nadal, les estacions esperen a tenir-ho tot a favor per estrenar la temporada d’esquí més incerta.

ESPANYA. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, acaba d’anunciar la creació d’un grup de treball per fixar protocols comuns a totes les estacions del país. La pràctica totalitat de complexos espanyols confien poder obrir al desembre.

ANDORRA. El país espera que s’aixequin els confinamen­ts perimetral­s que en aquests moments els manté asilats de Catalunya i França, d’on procedeixe­n la major part dels seus esquiadors. Sense aquesta mobilitat, obrir les pistes no serviria de res.

ALEMANYA. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha sorprès molts dels seus veïns amb estacions d’esquí en proposar un consens europeu per mantenir tancats els complexos de tot Europa, almenys fins al gener. La Comissió Europea (CE) va recordar a Merkel que aquesta decisió competeix a cada país, tot i que va cridar a la prudència a les estacions que obrin per evitar contagis.

ÀUSTRIA. Aquest país va ser el primer a respondre a la proposta de Merkel. Àustria vol obrir les estacions d’esquí i creu que es pot aconseguir amb seguretat. Mantenir tancades les 250 estacions austríaque­s fins al mes de gener suposaria unes pèrdues per a aquest país de 2.000 milions d’euros. La meitat de pernoctaci­ons al Tirol austríac són d’esquiadors alemanys.

FRANÇA. Totes les estacions franceses estan preparades per obrir amb protocols antiCovid. Però en aquests moments no està clar si podran estrenar temporada abans de l’any que ve, després de l’anunci fet aquesta setmana per Emmanuel Macron, que encara no veu clar que aquella activitat sigui en aquests moments segura.

ITÀLIA. El Govern de Mario Conte tampoc no ha donat la seva benedicció perquè l’esquí pugui obrir en aquest país aquesta primera quinzena de desembre. Conte va avançar en unes declaracio­ns d’aquesta mateixa setmana que el seu govern s’està plantejant posposar l’estrena de la temporada 2020/21 el mes de gener. El mandatari italià tem que es repeteixi en el lleure de la neu el mateix que va passar a Itàlia quan les mesures es van relaxar amb l’arribada de la passada campanya d’estiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain