La Vanguardia (Català)

El Govern estudia si exclou els nens en la limitació de les reunions

Els positius cauen un 40% al cap de dues setmanes, fins a un 5,8%

- MARTA RICART

La Generalita­t estudia si exclou els nens de la limitació del nombre de persones que poden reunir-se. Així ho va admetre ahir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en el Via Lliure de RAC1, en què va apuntar que la qüestió s’ha abordat fins i tot als grups de watsap que comparteix­en els consellers i tècnics que segueixen l’evolució de la Covid-19. Amb tot, va apuntar que “ha d’analitzar-ho el Procicat i la decisió dependrà de la part sanitària”. És a dir, del Departamen­t de Salut.

La qüestió es planteja després que un ampli estudi dirigit per pediatria de l’hospital Vall d’Hebron confirmés que els nens transmeten el virus vuit vegades menys que els adults. I si un 60% de contagis es produeixen a les llars, els nens n’originen com a molt un 8%.

A Catalunya, el pla vigent del Govern prohibeix reunions (a casa i a fora) de més de sis persones que no convisquin. Aquest màxim pujarà a 10 a partir del 21 de desembre, davant les festes de Nadal, malgrat que el Ministeri de Sanitat proposa que les reunions continuïn limitades a sis persones per Nadal. Excloure els nens donaria certa flexibilit­at a les famílies per encaixar en la normativa. Salut haurà de decidir si no els compta, almenys, fins a certa edat, ja que els experts van veure que la capacitat de contagi creix amb l’edat dels menors.

Sàmper va afegir que ja s’han multat alguns locals de restauraci­ó pel no compliment de les normes de separació i ocupació de taules (màxim quatre persones no convivents) i va assegurar que ara per ara no es preveu canviar el pla davant del pont del pròxim cap de setmana, en què continuarà vigent el confinamen­t municipal fins al dilluns 7, quan el 8 és festiu. Els següents dos caps de setmana el confinamen­t ja serà comarcal i a partir del 21 no hi haurà restriccio­ns de mobilitat.

Tal com va recordar Sàmper, i la consellera de Salut durant la setmana, aixecar restriccio­ns depèn de la situació epidemiolò­gica i la millora és lenta. Ahir, la taxa de contagi continuava estable (a 0,76, una centèsima menys que abans-d’ahir) i va baixar el nombre d’hospitalit­zats a gairebé cent fins a 1.655, però continua haventhi 468 persones a les UCI, només quatre menys que el dia anterior, una xifra que condiciona els hospitals. I també es van comptar 1.436 casos més, encara lluny dels mil que es considera que seria la xifra assumible per al sistema sanitari. Una altra dada negativa és que hi ha moltes defuncions, 61 ahir. El total ja ascendeix a 15.797.

Segueixen baixant el risc de rebrot (216) i la incidència (304 casos per 100.000 habitants). Però més significat­iu és el descens del percentatg­e de positius en les proves diagnòstiq­ues PCR i tests d’antígens. Ahir (l’última setmana comptada, del dia 18 al 24) era d’un 5,85%, un 38% menys que dues setmanes enrere. Amb una positivita­t d’un 5% es considera que es controla l’epidèmia. En fer cribratges massius, aquest percentatg­e podria tornar a pujar, si es detecten molts positius; o podria reduir-se encara més ràpid si surten pocs positius. Dependrà també de si els cribratges són en zones amb alta o baixa incidència de casos (en principi s’han començat a fer en les d’alta).

L’última setmana comptada es van fer 176.130 proves (125.133 PCR i 50.997 tests), davant dels 201.144 d’una setmana abans. S’en fan menys, perquè hi ha menys contagis per seguir i perquè encara s’evidencien poc els cribratges massius anunciats, que amb prou feines van començar la setmana passada en municipis de l’àrea metropolit­ana, de Girona i del Pirineu.

La intensitat més baixa de l’epidèmia s’observa també en el fet que només hi ha 11 municipis amb taxes d’incidència de més de 500 casos per 100.000 habitants; fa un mes eren més de 50, inclosos els més poblats de Catalunya (ara el més gran és Vic, que no arriba als 50.000 habitants).

Sàmper apunta que, ara per ara, no es preveu obrir el tancament municipal de la mobilitat abans del pont

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain