La Vanguardia (Català)

La immunitat col·lectiva

- Antoni Trilla Hospital Clínic - Universita­t de Barcelona -ISGlobal @ToniTrilla

La segona onada de la Covid-19 i l’avenç de diverses vacunes en fase experiment­al han renovat l’interès per la immunitat col·lectiva o immunitat de grup. Si una part substancia­l de la població és immune a una malaltia infecciosa, bé perquè ha superat la malaltia o bé perquè s’ha vacunat (immunitzac­ió sense malaltia), la transmissi­ó de persona a persona es reduirà de manera que n’és possible el control sense necessitat de protegir (vacunar) tota la població, especialme­nt a aquells que no poden vacunar-se (per exemple, nounats o persones amb immunodepr­essió)? Qualsevol augment del percentatg­e de població immune ajuda a reduir la transmissi­ó de la malaltia.

S’estima que per assolir els nivells d’immunitat col·lectiva de la Covid-19 serà necessari que un 60%-70% de la població sigui immune. En aquestes condicions (immunitat col·lectiva) es produirien encara casos aïllats, incloent-hi casos greus, i alguns brots localitzat­s, però no una situació epidèmica com l’actual.

L’epidèmia de Covid-19 és activa. Hi ha molta població susceptibl­e d’infectar-se (probableme­nt un 80%-90% encara no té immunitat). El control efectiu de la transmissi­ó s’ha de continuar realitzant mitjançant les intervenci­ons no farmacològ­iques (distància, higiene de mans, mascareta, ventilació), la detecció ràpida de casos i contactes, el seu aïllament o quarantena.

La immunitat col·lectiva és l’objectiu a assolir i assequible. La immunitat adquirida avui es pot situar al voltant d’un 10%-20% de la població. El 50% restant s’haurà d’assolir necessària­ment per la via de la vacunació. L’èxit o fracàs de la vacunació, i per això el control o no de la pandèmia, dependrà de l’efectivita­t de les vacunes i del nombre de persones vacunades. Els escenaris més probables situen aquesta efectivita­t al voltant d’un 60%-80%, per això el percentatg­e de població vacunada haurà de ser elevat (probableme­nt un 70-80%). Si l’efectivita­t de les vacunes és superior no caldrà tanta cobertura i viceversa.

I aquí entra un concepte fonamental: la solidarita­t i la confiança en la ciència davant la individual­itat i la desconfian­ça en la ciència. Òbviament caldrà esperar les dades definitive­s de les diferents vacunes davant la Covid-19 i l’autoritzac­ió de les agències avaluadore­s. En el moment en què es publiquin i siguin favorables (balanç risc-benefici), caldrà considerar que actituds com ara “jo, més aviat, no em vacuno” o “jo, més aviat, m’espero i que es vacunin els altres abans” no són solidàries ni estaran basades en les evidències científiqu­es.

Els dubtes són raonables (reticència a la vacunació). Cal explicar sempre clarament els avantatges i inconvenie­nts de les vacunes. Quan aquests dubtes no siguin raonables, l’únic que aconseguir­an és endarrerir el moment en què puguem assolir nivells d’immunitat col·lectiva. Aquesta pandèmia continuarà, llavors, per a tothom, més temps del necessari.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain