La Vanguardia (Català)

Tancament municipal del trenet de l’Oreneta

L’Ajuntament de Barcelona clausura la instal·lació després de 40 anys en marxa, fins que obtingui una llicència d’activitat

- JESÚS SANCHO

Barcelona s’ha quedat temporalme­nt sense una de les seves atraccions històrique­s. L’Ajuntament ha tancat el circuit de trenets del parc del Castell de l’Oreneta al districte de Sarrià-Sant Gervasi perquè no disposava de llicència d’activitat després de 40 anys de funcioname­nt. El govern municipal sol·licita ara el permís a l’entitat que gestiona les locomotore­s després que a l’octubre acabés la concessió municipal. Fins que no es regularitz­i la situació administra­tiva, les màquines quedaran aparcades a les cotxeres. Es tracta d’una instal·lació pionera a Espanya, ja que és el primer circuit a la Península per a trens de jardí amb màquines de vapor.

“Teníem un conveni amb l’Ajuntament sense data d’acabament i pot ser denunciat per una de les parts. Ara ens diuen que hi ha una normativa europea que anul·la aquest conveni”, afirma Josep Miquel Arregui, president del Centre d’Estudis-Modelisme Vapor Barcelona, associació que gestiona la instal·lació. El primer acord es va firmar fa quatre dècades i es va renovar als anys noranta amb l’ampliació de la infraestru­ctura.

L’entitat ja ha iniciat els tràmits per obtenir els permisos a través dels serveis d’una enginyeria que elaborarà un estudi de seguretat que li requereix el Consistori. Durant aquestes quatre dècades, han registrat només un incident. Va ser fa vuit anys quan uns passatgers es van aixecar amb el trenet en marxa, malgrat que està prohibit, i van fer bolcar un dels vagons. “Després de la regularitz­ació administra­tiva suposem que l’Ajuntament no hi posarà cap problema”, manifesta Arregui, que espera que les properes setmanes les locomotore­s estaran altra vegada en funcioname­nt.

El tren va reobrir a mitjans de juny i va tancar a l’octubre per regularitz­ar la seva situació. Precisamen­t, van fer 40 anys al setembre, un aniversari que no van poder celebrar per les restriccio­ns sanitàries de la pandèmia. La infraestru­ctura inclou un itinerari d’uns 650 metres amb ponts i túnels. L’atracció funciona els diumenges al matí i els dies festius en

L’entitat que gestiona la infraestru­ctura ara està tramitant els permisos després que se’ls acabés la concessió

horari matinal. Els passatgers que utilitzen aquest tren són majoritàri­ament un públic familiar. “Molts pares que van venir quan eren petits ara hi porten els seus fills o els avis, els seus nets”, detalla Arregui.

El govern municipal va informar del cessament d’activitat en l’últim consell de barri de Sant Gervasi- la Bonanova i va assegurar que “estan de part” de l’entitat per “aconsellar-los i ajudar-los” amb l’objectiu de regularitz­ar la situació. D’altra banda, també van explicar que hi ha un deute de l’associació amb l’Ajuntament, en no pagar el cànon correspone­nt a la concessió. “És un tema que podríem salvar, però primer s’ha de tramitar amb tot rigor el que es refereix al tràmit administra­tiu, la gestió de l’espai i la seguretat dels nens que pugin al tren en un futur”, assenyalen fonts municipals. Sobre el deute, l’entitat primer vol renegociar aquesta qüestió. “És una activitat que fem sense ànim de lucre. No reconeixem el deute, tot i que estem disposats a liquidar-lo. El que demanem al Consistori és que es discuteixi si aquest cànon és correcte”, afegeix Arregui.

El 2016 l’Ajuntament ja va jubilar l’atracció infantil del Poni Club al parc de l’Oreneta, quan no li va renovar la llicència d’explotació ramadera. Els més petits esperen que aquesta vegada sí que puguin tornar a pujar a un dels trens més especials de la ciutat.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Les locomotore­s descansen a la cotxera en espera de reprendre els viatges
MANÉ ESPINOSA Les locomotore­s descansen a la cotxera en espera de reprendre els viatges

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain