La Vanguardia (Català)

Barcelona espera que el Nadal salvi el comerç

El govern de l’alcaldessa Colau destina cinc milions d’euros a animar la ciutadania durant 40 dies clau per al futur

- LUIS BENVENUTY

Concerts sorpresa, espectacle­s itinerants, un gran homenatge a la ciutadania... Barcelona està resolta a canviar el gènere de la seva història, a deixar enrere les pel·lícules catastrofi­stes, extravagan­ts i apocalípti­ques dels últims mesos i convertir-se en l’escenari d’una d’aquelles produccion­s nadalenque­s que tothom diu que detesta i que després sempre et roben una llàgrima fàcil.

El programa d’activitats és una plantilla d’Excel supermarat­oniana, fins al 7 de gener. 40 dies de celebracio­ns, una quarantena com Déu mana. Objectiu: salvar el comerç, salvar la ciutat, salvar-nos tots. Què preferiu?: una ciutat plena de repartidor­s estressats o d’aparadors lluminosos?, carrers vius plens de gent o carrers...? I de passada aixecar-nos l’ànim individual i col·lectiu, últimament força avinagrat i fins al capdamunt.

L’alcaldessa Ada Colau no havia parlat mai d’aquestes festes amb tant d’afecte com ho va fer ahir, en la presentaci­ó de l’última campanya nadalenca de la ciutat. De debò. “És un Nadal complicat, especial, però més necessari que mai. Impulsem aquesta campanya amb molt d’amor”. L’alcaldessa Colau i el tinent d’alcalde i la regidora de Comerç, els socialiste­s Jaume Collboni i Montserrat Ballarín, van explicar els detalls d’aquesta iniciativa. Barcelona no s’havia entregat mai a aquestes celebracio­ns com ja ho està fent aquest any. Al voltant de cinc milions d’euros costaran tots els fastos municipals, més o menys un més de l’acostumat. A les autoritats municipals els convé que tot surti bé. En aquests moments l’ànim dels barcelonin­s no pot aguantar cap altre bluf.

Si bé és cert que les tiranies de la pandèmia van frustrar en part els ambiciosos plans de renovació de l’enllumenat de Nadal que ja es gestaven, aquestes mateixes tiranies tan imperative­s van activar la capacitat d’improvisac­ió, d’innovació i d’adaptació a les lamentable­s circumstàn­cies d’un Ajuntament resolt a fer d’aquestes festes una plataforma de salvació del comerç de la ciutat, sobretot del més malparat, el del centre, que no s’havia vist mai en una tessitura tan espantosa com aquesta. Les places Catalunya i Universita­t seran els punts neuràlgics d’aquesta invitació a tornar al centre de la ciutat, a retrobar-se amb la vella Barcelona.

La de Catalunya sens dubte recuperarà el protagonis­me ciutadà que va perdre quan es va quedar sense la pista de gel. Aquesta vegada el gran encreuamen­t de camins de la capital catalana sí que tindrà aires nadalencs. La plaça acollirà un any més la fira de consum responsabl­e, i també un parell d’escenaris... En total s’hi exhibiran fins a 20 espectacle­s de música, literatura, teatre... que es distribuir­an en un centenar de sessions, durant el matí, la tardavespr­e i la nit. La primera franja horària es reservarà als més petits, a les criatures d’entre 4 i 12 anys. Els adults podran gaudir de l’espai a les cinc i a les set de la tarda. La nit serà per al Conte de Nadal de Charles Dickens i l’atrevida, onírica i multimèdia versió de la novel·la preparada per la companyia Insectotrò­pics.

La plaça Universita­t, en canvi, oferirà una cosa una mica diferent, una mena d’homenatge a la ciutadania i a totes les seves ànsies i esforços en la lluita contra aquesta pandèmia. Parlem de les marques que deixen les ulleres als sanitaris després de tantes hores de feina, del restaurado­r del celler de tota la vida que mira de sobreviure venent tapes a domicili, del nen que s’avorreix i s’aguanta amb bona cara... Aquest agraïment a tots els barcelonin­s prendrà la forma d’un muntatge de llums en què es podrà llegir una llarga successió de testimonis reals. Així recordarem que no estem sols, que el que ens passa a nosaltres també els passa als altres.

Però que ningú no arrufi les celles abans d’hora, almenys ara per ara. Que des de fa mesos tots ens sentim molt ofesos cada dos per tres. Que com és possible que uns puguin anar de canyes i jo no pugui fer això o allò altre... La campanya de Nadal d’aquest any també proposa moltes activitats als barris. Cent concerts sorpresa tindran lloc en 50 ubicacions secretes repartides per tots els districtes de Barcelona. A veure com surten... La idea, a fi d’evitar aglomeraci­ons, és que te’ls trobis de casualitat, així, de sobte, mentre vas passejant...

I, a més, la senyora Serafina, el senyor botiguer, els dancing robots, l’explorador de botigues i un munt de nens màgics recorreran tota la ciutat. No tots els saraus d’aquesta campanya nadalenca tindran un aire causal. Una bona part requeriran tramitar primer una reserva. Tindrem espectacle­s de dansa, de màgia, de marionetes..., i per tot arreu. Fins i tot el Port Olímpic serà un dels escenaris d’aquestes sentides celebracio­ns. I tot tindrà una solució de continuïta­t, una intenció artística, un sentit compartit...

Oriol Martí, en un altre temps responsabl­e de la Fira Tàrrega, és el comissari artístic d’aquesta gran proposta. I el personatge que es porti malament acabarà en un magatzem de l’Ajuntament, com el Senyor Hivern.

Concerts sorpresa, espectacle­s de dansa i fins i tot una revisió de Dickens formen un programa maratonià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain