La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Creen del no-res. Persona que condueix des de la vorera bigues soltes d’arbre per un corrent d’aigua. 2 Expressada de manera lleonina. Cautxú vulcanitza­t que conté sofre i negre de fum. 3 Cascos de guerrer. Trepana. A vosaltres, nord-americans.

4 Societat limitada. Ésser idealista que pren el nom d’un personatge literari basat en el valenciani­sme ‘cuixot’. Guarnit. 5 Li obri les portes de casa. Transforma el ferro en un aliatge.

6 Remenen les brases per envigorir el foc. Talòs com ell sol. Centúria.

7 Nitrogen. Aquestes es dediquen a fer servir les coses a l’americana. Criatura nabokovian­a. 8 Polit de tercera generació. Respiracio­ns feixugues que precedeixe­n la mort. Ara fem l’article. 9 Reuneixi una bona fortuna per panarra. Els forats del nas. 10 Disquisici­ó llarga, dilatada i avorridíss­ima. S’instal·la entre el brancatge. Proveït de nanses.

11 La part posterior del bosc. Rere el cap precedeix majestuosa els paràgrafs inicials de tots els capítols en les edicions de luxe. Peça de ferro que serveix per a ajuntar fulls. 12 Ingenu amb ela

geminada. El camp d’eres d’en Flynn. Fumis sense deixar rastre. 13 Unitat de capacitat elèctrica, del sistema internacio­nal, igual a la capacitat d’un condensado­r que, carregat amb 1 coulomb, dona una diferència de potencial d’un volt. En tenen teixits com la seda.

14 Frenada en sec. Ordenarà.

VERTICALS 1 Pregues sense mirar el rellotge. Els de la història exposen fets concrets. Ho elabora musicalmen­t.

2 Rinxolat. Considerab­lement aflaquit per culpa d’una malaltia. 3 Institut de grans malabarist­es. Escenari de cultura urbana. Luís Romagosa Urzaiz.

4 Xiscles. Travessar les superfície­s aquàtiques a tota velocitat. 5 Principi d’identitat. Cubitals. Peix de xai adobada usada per fer guants. 6 Trompeta natural recta d’origen medieval. Velocistes que excel·leixen en les seves curses contra els llobatons. Puny d’espasa.

7 Est. Agut. Una de les grans obres de Stephen King. Bo. 8 L’emperador que tocava l’arpa. Sorrareu. 9 Treballado­ra que s’ocupa del batan a l’adoberia. Filferro. 10 Quasi tan rodó com el sex appeal de Stewart. Ganes immoderade­s de contreure matrimoni. El despatx oval amb un racó secret. 11 T’hi dirigies. Naveguin amb un rumb determinat. 12 Parella de romans. Peça operística que hauria excitat les pulsions purificado­res dels nazis. Ho fa servir a l’americana. La teva. 13 Si agiteu aquesta herba umbel·lífera descobrire­u que s’hi amaguen uns ateus. Reptar a combat. 14 Trinxera. És necessari. S’ho posa a la boca amb una voluntat experiment­al.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain