La Vanguardia (Català)

Hereu de 150 anys de vi

JUAN MARIA TORRES RIERA (1935-2020) Cellerer

- RAMON FRANCÀS

Juan María Torres Riera, vicepresid­ent, conseller, accionista i representa­nt institucio­nal del celler Família Torres, ha mort als 85 anys a s’Agaró, on residia els darrers anys. Ja feia temps que patia alzheimer. Feia una dècada que s’havia desvincula­t del dia a dia de Torres. L’últim adeu se li ha fet al monestir de Sant Feliu de Guíxols. La quarta generació de la família propietàri­a de la companyia vitiviníco­la amb seu al Penedès, que també compta amb els germans Miguel Agustín Torres i Marimar, ha perdut el germà gran just l’any en què Torres ha arribat al seu 150è aniversari. La celebració, però, s’ha hagut d’ajornar a causa de la pandèmia.

Juan María Torres va estar al capdavant de la societat Torres Import -empresa dedicada a la distribuci­ó de seleccions gastronòmi­ques- des de l’any 1976. També va ser ambaixador dels vins i brandis Torres i es va ocupar de diversos mercats d’exportació. Així mateix, va ser membre de les juntes directives del Comitè Europeu de Vins, la Federació Espanyola del Vi, l’Associació de la Dieta Mediterràn­ia, la Fundació per a la Investigac­ió del Vi i la Nutrició i Lien de la Vigne, a més de formar part del consell consultiu de la patronal catalana Foment del Treball. També va ser president de les sis edicions celebrades entre 2004 i 2014 d’Intervin, el biennal saló vinícola de la fira Alimentari­a reformulat des d’aquest any i rebatejat com a Barcelona Wine Week.

Va néixer a Barcelona el 1935 i es va casar amb Magdalena Rosselló, amb qui va tenir tres fills: Juan Pablo, Arnaldo i Marta, que avui forma part del Consell Assessor de la companyia, així com del patronat de la Fundació Família Torres. El seu germà Miguel Agustín, el president de la companyia, afirma que “va ser un excel·lent ambaixador dels nostres vins i brandis, ocupant-se de diversos mercats d’exportació i guanyant-se els clients amb la seva proverbial simpatia”. En destaca el seu caràcter jovial, que li agradava molt viatjar per tot el món visitant els clients i que va posar la feina “per damunt de tot”. Va destacar, especialme­nt, en les tasques de representa­ció empresaria­l. Tret d’alguna petita discussió “normal entre germans”, Miguel Agustín Torres afirma que “sempre vam tenir una relació excel·lent, i ens acabàvem posant d’acord”. En els darrers anys tenien per costum dinar un cop per setmana a S’Agaró, on li agradava viure allargant els estius.

També el nebot Miquel Torres Maczassek, director general de Família Torres, el recorda per la seva simpatia. Afegeix que “era d’aquelles persones amb qui vols compartir taula, ja que saps que t’ho passaràs bé”. També destaca que va tenir “una vida plena”. El golf va ser una de les seves grans passions. De fet, va arribar a assolir un handicap 7.

Fa 150 anys, els Torres van passar de ser petits viticultor­s del Penedès a convertir-se en comerciant­s de vi gràcies a l’esperit emprenedor d’en Jaime, que havia fet fortuna a Cuba abans de retornar al Penedès i associar-se amb en Miguel, el seu germà viticultor. El negoci ja va néixer amb vocació exportador­a i aviat va iniciar la seva expansió. Avui tenen prop de 2.000 hectàrees de vinyes i fins a nou cellers a Espanya. La seva presència internacio­nal arriba a uns 150 països d’arreu del món. Juan María Torres va impulsar amb el seu germà “el valor d’un llegat vinícola ancestral, la identitat d’una empresa familiar que mira a llarg termini, el caràcter innovador que ha caracterit­zat el celler en la seva extensa trajectòri­a i el seu compromís ambiental”.

Va ser un ambaixador dels vins i brandis de la marca i es va ocupar de diversos mercats d’exportació

 ?? . ??
.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain