La Vanguardia (Català)

Cap a la suma per la divisió

- Llàtzer Moix

Set dels setanta-tres secretaris nacionals de l’ANC van dimitir el dia 3, disconform­es amb l’estratègia d’aquesta entitat independen­tista davant les eleccions del 14-F. Ara fa una setmana van reaparèixe­r integrats a la plataforma Donec Perficiam. Manlleven el lema en llatí de la guàrdia de corps de Carles d’Àustria el 1714: “Fins a la victòria”. L’objectiu d’aquesta plataforma és pressionar els set partits independen­tistes sense representa­ció parlamentà­ria que rivalitzar­an el 14-F –PDECat, Demòcrates, Solidarita­t Catalana, Primàries Catalanes, PNC, Convergent­s i FNC– perquè ho facin units. A ERC, Junts i la CUP ja els ho demanaran més endavant (perquè acostar-s’hi ara és exposar-se que et travessi un dels punyals que es llancen diàriament). En qualsevol cas, com dèiem, els de Donec Perficiam anhelen la unitat de les forces independen­tistes. I, per lluitar per aquesta unitat, prèviament s’han escindit de l’ANC. Pura lògica!

Això és predicar amb l’exemple? És una contradicc­ió? Una paradoxa? Un misteri impenetrab­le? Potser només siguem davant d’una expressió (una altra) del gen divisiu català –el gen divisiu independen­tista, per ser més precisos–, amb una ràpida progressió i una alta taxa de contagi, que mereixen estudi científic. Les esmentades expression­s són constants i afecten tots els nivells de l’independen­tisme. Ho proven aquests deu partits independen­tistes que es presentara­n el 14-F. Tots desitgen una separació d’Espanya que no arriba, però ja estan decidits a separar-se l’un de l’altre. Deu ser

El gen divisiu de l’independen­tisme avança de pressa i amb una alta taxa de contagi, digna d’estudi

que cal començar per una banda o altra.

La separació també té lloc, i molt, al Govern de la Generalita­t, que va començar amb dos socis i ara, després que JxC s’hagi dividit en Junts i PDECat, ja en té tres de facto, igualment malavingut­s i on l’encreuamen­t de desqualifi­cacions, travetes i deslleialt­ats és continu i indissimul­at. Ho veiem en la presidènci­a de la Generalita­t, antigament representa­da per figures mitificade­s que encarnaven la institució. I que avui sembla un càrrec en fase de desballest­ament, amb un titular legítim –segons els seus fans– a Waterloo, un altre d’inhabilita­t que munta oficina a Girona i un tercer en funcions desterrat a la Zona Franca. Ho veiem fins i tot a l’ANC, que, com indica el nom, hauria de ser un grup que decideix col·legiadamen­t, però quan no ho aconseguei­x s’escindeix.

Al seu dia el malestar causat per l’Estat va amalgamar l’independen­tisme. Però el gen divisiu independen­tista no descansa. El seu poder disgregado­r amenaça d’atomitzar-lo fins a fer-lo desaparèix­er. Això últim ja ho han entrevist els manifestan­ts asfixiats per les mesures pandèmique­s del Govern, que portaven la protesta a la plaça Sant Jaume i s’esgargamel­laven vanament davant d’un Palau de la Generalita­t buit. És a dir, davant la seu d’un poder absent, que aspira a dirigir un sol poble a còpia de dividir-se i dividir-lo. No és sorprenent?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain