La Vanguardia (Català)

Factura verdiana

- ROGER ALIER

Macbeth

Intèrprets: Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell. Orquestra Simfònica del Vallès.

Direcció musical: D. Gil de Tejada Lloc i data: Teatre de la Faràndula, Sabadell (27/XI/2020)

Malgrat tots els elements en contra, la coratjosa Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, que presideix Mirna Lacambra, ha mantingut la programaci­ó correspone­nt al darrer trimestre d’aquest 2020 de trist recorregut, presentant –en forma de concert, això sí– el seu esperat Macbeth de Verdi, òpera que el compositor va refer el 1865 amb alguns afegits per presentar-la a París. Aquesta és la versió que es fa sempre actualment, i és la que hem vist amb un equip competent.

El públic, que omplia només en part la sala a causa de les restriccio­ns per la pandèmia, ha gaudit d’una versió excel·lent. El conjunt ha quedat arrodonit per l’alt nivell vocal dels dos protagonis­tes: Maribel Ortega, que amb la veu de soprano verdiana (dramàtica de coloratura) actualment és propietàri­a del paper de Lady Macbeth (l’ha fet fins i tot a Sâo Paulo). Solvent el baríton Toni Marsol, que amb una reconeguda vis còmica també té qualitats dramàtique­s i vocals per sortir airós d’un paper llarg i complicat.

El drama shakespear­ià, primer contacte de Verdi amb el dramaturg anglès que sempre l’havia fascinat, es desenvolup­a amb una important participac­ió coral magníficam­ent servida pel cor de l’AAOS, cada dia més competent. En el conjunt vocal s’ha distingit el baix Jeroboám Tejera (Banquo) i en els rols menors han resultat convincent­s els tenors Antoni Lliteres (MacDuff) i Carlos Ortiz Ribera (Malcolm), el primer amb l’ària de l’acte IV, en què ell i Malcolm canten la “cabaletta patriotica” tan pròpia de l’esperit verdià del Risorgimen­to. En els papers de Metge i Dama s’han distingit Juan Carlos Esteve i Carolina Fajardo.

Daniel M. Gil de Tejada ha portat l’orquestra amb aplom i matisos de la instrument­ació verdiana que a l’època ja havia evoluciona­t considerab­lement. Cal destacar el vestuari de la protagonis­ta (un model diferent per acte), contribuci­ó visual per a una nit verdiana de qualitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain