La Vanguardia (Català)

Els musicals que s’han de veure

Joan Francesc Cánovas repassa en un llibre la història i anècdotes de 100 obres clau del gènere

- JUSTO BARRANCO

Són els musicals les òperes del segle XXI? Per a Joan Francesc Cánovas, periodista, professor de la Universita­t Pompeu Fabra i gran aficionat al teatre musical –el que, somriu, suposava ser un “friqui” fa uns anys i ara en canvi és una activitat molt popular–, ho són. “Els musicals tenen el rol que tenia l’òpera a inicis del segle XX”, assenyala. I per provar-ho presenta un gran llibre de divulgació sobre la riquesa del gènere a tot color: 100 musicales que deberías ver (Amat). Un repàs en el que recorre els noms clau, les tensions amb l’òpera, els bressols del musical –Broadway i el West End londinenc–, els 20 grans musicals moderns que considera imprescind­ibles –de Billy Elliot a Hamilton ,de Sweeney Todd a Wicked–, les portes giratòries del musical amb el cinema –de Hair a Fama, d’Annie a La bella i la bèstia o Cabaret– o les grans produccion­s espanyoles, com Mar i Cel i El médico. Amb la seva història i les seves anècdotes, com ara que Rent va acabar naixent de l’actualitza­ció de l’òpera de Puccini La bohème.

Cánovas reconeix que li ha resultat difícil deixar en 100 els musicals selecciona­ts: en un primer esborrany del llibre n’hi havia 182 i al segon va aconseguir reduir-los a 111. L’última desena va ser la més difícil de deixar fora, i en ella, explica, hi havia títols com Hadestown, “un dels que em sap més greu d’haver descartat, un musical excepciona­l basat en la mitologia grega”. També han hagut de caure finalment del conjunt Company, Nine, The rocky horror show o Motown, “la història del mític segell que reuneix tantes de les cançons que hem escoltat i ballat”.

Perquè ningú no els oblidi els esmenta en començar el llibre i després dona pas als musicals imprescind­ibles, triats amb paràmetres inqüestion­ables d’èxit, des de les vendes aconseguid­es als anys en cartellera. Entre els grans noms l’autor en remarca alguns, des de la més actual Hamilton, “que explica amb rap, hip-hop i trap la història del primer secretari del Tresor dels EUA, el que és als bitllets de 10 dòlars”, a un clàssic com Jesucrist Superstar, “una òpera rock amb missatge molt potent”. Passant per “l’espectacul­aritat

d’El Rey León, el millor inici de musical de la història, o de Wicked” o per la “potent èpica d’Els miserables, molt difícil de cantar”. Tot i que el primer títol que cita és El fantasma de l’òpera, que va néixer el 1986 al West End concebut inicialmen­t com una obra irònica sobre les produccion­s operístiqu­es del segle XIX. El seu autor, Andrew Lloyd Webber, és, afirma, “potser equiparabl­e als més grans compositor­s de la Història, autor també de Cats, Evita i la mateixa Jesucrist Superstar”.

Sobre les tensions entre musicals i òpera afirma que “continuara­n convivint sense cap problema, però sempre es projecta la impressió que veure un musical és una cosa menor, i en canvi són obres molt complexes, tenen interpreta­ció, cant i ball, i l’artista perfecte és el que domina els tres gèneres. A l’òpera prima el cant i és una mica igual el que diuen, importa el que transmeten. Al musical és important el que diuen i com ho interprete­n”.

Finalment, ressalta la difícil situació del gènere durant la pandèmia: és el que més està patint perquè són grans produccion­s que no poden obrir amb poc aforament. Broadway, assenyala, no obrirà fins al maig i el West End obre per fi la setmana que ve quatre musicals, “estan perdent molts diners”. I també recorda la paradoxal evolució del gènere a Espanya. “A Barcelona fa 20 o 30 anys estàvem en primer nivell a la cartellera: obres com Sweeney Todd o La botiga dels horrors es tradueixen al català i gent com Ricard Reguant o Dagoll Dagom es posen a fer musicals de gran format. Però hi ha un moment en què en aquell mercat encara tendre es barallen entre ells i això acaba afectant el gènere. I és Madrid la que pren la bandera del musical, lligat amb el turisme. Ara Madrid adapta musicals de Londres i Nova York i Barcelona és només part de la gira d’aquests muntatges, com amb Billy Elliot”, conclou.

“Els musicals són les òperes d’avui, tenen el paper que tenia l’òpera a inicis del segle XX”, assenyala l’autor

 ?? EMMANUEL DUNAND / AFP ?? La meca de
Broadway. Chicago, Wicked, Rent, El jove Frankenste­in, Grease, Hairspray, A chorus line i El fantasma de l’òpera anunciats a Times Square el 2007
EMMANUEL DUNAND / AFP La meca de Broadway. Chicago, Wicked, Rent, El jove Frankenste­in, Grease, Hairspray, A chorus line i El fantasma de l’òpera anunciats a Times Square el 2007

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain