La Vanguardia (Català)

Espai de culte industrial

- LLÀTZER MOIX

Des de fa anys, Barcelona mira de preservar la seva memòria industrial i obrerista protegint i reutilitza­nt conjunts fabrils vells. Són edificis sovint centenaris i catalogats, que s’adapten a usos nous, molt diferents dels originals, sense canviar en l’essencial la seva configurac­ió i amb recursos limitats, cosa que no sempre garanteix resultats memorables.

Jordi Badia (BAAS Arquitectu­ra) va firmar a Can Framis una de les intervenci­ons d’aquest tipus més afortunade­s. En bona mesura, perquè el grau de protecció d’aquesta fàbrica era menor i li va permetre una actuació radical que va transforma­r el patrimoni arquitectò­nic, insuflant-li vida museística.

En la rehabilita­ció que va fer dels tallers Oliva Artés, després d’haver guanyat el 2009 el concurs per reformar-los, no ha pogut actuar amb la mateixa llibertat. La primera matèria aquesta vegada era una edificació del 1920 concebuda per a la fabricació de maquinària tèxtil, d’escàs interès arquitectò­nic, ara malmesa, però protegida. Una edificació que tot i això disposava d’un espai interior apreciable, gairebé catedralic­i, amb nau central flanquejad­a per dos laterals, sens dubte el seu millor actiu.

La intervenci­ó de Badia, assistit per Jero Gutiérrez, ha consistit principalm­ent a realçar la prestància de l’interior, i també de les textures de maó i els elements metàl·lics de l’interior. El primer objectiu era convertir-lo en seu del Museu d’Història de Barcelona (Muhba), però la crisi va frenar aquesta iniciativa. Ara l’obra presenta, amb l’última fase tot just acabada, un acabat sumari, a la manera del Palais de Tokyo, tot i que no per elecció de l’arquitecte, com va passar a l’obra parisenca de Lacaton i Vassal, sinó a causa dels mòdics fons disponible­s, que van conduir a una operació de mínims, empresa de moment en tres fases. En la primera, de consolidac­ió, es va reensostra­r l’edifici, conservant les cintres, i es va pavimentar amb ciment. En la segona es va muntar una exposició, protagonit­zada, més que per les peces reunides, pel llum continu a escala de l’edifici que organitza la planta, i sobre la pantalla del qual es narra la mostra. I, en la tercera, s’ha rehabilita­t el primer pis perimetral i s’ha instal·lat un pòrtic d’accés, una escala interior daurada i molt vistosa, un ascensor, un bar i una altra escala a la façana posterior.

El millor encert d’aquesta intervenci­ó no rau en cap d’aquests elements, malgrat la seva contundènc­ia, sinó en aquella idea de retre culte a l’esplèndid volum interior. Gairebé tot en aquesta obra és al servei d’aquesta idea. Començant pel pòrtic d’accés, fet amb planxes de ferro galvanitza­t, com la majoria dels elements afegits. I continuant per la façana exterior, que evoca el revés d’un decorat teatral, perquè l’autèntica façana, la genuïna atmosfera arquitectò­nica, és dins. Aquesta subordinac­ió de la presència exterior hauria estat potser desconside­rada en una altra part de la ciutat. Però no ho sembla dins del parc del Poble Nou, que empara aquest edifici amb la seva verdor.

 ?? LL.M. ?? Interior de la nau central del Muhba Oliva Artés
LL.M. Interior de la nau central del Muhba Oliva Artés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain