La Vanguardia (Català)

Un catalanist­a a Hollywood

Una exposició a Balaguer i unes memòries inèdites recuperen la figura i l’obra del secretari personal de Macià

- PAU ECHAUZ

La ciutat de Balaguer acostuma a recordar i mantenir la memòria dels seus personatge­s il·lustres. Ho fa amb el comte Jaume d’Urgell, el Dissortat, amb Gaspar de Portolà, colonitzad­or de Califòrnia, o amb l’escriptora Teresa Pàmies, àmpliament homenatjad­a amb motiu del seu recent centenari. Entre les primeres boires de novembre, li ha tocat el torn a un fill que va portar el nom de Balaguer fins a Hollywood, un escriptor lliurat a l’activisme del catalanism­e separatist­a, Josep Carner Ribalta, autor insuficien­tment conegut, recuperat per a la memòria col·lectiva amb una exposició al Museu de la Noguera, El

somni que perdura, i que coincideix amb la publicació d’un manuscrit inèdit, les seves memòries íntimes i literàries, El campanar

abatut (Fonoll-La Mira).

El llibre és una cuidada edició a càrrec del seu fill, George Carner, diplomàtic dels Estats Units retirat, català nascut a l’exili, el període més significat­iu en la vida del seu pare, que “sempre va somiar amb una Catalunya democràtic­a, republican­a i independen­t d’Espanya”. Carner creu que l’obra política i literària del seu pare es va avançar al seu temps, amb el disseny d’un sistema cinematogr­àfic català que no va poder ser. Però les seves reflexions, opina, connecten amb el convuls temps polític actual.

Carner Ribalta va ser el primer català que va ser a Hollywood, va voler crear una indústria semblant a Sabadell però la Guerra ho va desbaratar tot.

El campanar abandonat és un llibre que explica des de l’exili una carrera literària que corre paral·lela a una trajectòri­a política que Carner Ribalta ja va desenvolup­ar en unes memòries anteriors, De Balaguer a Nova York, pas

Ell és qui explica a Macià i Companys la importànci­a de la cultura per jugar a primera divisió

sant per Moscou i Prats de Molló, un dels llibres significat­ius de les Edicions Catalanes de París.

Aquestes noves memòries s’inicien amb l’aprenentat­ge d’un poeta que pot observar l’evolució del seu país des de fora, un escriptor que té una vocació cosmopolit­a i que ofereix el seu talent al catalanism­e que representa Francesc Macià.

Amb el record constant al campanar de Balaguer, Carner explica els seus primers contactes amb el catalanism­e a la seva ciutat natal, els seus primers viatges a Londres i París, el seu autodidact­isme i la seva fascinació per Macià, després d’entaular una amistat amb Ventura Gassol, que el va convertir en testimoni d’alguns episodis de l’epopeia separatist­a catalana.

Com a company de viatge del líder d’Estat Català viurà uns bojos anys vint, convertit en el seu secretari personal, i exiliats per la dictadura de Primo de Rivera. Carner Ribalta és el poliglot de l’equip i l’ombra de Macià a Moscou, a París, a Prats de Molló, una altra vegada a París, després Bèlgica i l’Havana, el trampolí des del qual fa el salt a Nova York: una ciutat que trepitja el 1928 i on molt aviat els seus dots idiomàtics i culturals li obren portes per guanyar-se la vida com a guionista i en el món de la publicitat.

Però la fascinació dels gratacels no és suficient i Carner arriba aviat a Hollywood, on viu la producció de pel·lícules des de primera fila, i aconseguei­x un contracte amb la Paramount, que necessita guionistes per a les versions de les seves pel·lícules amb destinació al mercat hispanopar­lant.

Al llibre afirma que la seva estada a Hollywood va ser “breu però molt aprofitada, ja que va ser com una universita­t tècnica per perfeccion­ar un ofici”.

El jove escriptor ha deixat enrere les seves peripècies polítiques

amb Macià i treballa en almenys unes deu pel·lícules, en les quals escriu diàlegs però també aprofita per sortir com a actor secundari o extra, amb l’esperança que algú de la seva família vegi la pel·lícula a Catalunya.

Són pel·lícules de titulars tan

vistosos com El déu del mar, El cos del delicte, El príncep Gondoleros,

Gent Alegre o La cançó de Bernadette. El 14 d’abril, el seu entusiasme cinematogr­àfic s’atura. Rep un cablegrama de Francesc Macià que el requereix a Barcelona i abandona la factoria dels somnis de la costa california­na.

Durant la República, Carner Ribalta no vol càrrecs polítics, i només accepta un càrrec com a cap de premsa del Parlament de Catalunya. Però Gassol, el conseller de Cultura, té altres plans per a ell i Carner té un munt d’idees sobre com aplicar tot l’après a Hollywood.

Segons el periodista i escriptor Francesc Canosa, coneixedor de la vida i de l’obra de l’escriptor exiliat, “ell és qui els explica a Macià i a Companys que si Catalunya vol jugar a la primera divisió, ha d’apostar per la indústria cultural i redacta informes per crear uns grans estudis cinematogr­àfics a Sabadell”. També s’interessa pel teatre i organitza un viatge a Barcelona del dramaturg avantguard­ista Erwin Piscator, teatre de missatge social. Són projectes que no arriben a bon port, primer pel 6 d’octubre del 1934 i després per l’esclat de la Guerra Civil. Durant aquest període és nomenat comissari d’espectacle­s i viatja a l’URSS, on contracta nombroses pel·lícules per al lleure de la rereguarda.

Però des d’aquest lloc, Carner s’enfronta obertament al Sindicat de l’Espectacle, dominat per la CNT/FAI. Gassol li aconsella que se’n vagi i davant el perill d’una bala perduda, Carner torna a l’exili, a París, però aviat tornarà a travessar l’Atlàntic per instal·larse a Mèxic, el seu trampolí per tornar a Nova York. A la ciutat dels gratacels, Carner no està sol.

El 23 d’abril del 1936 s’havia casat a Barcelona amb Esther Cadefau i Güell, secretària del president del Barça, Josep Sunyol, que serà afusellat pels franquiste­s i que li donarà dos fills, l’Ariel i en George, aquest últim nascut a Nova York.

Quan els Estats Units entren a la Segona Guerra Mundial, i com a membre de l’organitzac­ió republican­a a l’exili que lluita per enderrocar el règim franquista, Carner Ribalta realitza feines i gestions per als serveis d’intel·ligència americans.

A l’exposició de Balaguer es mostra una carta que dirigeix als amics del Casal Català de Cuba perquè estiguin atents a qualsevol informació sobre Franco i els seus aliats de l’Eix que pugui ser útil per als interessos militars d’americans, britànics i francesos per a la invasió d’Europa.

A Nova York aconseguei­x retrobar-se amb vells amics del Club Separatist­a i col·labora amb el Cercle Català de Nova York i a la redacció d’una revista bilingüe,

Free Catalonia, entitats que seran focus de resistènci­a catalanist­a que pretenen internacio­nalitzar el problema català.

L’escriptor es guanya la vida amb projectes radiofònic­s com La

marca del jaguar, un serial amb propaganda antinazi dirigit al públic

d’Amèrica Llatina que li ha encarregat el Govern americà. També s’integra al Consell Nacional Català de Carles Pi i Sunyer. Des de la delegació americana d’aquest òrgan, Carner Ribalta va participar molt activament en l’assemblea constituen­t de les Nacions Unides a San Francisco el 1945, on va presentar l’informe

El cas dels catalans.

Carner Ribalta té el seu desencant particular quan comprova que a Espanya i Catalunya no canviarà res perquè els occidental­s han convertit Franco en un aliat anticomuni­sta.

L’escriptor s’instal·la a Los Angeles i treballa per a la Berlitz i es refugia en la seva obra literària i en les seves traduccion­s, entre les quals destaquen el buidatge al català de nombrosos poemes de Paul Valéry i de Stephane Mallarmé. També participa i guanya en més d’una ocasió els Jocs Florals, una tradició que els exiliats i emigrants catalans conserven com a tradició cultural.

El campanar abandonat es tanca quan els franquiste­s s’apoderen de Balaguer i la torre que dona títol al llibre és un senyal de referència per a l’artilleria de l’enemic. Carner es lamenta de la situació però accepta el seu destí. “A la nostra casa de Nova York es parlava català i la idea de Catalunya que ens va donar el meu pare era la de l’esperança del retorn”, explica George Carner, que recomana també l’exposició de Balaguer, un recorregut exhaustiu per la vida i l’obra d’un lluitador amb una obra que demana a crits una reedició de llibres com ara Sicoris, escrita el 1941 a Nova York, que és tota una epopeia novel·lada, sobre la transforma­ció del Segre arran de la construcci­ó de les grans preses, o l’Anecdotari de la Revolució, un exercici literari de gran realisme sobre fets i personatge­s de la Guerra, vivències de temps convulsos.

 ?? . ?? Rescat
Una mostra a Balaguer i un inèdit refresquen la memòria d’aquest narrador
. Rescat Una mostra a Balaguer i un inèdit refresquen la memòria d’aquest narrador
 ?? ARXIU FAMILIAR ?? Rodatge
Un equip de producció d’una pel·lícula de la Paramount posa en un teatre.
ARXIU FAMILIAR Rodatge Un equip de producció d’una pel·lícula de la Paramount posa en un teatre.
 ?? ARXIU ?? Judici a París. Una de les sessions pels fets de Prats de Molló, amb Macià, Gassol i Carner Ribalta entre ells
ARXIU Judici a París. Una de les sessions pels fets de Prats de Molló, amb Macià, Gassol i Carner Ribalta entre ells

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain