La Vanguardia (Català)

Koeman s’adapta a tot en 100 dies sense treva

El tècnic vol que el Barça reaccioni a la Lliga ara mateix

- CARLES RUIPÉREZ

Al seu dia Pep Guardiola es va cansar de fer d’entrenador i de portaveu del Barça a cada roda de premsa. Es va buidar, per dir-ho en les seves pròpies paraules, d’haver de donar la cara una vegada i una altra. Ronald Koeman fa cent-dos dies que és l’inquilí de la banqueta del Camp Nou i ja les ha vistes de tots colors. Pel burofax de Messi. Per la moció de censura. Per la situació econòmica. Pels fitxatges que no han arribat. Per la dimissió del president. Per l’inici delicat a la Lliga. Sense poder tenir l’afició a la graderia per la Covid-19. I amb les lesions de gravetat de Fati i Piqué. El seu ha estat un aterratge forçós. “Us puc dir que he tingut 100 primers dies més tranquils en altres clubs”, assenyala mig de broma.

El tècnic holandès ha sorprès per la seva facilitat per adaptar-se a qualsevol situació. És un entrenador a mida de les circumstàn­cies. A cada revolt ha demostrat que du ben cordat el cinturó i n’ha sortit indemne. Koeman va estar tres vegades a l’agenda (2003, 2018 i el gener del 2020), i a la quarta, aquest estiu, per fi va tornar al seu Barça. Ara està disposat que res no li enteli l’oportunita­t de dirigir el Barça. No s’altera. Prefereix ser optimista. I val tant per al projecte esportiu com per al trencaclos­ques institucio­nal. “És un moment complicat, però estic molt content de ser aquí. Jo posaré tota la meva energia a guanyar partits”, va prometre.

Així doncs, va ser dels primers en acceptar diferir el seu sou, un sou ja negociat a la baixa quan va fitxar. “Cal mirar per la situació econòmica del club. Cal ajudar per amor al club i pel que estem vivint. L’hi vaig comentar al senyor Tusquets [president de la gestora]. També crec que és bo l’acord amb els jugadors. És el moment de pensar en el millor per al club”, va confessar en la seva compareixe­nça.

Koeman, vaca sagrada del dream team, va donar una lliçó del seu barcelonis­me. Ara bé, també és conscient que l’afició està preocupada per la marxa a la Lliga, tot i que continua pensant que el seu equip no ha “merescut perdre tants punts”. Amb la classifica­ció per als vuitens de la Champions a la butxaca, el tècnic ja vol una reacció contra l’Osasuna. “De les set pròximes jornades en tenim cinc a casa. Si hi ha un moment de reaccionar al campionat és avui. Cal retallar distàncies amb els que estan al davant a la Lliga”, va receptar.

EL GEST DE L’HOLANDÈS “Cal ajudar per amor al club i pel que estem vivint; l’hi vaig comentar al senyor Tusquets”

Contra l’Osasuna, que la temporada passada va guanyar al Camp Nou i va deixar el Barça sense Lliga, intueix que els espera “un partit complicat”. De fet, Arrasate ha treballat amb una defensa de cinc. Koeman, per la seva banda, confia que el descans que va donar a Messi i De Jong estalviant-los el viatge a Kíev es visualitzi. “En Leo i en Frenkie no podien continuar i continuar. Tant de bo estiguin amb frescor, perquè ells donen el ritme al partit”, els va demanar. I va posar com a exemple el 0-4 al Dinamo. “Amb el ritme alt des del principi el contrari baixarà l’última mitja hora, perquè no poden seguir-ho tot el partit”.

Messi, que porta el dorsal deu que al seu dia també va tenir Maradona –igual que a l’albicelest­e ,on va ser el seu selecciona­dor–, intentarà deixar la seva empremta al partit. “La mort de Maradona afecta sobretot els argentins. No ens podem imaginar com de gran ha estat per a ells. El millor homenatge que li podem dedicar és demostrar la nostra qualitat”, va desitjar Koeman, que va enviar el condol a la família de l’astre: “Em vaig enfrontar una vegada a ell en un Sevilla-Barça (0-0 el 1993) i a l’escalfamen­t estava més pendent del que ell feia que dels meus exercicis. Va ser el millor del món de la nostra època”.

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? Ronald Koeman protestant durant l’últim partit del Barça al Camp Nou, contra el Betis
ALEJANDRO GARCÍA / EFE Ronald Koeman protestant durant l’últim partit del Barça al Camp Nou, contra el Betis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain