La Vanguardia (Català)

Maradona, rei dels maleïts

- Santiago Segurola

Si yo fuera Maradona saldría en Mondovisio­n para gritar a la FIFA que ellos son el gran ladrón”, proclama Manu Chao en La vida tómbola, homenatge i demanda al geni argentí, en una de les moltes referèncie­s que li ha ofert la música popular, sense distinció d’estils i llocs.

És una caracterís­tica poc freqüent en la música, que recorre rutes semblants, però rares vegades conflueix amb el futbol, excepte per honrar els rebels i els jugadors maleïts –Garrincha, Best, Stan Bowles...–, territori fascinant per als artistes de qualsevol ram. Maradona, personatge polièdric que no va deixar indiferent ningú, contenia tots els elements per erigir-se en un heroi del folklore popular, condició per a la qual difícilmen­t estan articulats els fenòmens actuals.

El maleïdisme és un avís poètic que connecta com pocs amb l’ànima popular. Considerar Maradona com un maleït es queda curt, perquè era això i totes les altres coses. Explicar-lo resulta impossible perquè la seva empremta és inabastabl­e. Milers d’articles s’han escrit en ocasió de la seva mort, meravellos­os esforços en alguns casos, carregats de sentimenta­lisme, ràbia, agraïment i tristesa. Tampoc no han faltat mirades moralistes o cíniques, ni algun franctirad­or emboscat. En l’hora de la seva mort, s’ha disseccion­at la figura de Maradona amb minúcia i sense èxit.

Maradona ha estat més gran que el futbol, no per la seva fama universal, ni pels seus desvaris i drames, ni tampoc per la fascinació que va produir als estadis. El futbol ha conegut fenòmens de tota classe, algun –suposem que Pelé– capaç de discutir la supremacia a l’Olimp a Maradona, però cap no ha adquirit el seu gegantí calat popular.

Explicar Maradona significa fracassar davant una gran paradoxa: és un personatge tan divisible que les fraccions són infinites. Es resisteix al relat homogeni. Cada aspecte de la seva vida, tant la futbolísti­ca com la personal, empeny a una nova divisió, un nou enfocament, una nova anàlisi, al febril exercici que converteix Maradona en una il·limitada nina russa. Cada Maradona n’amaga un altre, i un altre, i un altre... Així fins a l’infinit.

Des d’aquesta perspectiv­a, Maradona és un misteri. Ningú no ho diria perquè va ser l’últim futbolista de l’estirp analògica. Es va retirar i va emergir l’era digital per sacsejar tots els mons, el del futbol inclòs. Manu Chao no trobarà la manera d’atribuir a un jugador actual el paper de Robin Hood contra l’establishm­ent. Se’n va anar Maradona i va arribar un món corporatiu, plastifica­t, paranoic i sense relleus.

Maradona era un personatge d’un altre temps, enganxat al carrer amb totes les seves conseqüènc­ies. Era allà, de sobte, a la pizzeria del costat, a la discoteca de barri i a la gresca nocturna. Ens el podíem trobar a la cantonada de qualsevol carrer. Processava els seus dimonis particular­s a la vista de tots, suportant el descomunal pes que significav­a ser Maradona.

Fa temps que el futbol ja no convida a la poesia. A canvi de diners i comerç, ha entrat en un procés de pragmatism­e autodefens­iu. Maradona s’exposava al camp i al carrer. El vam viure com una pel·lícula en directe, davant els nostres ulls, amb l’opinió que a cadascú li mereixés. No era un brillant producte comercial, protegit per tots els interessos que han tancat les estrelles actuals en gàbies d’or, envoltades pels inexpugnab­les murs que clubs, agents i empreses construeix­en al seu voltant. Són el producte d’una nova època. Què en sabem d’ells? Res, excepte que juguen molt bé, i paguem generosame­nt per consumir les seves proeses.

A Maradona li cantaven perquè era prodigiosa­ment carnal. Era el crac de barri elevat a la màxima potència, la del geni que sorgeix sense avís i ens captiva perquè va més enllà del que qualsevol noi pugui somiar. Com només els rebels, maleïts i autodestru­ctius poden ser-ho, estava fet de matèria poètica, no de poliuretà i xarxes digitals. L’estimàvem encara que ens decebés. L’estimàvem perquè ens emocionava. Li cantàvem perquè en el futbol només es canta als maleïts, als garrinchas que jugaven com déus i pecaven com dimonis. I en aquelles escales de l’excés, Maradona tampoc no ha tingut rival.

Com només els rebels i autodestru­ctius poden ser-ho, estava fet de matèria poètica, no de poliuretà i xarxes digitals

 ?? RICK RYCROFT / AP ?? El capità de Nova Zelanda de rugbi, Sam Cane, homenatjan­t Maradona ahir abans d’enfrontar-se a l’Argentina
RICK RYCROFT / AP El capità de Nova Zelanda de rugbi, Sam Cane, homenatjan­t Maradona ahir abans d’enfrontar-se a l’Argentina
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain